16. 07. 2018 - 15:45
Mundijal izbjeglica: Bio je to zapravo okršaj migranata već od...
907
Shares
Mundijal izbjeglica: Bio je to zapravo okršaj migranata već od polufinala!

NEVJEROVATNE BROJKE

Mundijal izbjeglica: Bio je to zapravo okršaj migranata već od polufinala!

Sport.ba
16. 07. 2018 - 15:45
0
Shares

Statistika kaže da je skoro 50% aktera finalne utakmice u Moskvi iz izbjegličkih porodica. Napadač Manchester Uniteda, Belgijanac Romelu Lukaku, jednom prilikom je kazao kako ga u domovini različito zovu u zavisnosti od partije kakvu je pružio čime je pokrenuo brojne rasprave o migrantima u fudbalu.

“Kada utakmica prođe dobro, čitam novinske članke u kojima me nazivaju Romelu Lukaku, belgijski napadač, a kada ne prođe dobro, onda sam Romelu Lukaku, belgijski napadač porijeklom iz Konga.”

romelu-lukaku-7591Među četiri najbolje ekipe na Mundijalu u Rusiji plasirale su se četiri reprezentacije koje u svojim redovima imaju imigrante ili su djeca imigranata. Evropska organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj objavila je statistiku prema kojoj „trikolore“ čini 78,3% migranata koji u ukupnoj populaciji Francuske predstavljaju 6,8%. U selekciji Belgije migranata je bilo 47,8% dok ih u Belgiji ima 12,1%. Sličan odnos je i kod Engleza – 47,8% čine izbjeglice, a u toj zemlji živi samo 9,2 % ljudi u ukopnoj populaciji koji su došli „sa strane“.

I pored toga što statistika za Hrvatsku nije objavljena, njen sastav čini veliki broj fudbalera, uglavnom ključnih igrača, koji su rođeni u Bosni i Hercegovini ili su porijeklom iz Srbije. Tako je Dejan Lovren rođen u Kraljevoj Sutjesci, Vedran Ćorluka u Derventi, Mario Mandžukić u Slavonskom Brodu iako su mu roditelji poreklom iz Bosanske Posavine, tačnije iz Odžaka gdje su zajedno živjeli do 1990. godine.

I roditelji Rakitića i Kovačića su iz Bosne i Hercegovine. Ivan Rakitić rođen je u Švicarskoj ali mu je majka iz Ponijeva kod Žepča dok je Mateo Kovačić odrastao u austrijskom Lincu, a njegovi su roditelji iz bosanske Kotor Varoši. Čak je i selektor Zlatko Dalić rođen u Livnu.

svicarska

Ukoliko izuzmemo ove četiri reprezentacije, Švicarska je najdrastičniji primjer mundijalskog tima koji čini veliki procenat igrača koji su iz migrantskih ili etnički manjinskih zajednica u zemlji (14 od 23 fudbalera).

Današnje finale Mundijala moglo bi da se posmatra i kao okršaj migranata, ukoliko uzmemo u obzir podatak da je samo polovina igrača koji predstavljaju Hrvatsku i Francusku zapravo rođeno u tim zemljama.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti