14. 06. 2018 - 09:08
Hadžibegić za Sport.ba: Reprezentacije iz regiona nemaju...
907
Shares
Hadžibegić za Sport.ba: Reprezentacije iz regiona nemaju pobjednički mentalitet, a pet je favorita za titulu u Rusiji!

LEGENDA BH. FUDBALA

Hadžibegić za Sport.ba: Reprezentacije iz regiona nemaju pobjednički mentalitet, a pet je favorita za titulu u Rusiji!

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
14. 06. 2018 - 09:08
0
Shares

Svjetsko prvenstvo u Rusiji počinje utakmicom između domaćina i Saudijske Arabije. Ljubitelji fudbala tako će opet doći na svoje, nakon nedavno završenih nacionalnih šampionata širom svijeta i Lige prvaka. Faruk Hadžibegić imao je priliku da nastupa na najvećim svjetskim i evropskim smotrama, pa je i idealan sagovornik kada se razgovara o predstojećem takmičenju.

"Imao sam čast da igram i Svjetsko i Evropsko prvenstvo u dresu bivše države. Imam ta negativna sjećanja iz meča s Argentincima i penal serije, a najveću iluziju sam imao ipak 1982. Tada sam bio mlad i pozvan sam na pripreme u Novom Sadu, već sam se vidio kao putnik na taj Mundijal, ali tuga je bila izuzetno velika. Ipak, možda je to tako trebalo i biti, a kasnije je ta nepravda i ispravljena. Uglavnom, svjetske smotre su uvijek posebna atrakcija, masa ljudi voli ovaj sport i zbog njega prelazi s kontinenta na kontinent. Odavno nije bilo ovako dobrih igrača, kao što su trenutno najbolji: Messi, Ronaldo, Neymar, pa i ovi mladi koji itekako dolaze poput Salaha ili Mbappea. Smatram da je pred nama dobar Mundijal, tu su sigurno izuzetno kvalitetne reprezentacije učesnice. Jedino mi je žao što se mi nismo kvalifikovali među 32 učesnika", kazao je na početku razgovora za Sport.ba legendarni igrač FK Sarajevo. 

Sve naravno zanima ko bi mogao zasjesti na krov svijeta 15. jula, kada se završava planetarna smotra u Rusiji.

"Brazil se već decenijama uvijek ubraja u favorite, u svojim redovima imaju sjajnog Neymara koji se vraća nakon neugodne povrede i želi nam dokazati da je jedan od najboljih trenutno. Svakako da su Brazilci jedan od najvećih favorita, ali itekako moramo računati na Messija i njegovu Argentinu. Njemačka je također uvijek tu, u samom vrhu, dok su svi mišljenja da Francuska nikad nije imala bolju generaciju. Po talentu su sigurno favoriti, ali pitanje je da li će imati i malo prijeko potrebne sreće i da li će napraviti pobjednički duh. Međutim, veoma su kvalitetna selekcija", smatra Hadžibegić. Dodao je da ima pet favorita, a to su: Brazil, Argentina, Španija, Njemačka i Francuska, te da između ovih selekcija trebamo tražiti prvaka.

faruk2Naravno, nezaobilazna tema su i naši susjedi - Hrvatska i Srbija. Brojni stručnjaci smatraju da ove selekcije ipak nemaju potrebni kvalitet da bi se našle u samoj završnici.

"Svakako da im želim sreću, većinom su to selekcije poput naše - sastavljene od igrača koji igraju u dobrim klubovima. Ono što sam upratio je da nemaju neku pobjedničku atmosferu, pa ne mislim da mogu napraviti neki veći rezultat. Pogotovo kada se pogleda kvalitet u drugim selekcijama. Volio bih da prođu grupnu fazu, iako imaju teške grupe. Vidjet ćemo, fudbal uvijek nam ponudi i pokoje iznenađenje pa što da ne budu to Hrvatska ili Srbija", jasan je bivši reprezentativac Jugoslavije. 

Interesantno je da će Bosna i Hercegovina imati čak tri predstavnika u Rusiji u vidu selektora, tj. tri čovjeka koji su rođeni u našoj zemlji. Mladen Krstajić je na klupi Srbije, Zlatko Dalić predvodi Vatrene, dok će Švicarsku predvoditi Vladimir Petković kojeg jako dobro poznaje.

"Upravo ta činjenica potvrđuje nešto što već odavno tvrdim, a to je da u našoj Bosni i Hercegovini imamo sve potrebne kvalitete za uspjeh. Nažalost, nismo zastupljeni tamo gdje bi i trebali biti, a to je da i mi učestvujemo na jednoj ovakvoj smotri. Poznajem većinom te momke, posebno po reputaciji. Istina, bave se teškim poslom, mogu zamisliti njihovu motivaciju da uspiju na ovom SP-u. Pogotovo su moje sipmatije uz Vladu Petkovića, s kojim sam zajedno igrao na Koševu gdje smo skupa i osvojili šampionsku titulu u bivšoj Jugoslaviji. S njim sam redovno u kontaktu i zbog ličnih relacija volio bih da sa Švicarcima bude prvak svijeta", zaključio je bivši bh. selektor.

faruk-hadzibegic

Biografija

Faruk Hadžibegić rođen je u Sarajevu 1956., a s 10 godina počinje trenirati fudbal u pionirima FK Sarajevo. Uvijek je isticao da je otac zapravo prenio mu ljubav prema bordo boji i Sarajevu. Prošao je kompletan omladinski pogon bordo kluba, a trenirali su ga: Mladen Stipić, Srbo Markušević, Dobrivoje Živkov, Franco Lovrić i Marko Bilić.

Interesantno je to da je karijeru počeo kao klasični centarfor, a prvi profesionalni ugovor s timom s Koševa potpisao je 1975., za koji je ubrzo i debitovao u susretu protiv Olimpije u Ljubljani koji je Sarajevo riješilo u svoju korist s 3:1. Tek dolaskom Fuada Muzurovića, Mirsada Fazlagića i Boška Antića za trenere prvog tima dobio je i pravu šansu, koju itekako koristi.

Za prvi tim matičnog kluba nastupao je 10 godina, sve do 1985., kada je u svojoj posljednjoj sezoni sa saigračima donio i titulu prvaka Jugoslavije u vitrine bordo kluba. Za voljeni klub odigrao je 241 utakmicu i postigao 25 pogodaka.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je čak 65 mečeva, te je apsolutni rekorder među igračima iz Bosne i Hercegovine. Ostat će upamćen i kao posljednji kapiten ove selekcije i to u prijateljskom susretu protiv Holandije, koja je 25. marta 1992. nadigrala bivšu državu s 2:0. 

Ostat će zapisano i to da je kod Ivana Toplaka debitovao u dresu bivše države, a standardan član prve postave postao kod Miljana Miljanića. Kasnije mu je legendarni Ivica Osim povjerio i kapitensku traku. Stariji navijači ga pamte kao dobrog izvođača kaznenih udaraca, ali i kao fudbalera koji je promašio odlučujući penal protiv Argentine na SP-u 1990.

1985. godine napustio je Sarajevo i Koševo, te potpisao za španski Betis, za koji je nastupao dvije godine. Nakon toga, osam godina je uspješno nastupao za Sochaux, a posljednju godinu igračke karijere proveo je u Toulouseu. Igrao je aktivno fudbal do svoje 38. godine. Osim šampionske titule sa Sarajevom, bio je viceprvak Francuske 1990. sa Sochauxom, te s istim timom nastupao u polufinalu tadašnjeg Kupa UEFA. Osvojio je i Kup Francuske s Toulouseom.

Prema zvaničnim statistikama, ukupno je odigrao 871 utakmicu u karijeri, a nastupao je kao defanzivac. Nakon završetka igračke karijere, posvetio se trenerskom pozivu. U svojim trenerskim počecima uveo je Socheaux u Prvu ligu Francuske, a u ovom klubu proveo je tri godine. Obnašao je i kratko funkciju selektora bh. selekcije (od početka 1999. do oktobra te godine). Također, bio je i ambasador Fudbalskog saveza BiH pri Komitetu za normalizaciju.

U trenerskoj karijeri vodio je još Betis, Troyes, turske klubove Gaziantepspor, Diyarbakirspor, Denizlispor, te francuske Chamois Niortais, Dijon, Bastiju, Arles-Avignon i Valenciennes. Dugogodišnji prvotimac FK Sarajevo, reprezentativac i kapiten reprezentacije bivše Jugoslavije, jedan je od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine od kada se na njenim prostorima igra fudbal. 

Upravo će Faruk Hadžibegić biti jedan od specijalnih komentatora Mundijala u Rusiji za Sport.ba.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti