22. 05. 2018 - 17:30
ZAPAMTITE IH Srpski "killer" i iranski Bale predvode zvijezde...
907
Shares
ZAPAMTITE IH Srpski

MOGLI BI BLJESNUTI

ZAPAMTITE IH Srpski "killer" i iranski Bale predvode zvijezde iz sjene na Svjetskom prvenstvu

Index.hr
22. 05. 2018 - 17:30
0
Shares

Do početka Svjetskog prvenstva i utakmice Rusije i Saudijske Arabije 14. lipnja u Moskvi stalo je nešto više od tri tjedna. Objavljuju se popisi igrača, predviđaju se početni sastavi i nariče se nad igračima koji su neopravdano izostavljeni iz svojih reprezentacija kao što su Radja Nainggolan i Mauro Icardi. Nema previše logičnih objašnjenja zašto će taj dvojac propustiti SP, osim ako nisu psovali majku izborniku ili nekom suigraču ili počinili neki još teži "prekršaj".

Unatoč tome, svi očekujemo vidjeti hoće li Leo Messi napokon skinuti to prokletstvo velikih natjecanja i nešto osvojiti s Argentinom. Ili će možda Cristiano Ronaldo s Portugalom napraviti još jednu senzaciju? Velike nade polaže se i u Francusku i Belgiju, koje vjerojatno imaju najveću koncentraciju talenata ikad viđenu. Nešto će se pitati i Brazil koji se uzda u Neymara, a ni Nijemci i Španjolci nisu "za baciti". Tu je, naravno, i Hrvatska od koje su očekivanja (opet) velika, ali sve će biti jasnije već nakon prve dvije utakmice u skupini.

hrvatska

Strašno puno dobrih igrača bit će ovog ljeta u Rusiji, no mi smo izdvojili ovu osmoricu koji na SP dolaze ili uzlaznoj formi ili su imali fantastičnu sezonu ili ih, jednostavno, treba pratiti jer bi mogli ostaviti traga.

Nils Petersen, 29 (Njemačka/Freiburg)

Ne ispadne li sa šireg Löwova popisa za Rusiju, sjajni napadač Freiburga mogao bi možda biti rješenje za njemačke muke s napadačima. Za razliku od prijašnjih godina, nitko od ovih na koje izbornik računa nisu u nekoj nezaboravnoj formi.

Timo Werner je trenutačno najozbiljniji njemački napadač s 21 golom i 10 asistencija u 45 ovosezonskih utakmica. Thomas Müller je zabio 15, a asistirao 18, ali možda bi Njemačka priliku mogla dati Nilsu Petersenu iz Freiburga. U 29. godini i bez ijednog nastupa za reprezentaciju, Petersen je ove sezone zabio 19 golova od čega 17 u zadnjih 19 utakmica.

Velika većina tih golova izravno je donosila bodove Freiburgu bilo za pobjedu ili remi čime se Petersen pokazao kao pravi "match winner". Ovaj 29-godišnjak ima nevjerojatan osjećaj za prostor i fascinantno je kako je svaki put na pravom mjestu. Sjajno čita igru i dobro "njuši" da bi protivnik mogao pogriješiti što je u velikim utakmicama ključno.

Petersen je tip koji kažnjava sve protivničke pogreške, u odličnoj je formi i mogao bi biti veliki adut za Löwa, možda i kao joker s klupe kad su obrane nešto umornije i pada im koncentracija.

Alireza Jahanbakhsh, 24 (Iran/AZ Alkmaar)

Ako nešto površnije pratite nogomet, odnosno najviše gledate pet najjačih europskih liga, ovo ime vam je vjerojatno promaklo. No, riječ je o tipu koji je zaista u nevjerojatnoj formi. Desno krilo Alkmaara, koje komotno može igrati i na lijevom, Jahanbakhsh je ove sezone utrpao 22 i asistirao čak 14 golova te je uz Son Heung-mina sigurno trenutačno najbolji azijski nogometaš.

Alireza, kako mu iz razumljivih razloga piše na Alkmaarovu dresu, stigao je prije tri godine iz NEC Nijmegena, no tek je ove sezone izbio u prvi plan ne samo u AZ-u nego u cijeloj nizozemskoj ligi.

Najveća uzdanica iranske reprezentacije sezonu je završila s dva hat-tricka u zadnje tri utakmice i najzaslužniji je što će AZ sljedeće sezone igrati u Europa ligi. Za Iran je debitirao s 19 godina i već je skupio 36 nastupa i četiri gola. Prava je šteta da je Iran u skupini sa Španjolskom i Portugalom te je teško očekvati da će proći, ali nemojte se začuditi ako nakon SP-a Alireza ode u neki puno jači europski klub.

Možda će zvučati pretenciozno, ali igrom jako podsjeća na Garetha Balea. Ima sličan dugi i čvrsti korak kao Velšanin, jako dobar udarac, ali možda čak i bolji osjećaj za suigrače od velikog Garetha. Da su mu kolege bile malo koncentriranije, imao bi i 30 asistencija, ali su promašivali u nemogućim situacijama koje im je Alireza sam kreirao.

Spominjao se ove zime Napoli, u igri su još neki klubovi, ali nema sumnje da će Jahanbakhsh ovog ljeta biti jedan od traženijih igrača u Europi jer ga se može dobiti za puno manje novca nego skupe igrače iz najjačih liga, a gotovo da jamči dobar rezultat.

Florian Thauvin, 25 (Francuska/Marseille)

Thauvin baš nije neki anonimus, no o njemu se priča puno manje nego što bi trebalo. Briljantni dribler ove sezone se rugao s braničima u francuskoj ligi, izostankom Payeta mogao bi, a možda čak i morao dobiti više minutaže u reprezentaciji.

Thauvin je klasično desno krilo, ali može igrati i u vezi, ako zatreba, iako je definitivno korisniji na bokovima. Nevjerojatne brzine i tehnike, Thauvin je upisao 26 golova i 18 asistencija ove sezone i u top-formi stiže u Rusiju. Za Francusku je debitirao prošle godine i skupio tri nastupa. Jasno je da je Mbappe u prednosti na krilu, ali ako zatreba Thauvin će ga sigurno moći adekvatno zamijeniti.

Thauvin je 2015. godine otišao iz Marseillea u Newcastle za 18,5 milijuna eura, ali je proglašen jednim od najlošijih Newcastleovih pojačanja ikada. Shearer ga je kritizirao da više pazi na izgled nego na igre i "svrake" su ga poslale prvo u mladu momčad, a onda na posudbu nazad u Marseille.

Francuski klub ga je otkupio prošlog ljeta za devet milijuna eura, pritom dobro zaradio i dobio igrača koji ga je ove sezone, uz Payeta, odveo do finala Europa lige. Marseille je već najavio da će ovog ljeta odbijati sve ponude manje od 75 milijuna eura...

Aleksandar Mitrović, 23 (Srbija/Fulham)

U Newcastleu očito nešto krivo rade s mladim igračima jer ni Mitrović, baš kao ni gore spomenuti Thauvin, nije opravdao 18,5 milijuna eura koliko ga je Newcastle 2015. platio Anderlechtu. U prvije dvije sezone je zabio manje od deset golova, a na početku ove je prve dvije utakmice bio na klupi da bi u 3. kolu udario Lanzinija iz West Hama laktom i dobio tri utakmice kazne. Potom je ozlijedio leđa, rodilo mu se dijete te je ispao iz svih kombinacija.

Na posudbu ga je na zimu uzeo Slaviša Jokanović čiji Fulham je krenuo na veliki juriš na Premiership i stigao je do finala doigravanja ove subote na Wembleyu. Mitrović je u 19 nastupa za londonski klub zabio 12 i asistirao još jedan gol, sve jedan važniji od drugog. Mitrović mora biti prva opcija srpske reprezentacije, a u suradnji s Tadićem i Milinković-Savićem mogao bi igrati zapaženu ulogu na SP-u. Srbija je u skupini s Brazilom, Švicarskom i Kostarikom.

Hirving Lozano, 22 (Meksiko/PSV Eindhoven)

Da je malo discipliniraniji, Lozano bi bio još bolji igrač, ali i ovakav bi mogao biti od velike koristi Meksikancima. Lijevo i desno krilo PSV-a zabio je 19 i asistirao 11 golova ove sezone i već ga traže Everton i Chelsea. No, i Lozano i PSV će čekati ljeto i vidjeti kako će proći SP, a Meksiko bi u skupini s Njemačkom, Švedskom i Koreom mogao imati puno toga za reći.

Lozano je odličan tehničar i strašno je brz igrač, ali navodno ima problema s motivacijom. No, gdje ćeš veće motivacije od Svjetskog prvenstva, najvećem nogometnom izlogu na svijetu tako da budite sigurni da će Meksikanac ići 200 na sat.

"On je najveći neprijatelj sam sebi. Kod njega prečesto prevladaju emocije i jedino to ga zadržava da ne postane svjetski igrač. Siguran sam da ima potencijala i za očekivati je da bude u početnoj postavi na Svjetskom prvenstvu. Talent nikada nije bio upitan, a ove sezone je u PSV-u sjajan", rekao je meksički izbornik Juan Carlos Osorio.

Santiago Arias, 26 (Kolumbija/PSV Eindhoven)

Kraj svih strijelaca, asistenata i ostalih kreativnih igrača u nizozemskoj ligi, za igrača sezone izabran je upravo kolumbijski desni bek. Odlična PSV-ova skautska mreža, specijalizirana za igrače iz Južne Amerike, dugo je pratila Ariasa, ali je on 2013. godine završio u Sportingu za 920.000 eura. Nije se naigrao, pa ga je PSV konačno dobio dvije godine kasnije za pišljivih 675.000 eura, koliko bi mu uskoro mogla biti mjesečna plaća u nekom velikom europskom klubu.

Arias je odigrao fantastičnu sezonu, ne zbog tri gola i šest asistencija nego zbog golemog doprinosa u PSV-ovom osvajanju naslova prvaka. Od 100 mogućih boodova u indeksaciji nizozemske lige, Kolubmijac je dobio 89,3, a nevjerojatan je podatak da je oduzeo 212 lopti u 30 ovosezonskih nastupa.

Juventus je već u poodmaklim pregovorima za Ariasa koji je u zadnjoj godini ugovora pa bi ga Talijani mogli dobiti za manje novca nego što objektivno vrijedi. Došao bi kao idealna zamjena za Lichtsteinera koji je rekao da neće produžiti ugovor nakon 30. lipnja ove godine.

Hakim Ziyech, 25 (Maroko/Ajax)

Bio je jedan od ključnih igrača u Ajaxovom prošlogodišnjem pohodu na finale Europa lige, a ništa slabije nije igrao ni ove sezone. Zabio je devet i asistirao 18 golova, a sa 142 ključna dodavanja bio je najbolji igrač nizozemske lige u tom aspektu.

Marokanac je još u siječnju najavio da na ljeto želi otići iz Ajaxa. Već dvije godine ga želi Jürgen Klopp, kojemu su za sad konkurencija Everton i Borussia Dortmund. Proglašen je najboljim igračem Ajaxa ove sezone, a iako je u jakoj skupini sa Španjolskom, Portugalom i potencijalno neugodnim Iranom, mogao bi na sebe privući interes još nekog kluba. Dok je bio u Twenteu igrao je klasičnu "desetku", a u Ajaxu više operira po desnom krilu.

Učitaj još novosti