26. 05. 2018 - 15:43
KLJUČNE BITKE FINALA Klopp šalje terijera na Modrića, čeka se...
907
Shares
KLJUČNE BITKE FINALA Klopp šalje terijera na Modrića, čeka se Zidaneov potez

ONI BI MOGLI ODLUČITI

KLJUČNE BITKE FINALA Klopp šalje terijera na Modrića, čeka se Zidaneov potez

Index.hr
26. 05. 2018 - 15:43
0
Shares

U utakmicama kao što je finale Lige prvaka odlučuju ili trenuci genijalnosti neke od zvijezda ili - nijanse. Dok je u zadnja četiri finala LP-a pobjeđivao veliki favorit, kojemu su prije utakmice ionako svi davali najveće šanse, večerašnje finale Lige prvaka najizjednačenije je nakon dugo godina. Iako većina neutralnih promatrača želi da Liverpool prekine Realovu dominaciju, svi nekako u podsvijesti "znaju" da će Real vjerojatno osvojiti 13. naslov europskog prvaka.

Kloppova momčad je na putu do finala porušila čitav niz rekorda. S 46 golova u jednoj sezoni Lige prvaka, Liverpool je najefikasnija momčad ovog natjecanja u povijesti, nakon Barcelone iz 2000. godine. Redsi su istovremeno jedina momčad kojoj su tri različita igrača zabila devet i više golova u jednoj sezoni. Mane je utrpao devet, a Salah i Firmino po deset golova.

liverpool-champions-league-1024x683

S druge strane, Real se pretplatio na Ligu prvaka i nevjerojatna je lakoća kojom branitelji naslova pobjeđuju u ovom natjecanju. Osvoji li Real ovogodišnju Ligu prvaka, unatoč sudačkom pogurancu protiv Bayerna, bit će to "najzasluženiji" naslov u novijoj povijesti natjecanja. Jer ždrijeb koji je Real imao vjerojatno nitko nikada nije imao. PSG u osmini, Juventus u četvrtfinalu i Bayern u polufinalu. A sad - Liverpool, najatraktivnija momčad ovogodišnjeg natjecanja. Pobjednika nitko ne želi prognozirati, a mogli bi ga odlučiti ovi ključni dueli.

Mohamed Salah vs. Marcelo

Nećemo otkriti toplu vodu ako napišemo da je Salah ove sezone bio noćna mora svake obrane na koju je naišao. No, sjajni Egipćanin se do ove utakmice možda nije susreo s ovako kvalitetnim protivničkim bekom kao što je Marcelo. Jedan od najinteligentnijih lijevih bekova novijeg doba imat će strašno težak zadatak zauzdati Salaha, ali neće ovo biti tipična utakmica za najboljeg Liverpoolova igrača.

Osim klasičnih napadačkih misija, Salah će morati visoko stiskati Marcela kako bi pomogao Alexander-Arnoldu da se ne nađe sam protiv Brazilca te Isca/Vaqueza na boku što bi moglo biti kobno. Istovremeno, Marcelo često voli hvatati protivnike u ofsajd, kao protiv Villarreala kad je ispao nekoliko puta, a primijeniti takvu taktiku protiv Salaha je čisto samoubojstvo.

Prema brojnim analizama, upravo je ovo duel koji će prevagnuti na jednu, odnosno drugu stranu. Zatvori li Marcelo Salahu prilaze golu, pola posla za Real je obavljeno. Izmori li Egipćanin Brazilca i visokim presingom ga zadrži što dalje od svoje polovice, bitno će olakšati sebi i suigračima fazu obrane.

Sergio Ramos vs. Roberto Firmino

Osim Barcelone, Real se nije ove sezone sastajao s puno momčadi poput Liverpoola, osobito kad je napad u pitanju. Napadački trozubac Mane-Firmino-Salah vjerojatno je najbrža trojka koju smo vidjeli u zadnjih 20-ak godina, a upravo je Firmino možda i ključna figura. Ne samo zbog 27 golova i 17 ovosezonskih asistencija, već zbog načina na koji Firmino igra. Izvlači se, otvara se, zadržava, a onda i pravovremeno odigrava lopte suigračima.

Svaka Liverpoolova akcija ide preko njega, a budući da je bio i polušpica i krilo, Firmino točno zna kad i kakvu loptu mora dati Maneu i Salahu. Velika stvar bila bi za Real da ga Ramos koliko-toliko zaustavi. Realov kapetan rođen je za ovakve utakmice, a u karijeri ih je odigrao na desetke. 

Nije se susreo s puno igrača poput Roberta Firmina, koji bi mogao igrati na kartu da pokuša temperamentnog Španjolca isprovocirati i rano ga opteretiti kartonom. Uz to, svojim uvlačenjem u veznu liniju, Firmino bi mogao povući Ramosa sa sobom i onda ostaviti Carvajala i Varanea na vjetrometini brzih Liverpoolovih napadača što bi mogao biti ozbiljan problem za Real.

ramos

Ramos nije klasični "marker" koji ne pušta protivnika iz vida, nego ima sjajan osjećaj za prostor i čitanje igre. To bi mogao biti problem za Firmina...

Luka Modrić vs. Jordan Henderson

Da vam je netko prije par godina rekao da će vezna linija u sastavu Henderson - Wijnaldum - Milner igrati finale Lige prvaka i imati veliku šansu da je osvoji, rekli biste mu da nije normalan. No, upravo je to jedna od najvećih Kloppovih kvaliteta, što od, na prvi pogled, prosječnih igrača može napraviti vrhunske pojedince. Tako je bilo u Borussiji i tako je u Liverpoolu. 

Henderson je pod Kloppom zablistao, a način na koji je odigrao utakmicu protiv Rome, gdje je praktički sam pojeo cijelu Rominu vezu, fascinantan je. Protiv Cityja je neutralizirao De Bruynea, protiv Rome De Rossija i Nainggolana, a danas će gotovo sigurno biti zadužen za Luku Modrića.

Ni puno bolji igrači od Hendersona nisu uspjeli izaći na kraj s Modrićem upravo zato jer su ga pokušavali striktno pokrivati što je, uglavnom, pogrešna taktika. Modriću je ključno ograničiti prostor, prekidati mu akcije laganim prekršajima i, ukratko, učiniti mu život na terenu što težim, a to je najveći Hendersonov adut.

henderson

Igrač s plućima poput Xabija Alonsa u kombinaciju s Jamesom Milnerom može biti živa napast za svakog protivnika, no Modrić je možda i najbolji veznjak protiv kojeg se ova momčad sastala. Hrvatski kapetan doktor je za velike utakmice i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Henderson moći nositi s njim. Ako nas pitate - teško.

Cristiano Ronaldo vs. Virgil van Dijk

Ne pamtimo kad je neku momčad tako promijenio dolazak jednog jedinog stopera. Virgil van Dijk unio je neviđenu sigurnost u Liverpoolovu zadnju liniju. To se najbolje vidi na igri Dejana Lovrena, koji više nije ostavljen u situacijama tri na jedan kao u početku sezone kad mu se smijala cijela Engleska, za koju je on bio najmanje kriv.

Van Dijk je jedan od rijetkih igrača koji se može nositi s Ronaldom kad je skok-igra u pitanju, a i strašno je brz. Problem bi moglo biti neiskustvo ovakvih utakmica. Van Dijku je ovo prva ovakva utakmica u karijeri, a Ronaldo ih je vjerojatno odigrao više nego što je Nizozemac uopće puta istrčao na teren u karijeri. Dobije li zračne duele s Ronaldom, van Dijk je napravio jako puno, ali Ronaldo je čisti otrov za neiskusne igrače poput njega.

cristiano-ronaldo

Igrao je van Dijk i u Southamptonu i u Liverpoolu protiv velikih igrača, ali nikad protiv ovakvoga i to na ovako velikoj pozornici. Potisne li tremu koja će sigurno biti prisutna, Ronaldo bi mogao imati tešku večer.

Učitaj još novosti