09. 10. 2018 - 22:40
Velike promjene pravila od narednog Australian Opena
907
Shares
Velike promjene pravila od narednog Australian Opena

Velike promjene pravila od narednog Australian Opena

Sport.ba
09. 10. 2018 - 22:40
0
Shares

Direktor turnira Craig Tiley u utorak je potvrdio mnoštvo izmjena koje će se uvesti za Australian Open od 2019. godine.

Kao prvo, nagradni fond povećan je na 60.5 miliona australijskih dolara, što je za 10 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Pored toga, uz svaki teren biti će postavljen sat koji će odbrojavati 25 sekundi između poena s namjerom da se ubrza igra, a na svakom od 16 terena igrači će moći zatražiti challenge za provjeru poena, što do sada nije bio slučaj.

Kod teniserki će u kvalifikacijama učestvovati 128, umjesto 96 igračica kao što je to bio slučaj do sad, a to će ujedno pomjeriti i kvalifikacije koje će početi dan ranije, tj. 8. januara.

U juniorskoj konkurenciji i u kvalifikacijama, treneri će moći da silaze na teren, a tu je i novi set pravila vezanih za vremenske uslove i visoke temperature.

Vrućina je uvijek bila problem na turniru u Melbourneu. Prošle godine Rogera Federera su kritikovali zato što je zatražio da igra u večernjem terminu da bi izbjegao velike dnevne vrućine, a Alize Cornet je uputila oštru kritiku nakon što se srušila na terenu zbog vrućine.

"Uvijek smo se ponosili sa našom komunikacijom sa igračima, a ove godine smo našu komunikaciju digli na jedan znatno viši nivo", istakao je Tiley.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti