16. 05. 2018 - 12:45
Vanredna press konferencija Željezničara na kojoj se obratio...
907
Shares
Vanredna press konferencija Željezničara na kojoj se obratio Misimović:

Vanredna press konferencija Željezničara na kojoj se obratio Misimović: "Bilo je ponuda za namještanje utakmica"

Sport.ba
16. 05. 2018 - 12:45
0
Shares

U Plavom salonu na Grbavici održana je vanredna press konferencija na kojoj se javnosti obratio Senad Misimović kao predstavnik Željezničara i odgovarao je na mnoga pitanja vezana za ovu sezonu.

“Obaveza kluba je saopštiti sve informacije koje su interesantne javnosti”, uvod je bio Misimovića na današnju press konferenciju. Prvo pitanje bilo je da li postoji spor između Misimovića i Amara Osima, a Misimović je prvo istakao da nema nikakav problem sa bivšim trenerom tima sa Grbavice.

“Što se tiče personalnog odnosa sa Osimom, ne postoji nikakav problem. On je član naše porodice. Bio sam sam spreman izgraditi kamp 2014. godine i intenzivno sam razgovarao sa Osimom na temu organizacije trening kampa. Nije se realizovalo iz nekoliko razloga. Investirao sam u pomoćni teren. Nije mi bila namjera da se bavim klubom, ali Šiljak i Osim su zaslužni što se sada bavim klubom. Osim me zamolio ili je insistirao da načinom organizacije pomognem klubu. Klub je 2015. imao velike probleme. Bilo je vrlo kompleksno. Bio sam u ulozi konsultanta. Prošle godine 12.10. dva člana Uprave su razgovarala sa Osimom na temu saradnje sa klubom. Imam zapisnik tog sastanka. Mi smo otvoren klub. Otvoreni smo za bilo kakav novi model, za sve ono što može biti komparativna prednost za klub”, rekao je Misimović, te dodao:

“Ako se ambicije poklope sa Amarovim, ne postoji niko ko će onemogućiti njegov ulazak u klub. Ako postoji dugovanje prema Osimu, to su napravile strukture ranije. Mi se bavimo time, ali ti dugovi nisu registrovani. Kada sagledamo kontekst i situaciju, teško je povjerovati da se na taj način rade novčane transakcije. U ovom momentu ne postoji dokaz po kojem bi se mogla isplatiti ta sredstva, pa se to mora raditi preko Suda. Opomena pred tužbu je došla, ali ne želim neko pogrešno shvati, on nije tužio klub, jer ga ne voli, nego je to jedini način da on potraži svoja sredstva”.

Prvi čovjek Željezničara govorio je i o treneru Željezničara, Admiru Adžemu: “Što se tiče trofeja, ja kada sam tek došao ni tada se nije osvojio trofej. Sportski rezultat je primarni cilj. Ako smo se takmičili na dva fronta i osvojili jedan trofej, ne može se reći da je sezona neuspješna, ali da smo zadovoljni – nismo. Analizirali smo stvari. Konstantno analiziramo. Kada uđete u posljednja tri kola, više ne možete reagovati. Ova sezona je stala u Mostaru protiv Zrinjskog. Ukoliko klub bude imao kapacitet da izbudžetira tim na nivou da bude 20% snažniji od konkurencije. Onda ćemo biti konkurentni. Ako to ne uspijemo, onda nećemo biti konkurentni”, istakao je Misimović, dodavši: “Adžem je također član porodice. Ima velike zasluge za mlade igrače. Čestito je radio svoj posao. Ima važeći ugovor. Svaka odgovorna osoba u klubu je podložna analizi. Ja ću sebe smijeniti ako nešto ne bude u redu. Pitanje trenera je osjetljivo. To će se poslije odlučiti. Sve opcije su otvorene. Mi nismo ovdje inventar. Sve je podložno promjenama”.

Naravno nije promakla ni tema igračkog kadra: “Nijedan igrač nije nametnut stručnom štabu ili što je neko imao neki interes da bude tu. Prošle godine imamo najboljeg golmana Kjosevskog, najboljeg strijelca Lendrića i najboljeg igrača Stevanovića, pa nismo osvojili titulu”, kazao je predsjednik Željezničara, dodavši: “Često se spominje da Sarajevo i Željezničar prepuštaju olako igrače hercegovačkim klubovima. Evo naprimjer, Graovac i Zakarić su došli u Željezničar. Što se tiče igrača sa strane to je stvar procjene. Vidjeli ste da će biti ograničenje stranaca. Orijentacija kluba mora biti omladinski pogon. Ako se ne napravi trening kamp, bit će to problem za klub”.

Prvi čovjek tima sa Grbavice upitan je i o radu sportskog direktora Saše Papca. “Što se tiče Papca, zadovoljstvo nam je da takvi ljudi prepoznaju model rada. On je napravio mini selekciju i pričati o igračima koji su došli nije relevantno u ovom momentu. Ako se sjetimo kako je išao razvoj Zakarića, onda razmislit ćemo malo da bi imali konačan sud. Nijedan ugovor nije betoniran i radit ćemo u interesu kluba”, dodao je Misimović.

Samir Bekrić i Srđan Stanić su igrači koji se često provlače kroz navijače, a evo šta je povodom toga imao reći Misimović: “Razgovarali smo s Bekrićem dva puta o daljem angažmanu. Nije ga želio Petrović u ekipi i smatrao je da mu pravi nemir u svlačionici. Nije ga želio ni Adžem, tako da nije bilo opcije da ostane u klubu. Nisam ni pomislio da namećem nešto treneru. Razgovarao sam da nađemo neka rješenja, ali nije ispalo kako treba”, rekao je Misimović, te nastavio o Staniću: “Što se tiče Stanića, ponuđeni su mu bolji uslovi od onih što je već imao. Stalno su se pojavljivali novi uslovi. Posljednji je bio da igra stalno desnog beka. Izgleda da je on već ranije završio to, pa je tokom pregovora uvijek imao dodatne zahtjeve. Mi smo učinili sve da ga ostavimo, ali to je bila nemoguća misija”.

Predsjednik Plavih negirao je pregovore sa trenerom Širokog Brijega, Goranom Sablićem. “Nije tačno. Razgovor nije obavljen sa Goranom Sablićem. Da je klub bio zainteresovan za Sablićem, mi bi to obznanili. Imamo trenera koji je osvojio trofej i ima ugovor. Da klub skautira igrače i trenere – da, ali razgovora nije bilo”, rekao je Misimović.

Misimović je otkrio da je Željezničar imao ponude jednog kluba da im pomogne da dođu do titule. “Dobio sam nemoralne ponude klubova da nam pomognu da dođemo do titule. Željo je to odbio, a sama činjenica da protiv nas niko nije igrao u rezervnom sastavu, dokazuje mnogo”, kazao je Misimović, nakon čega je upitan da li je taj slučaj prijavio: “Klubu koji nam je dao tu neformalnu ponudu sam poručio, da ako se ponovi, da ću to prijaviti SIPA-i. Ovaj slučaj tada nisam prijavio, a nije se više ni ponovilo”. (Sport.ba)
 

 

Učitaj još novosti