02. 09. 2018 - 14:10
PRVI ČOVJEK ZVEZDE "Albanac ne može igrati za nas, a Mladić...
907
Shares
PRVI ČOVJEK ZVEZDE

ZVEZDAN TERZIĆ

PRVI ČOVJEK ZVEZDE "Albanac ne može igrati za nas, a Mladić nije zločinac"

Sport.ba
02. 09. 2018 - 14:10
0
Shares

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, napravio je veliku stvar u novijoj istoriji kluba, piše beogradski Kurir.

Klub koji je 1991. godine bio evropski i svjetski prvak ušao je prvi put u grupnu fazu Lige šampiona. Ove jeseni u Beograd dolaze PSG, Liverpool i Napoli.

terzic1

Koliko su bitni biznis plan i transfer politika koju vodite unazad nekoliko godina?

– Ko nema osećaj za zakone tržišta, nema šta da traži ovdje! Mi smo za ove četiri godine napravili čudo. Godine 2014. krenuli sam ni iz čega. Dug je bio 54 miliona eura, a račun u blokadi od 2,5 miliona eura. Zvezdi je bila oduzeta licenca zbog nagomilanih dugova. Većina igrača je napustila klub. Tada sam rekao da moramo napraviti dva koraka unazad kako bismo uradili pet koraka unaprijed. Gurnuli smo pet klinaca u prvi tim i na njima prihodovali 16 miliona eura. To je bio ozbiljan finansijski impuls za dalji razvoj klub. Početni zamajac, gdje smo mi žrtvovali prvu sezonu. Poslije toga mi smo zarađivali na prodaji svakog igrača.

Kako odgovarate na optužbe da je Crvena zvezda državni projekat?

– To su komentari ljudi koji ne žele dobro Crvenoj zvezdi i Aleksandru Vučiću! Imamo podršku države jer imamo četiri miliona eura od “Gasproma”. Ali, to je strana kompanija, mi novac dobijamo iz Sankt Peterburga, iz inostranstva, a ne od srpskih poreskih obveznika. Opet, svjesni smo da tog ugovora ne bi bilo da nije državnog rukovodstva. I imamo ugovor sa “Telekomom” od 1,2 miliona eura. I to je to! To je jedini novac koji dolazi iz javnog preduzeća Srbije. “Telekom” tu ima svoj benefit jer koristi brend Crvena zvezda. Mi ostali novac pravimo sami, dobijamo ga iz inostranstva. Prošle godine smo u budžet Republike Srbije platili pet miliona eura! Novac trošimo krajnje transparentno.

terzicc

Osjećate li se usamljeno i pored plasmana u Ligu šampiona?

– Nismo usamljeni! Crvena zvezda je priča za sebe! Crvena zvezda je Srbija, što je rekao Aleksandar Vučić, koji ne krije da je navijač Crvene zvezde… Rekao mi je, “Terza, kad je jaka Zvezda, jaka je i Srbija” ! Stvarno mislim tako! Osjećam ogromnu pozitivnu energiju oko sebe, u narodu, ovdje na stadionu. Stvarno imamo ogromnu podršku.

Da li možete da zamislite da jednog dana neki albanski fudbaler zaigra u Crvenoj zvezdi?

– Pa, nije tu riječ o mom ličnom stavu prema albanskom fudbaleru. Ubjeđen sam da on ne bi imao dobar ambijent za trening i rad. Crvena zvezda je klub u kojem postoji jednakost sa Srbijom. Partizan je bio jugoslovenski, a Crvena zvezda srpski klub. Može neko to da opravdava ili ne, ali previše smo mi mali u odnosu na Crvenu zvezdu da bismo mijenjali neka pravila. Lično, ne mogu da zamislim da Albanac igra u Crvenoj zvezdi.

terzic

Kako ste uspjeli da pobijedite UEFA da vam usvoji žalbu?

– Imali smo argumente na koje smo računali. Zamjerali su nam rasizam, a pod tim su podrazumjevali skandiranje Ratku Mladiću. Iz našeg ugla to nije mogao biti razlog za kaznu jer Ratko Mladić nije pravosnažno osuđen. Postoji prezumpcija nevinosti po rimskom pravu da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Čim nema drugostepene pravosudne presude, on je čovjek kao i svaki drugi. Skandiranje njemu ne može da bude podvedeno pod rasizam. S druge strane, član FIFA statuta kaže da stadioni ne mogu biti poligoni za izražavanje bilo kakvih političkih stavova. To je ono što naši navijači moraju da shvate. Tu UEFA i FIFA imaju nultu toleranciju. Sve što nema veze sa fudbalom jeste zabranjeno! Nadam se da naši navijači sebi više neće dozvoliti takav luksuz da čine štetu Crvenoj zvezdi.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti