24. 04. 2018 - 12:10
Rafa prestigao Novaka, Fedex i dalje nedostižan!
907
Shares
Rafa prestigao Novaka, Fedex i dalje nedostižan!

NAKON TITULE U MONTE CARLU

Rafa prestigao Novaka, Fedex i dalje nedostižan!

24. 04. 2018 - 12:10
0
Shares

Rafael Nadal, prvi teniser svijeta, osvojio je u nedjelju svoju 11. titulu na Mastersu u Monte Carlu, odnosno rekordni 31. turnir iz Serije 1.000. Nadal bi već do kraja sezone na šljaci, ukoliko nastavi igrati u istom ritmu, mogao dodatno da se primakne Federeru – ukoliko trijumfuje na Mastersima u Madridu i Rimu, odnosno na drugom Slamu sezone Roland Garrosu.

'Bik s Majorke' tako je srušio rekord Novaka Đokovića koji ima jednu Masters titulu manje, ali se i izjednačio sa Srbijancem po broju 'velikih' trofeja u karijeri. Rafa pored 31 Mastersa ima i 16 Grand Slam titula, a Novak četiri GS trofeja manje, ali i pet Završnih mastersa.

nadal-federer

"Instinkt mi govori da neće biti ovako zauvijek, zato se i trudim da maksimalno uživam, da igram strastveno, potpuno usresređen i koncentrisan... S puno ljubavi prema sportu. Znam da će kraj doći za manje od decenije. Nije to nešto o čemu brinem, ali je isto tako stvarnost koju moram da prihvatim. Trudim se uživati u svakom danu i tenis igrati s osmijehom", rekao je Nadal.

Na prvom mjestu vječne liste i dalje je neprikosnoven Roger Federer s 53 velike titule – 20 Grand Slamova, 27 Mastersa i šest Završnih mastersa. Prvih pet kompletiraju Pete Sampras sa 30 trofeja i Andre Agassi, još jedan legendarni Amerikanac, sa 26, dok današnju eru predstavlja još Škot Andy Murray s 18 takvih titula.

Roger Federer, jedan od najboljih tenisera svih vremena, smatra da Rafael Nadal može da nadmaši njegov rekord po broju osvojenih Grand Slam titula.

“Imam osjećaj, kada je riječ o današnjem tenisu, da smo svi podjednako dobri na svim podlogama, a ako uhvatite pravi ritam nije nemoguće da 'naštancate' nekoliko titula u nizu. Također, vaši rekordi i dostignuća nisu 'bezbjedni' kao što je to bio slučaj, recimo, osamdesetih godina”, smatra Federer. 
  
Legendarni Švicarac stigao je u januaru do jubilarnog dvadesetog trofeja sa četiri najveća i najvažnija turnira u bijelom sportu, dok Španac drži drugo mjesto vječne liste sa četiri manje. 
  
“Nikada nisam razmišljao o kraju, iskreno, pa je tako bilo i pred start ovogodišnje Australije. Imao sam osjećaj da sam jako blizu toga da ponovo pobjeđujem i osvajam titule, da sam nadomak prvog mjesta i da i dalje mogu da pobjeđujem najbolje”, istakao je Roger. 

rodzer-federer-place-620x350

Federer je ponovo odlučio da propusti početak sezone na šljaci, a još uvijek je nepoznato da li će se pojaviti na Roland Garrosu. Sigurno je da će zaigrati na svojoj omiljenoj podlozi u Wibledonu, gdje će i braniti naslov osvojen prošle godine kada je u finalu s 3:0 dobio Marina Čilića.

Inače, švicarski teniser Roger Federer postavio je još jedan rekord koji će teško neko u bliskoj budućnosti dostići. Tridesetšestogodišnji osvajač 20 Gren slem titula postao je prvi igrač u historiji koji je proveo 700 sedmica među četiri najbolja tenisera na svijetu, odnosno više od 13 godina.

federer

Federer je 600 sedmica proveo u top tri i 500 nedjelja u top dva, a trenutno je drugi na ATP listi. Osim toga, krajem oktobra 2012. godine Švicarac je postao prvi igrač u historiji muškog tenisa koji je uspio da ostane više od 300 sedmica na poziciji broj jedan. Do danas Federer je na čelu liste najboljih igrača svijeta proveo 308 sedmica. 

Učitaj još novosti