23. 09. 2018 - 23:00
ZA SKORO SVAKOG NEMOGUĆE: Kako se sprema i kakvu dijetu drži...
907
Shares
ZA SKORO SVAKOG NEMOGUĆE: Kako se sprema i kakvu dijetu drži svjetski prvak Anthony Joshua

ZA SKORO SVAKOG NEMOGUĆE: Kako se sprema i kakvu dijetu drži svjetski prvak Anthony Joshua

Sport.ba
23. 09. 2018 - 23:00
0
Shares

Anthony Joshua je sinoć dosta teže od očekivanog odbranio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Britanski bokser je na punom Wembleyju nokautirao Aleksandra Povetkina iz Rusije u sedmoj rundi. Tako je odbranio pojaseve po IBF, WBA i WBO verziji. 

Joshua je tako sedmi put zaredom odbranio titulu i potvrdio status najboljeg boksera današnjice. Ovo mu je bila 23 borba karijeri i 23 pobjeda. Impresivno zvuči da je čak u 22 navrata nokautirao svoje protivnike, pa i velikog Vladimira Klička.

S druge strane Povetkin je zabilježio i drugi poraz, a prvi je bio upravo protiv Klička iz 2013. godine. Povtekin je odlično započeo borbu i potpuno neutralisao prvaka u prvih pet rundi. Rus je čak dominirao, a onda je primio udarac preko ruke u sedmoj rundi i tu se sve okrenulo. 

Posebno je Povtekin bio dominantan u prvoj rundi kada je dobro uzdrmao iznenađenog Joshuu. Drugi krizni momenat za Britanca desio se u petoj rundi kada je Rus sjajnim serijama opet uzdrmao prvaka.

joshuaIpak, prvak se nije predavao pa je u šestoj rundi nagovijestio preokret. Čak 21 put je pogodio Povetkina, što se na kraju pokazalo i presudnim. Naime, u sedmoj nova serija prvaka koji žestoko pogađa Povetkina, a sudiji ništa nije preostalo već da prekine borbu nakon što je Rus dva puta završio na podu. U prvi mah malo je falilo da i ispadne iz ringa. 

Ovom pobjedom Joshua je možda poslao ruskog borca u penziju. Prvak je sada bogatiji za 20 miliona funti, dok je Povetkin zaradio 14 manje. Prvak će naslove braniti 13. aprila naredne godine na istom mjestu, a očekuje se da bi mu rival mogao biti pobjednik dvoboja Wilder-Fury. Sigurno je da nas očekuje novi spektakl...

wilder

Ugovori su potpisani i jučer je i zvanično potvrđeno da će Wilder upravo protiv Furyja braniti titulu prvaka svijeta, 1. decembra ove godine. Sljedeće sedmice će biti objavljeno i mjesto održavanja borbe, koje će po svemu sudeći biti u SAD-u, a vjerovatno će se birati između Los Angelesa i Las Vegasa. Promotivna turneja počet će 1. oktobra u Londonu, te će se nastaviti u New Yorku i Los Angelesu.

"Dva najbolja teškaša jedan protiv drugog, borba najboljih koji će ljudima dati ono što žele", poručio je Wilder na društvenim mrežama i ubrzo dobio poruku od Furyja: "Znam da jako udaraš, znam da si nepobijeđen, znam i da imaš dug jezik, znam da želih pobijediti, ali ne želiš ovo kao ja... Ne možeš me pobijediti, ja imam više srca, nametnutuću svoju volju i ti ćeš odustati, obećavam ti. Ova brada ne ide nigdje, sve će primiti, a onda ću ja detonirati".

tyson-furyJoshua je osvajač zlatne olimpijske medalje i ostalo je još samo da potvrdi svoju dominaciju u borbi s vlasnikom WBC pojasa Wilderom. Meč koji već dugo čeka čitav svijet. Nakon borbe s Povetkinom Britanac je sam rekao kako želi borbu s Vilderom, a priliku će imati već 13. aprila. Ukoliko se dva šampiona uspiju dogovoriti o mjestu održavanja borbe.

Nakon borbe mnogo se priča o Joshui i njegovom režimu treninga i ishrane koji mora strogo poštovati svaki dan. Četiri obroka dnevno, ali ne bilo kakva. On mora paziti šta jede. Tako su pedantni Britanci izračunali da na hranu sedmično potroši 280 funti, a mjesečno oko 1.200 funti, što je skoro 3.000 KM.

joshuapojassgetty

Joshua svakog dana jede svježe voće, žitarice, mlijeko, pet jaja, povrće, losos, pića bogata elektrolitima, shakeove za oporavak, krompir, piletinu, med, pastu i još mnogo toga... Saznajte kako biti u formi kao šampion i pogledajte u videoprilogu njegovu dijetu i treninge. Četiri pojasa oko struka su dokaz da se isplati.

(Sport.ba)
Učitaj još novosti