17. 04. 2018 - 08:41
HRVATSKI MEDIJI 'POLUDJELI' ZA ZMAJEM: Pa, on je novi Luka...
907
Shares
HRVATSKI MEDIJI 'POLUDJELI' ZA ZMAJEM: Pa, on je novi Luka Modrić, otkrio ga je Prosinečki, takvih je u BiH...

SPORTSKE NOVOSTI

HRVATSKI MEDIJI 'POLUDJELI' ZA ZMAJEM: Pa, on je novi Luka Modrić, otkrio ga je Prosinečki, takvih je u BiH...

17. 04. 2018 - 08:41
0
Shares

Zagrebačke "Sportske novosti" u velikom intervjuu predstavile su javnosti bosanskohercegovačkog reprezenativca Luku Menala usporedivši ga s veznjakom Reala Lukom Modrićem

Ne treba vam puno vremena da s druge strane prepoznate razigranog mladića, krasno odgojenog i jako skromnog, a opet prepunog samopouzdanja. Baš je takav Luka Menalo (21), mladi krilni napadač Širokog Brijega, koji je zimus već potpisao ugovor s Dinamom, ali će se tek na kraju sezone preseliti u Maksimir.

O brzonogom i okomitom napadaču iz Širokog glas iz Bosne i Hercegovine stigao je još početkom sezone. U jednom se trenutku činilo da će sigurno preseliti na Poljud (rođen je u Splitu i Hajdukov je navijač), ali ondje mu je spuštena rampa premda je tadašnji glavni skaut Saša Bjelanović u svom izvještaju podvukao da “dečko iz Širokog ima sve što treba imati igrač koji bi trebao pojačati Hajduk”.

Nakon što ga je tek pridošli BiH-izbornik Robert Prosinečki u punom sjaju prezentirao nogometnom svijetu u utakmici sa SAD-om, u Maksimiru se nisu previše premišljali. Jedan poziv, ček u ukupnom iznosu od 600 hiljada eura (100 odmah plus 500 naljeto) i - eto Menala u Maksimiru. I dok se radost mladog napadača nije stigla ni rasplamsati, početkom ožujka zadesila ga je neugodna ozljeda. U prvenstvenom duelu s jednim igračem Krupe došlo je do sudara glavama u kojem je lošije prošao Menalo. Težak potres mozga uz napuknutu kost praktički je  značio kraj sezone, kao i kraj nadanja kluba iz Širokog da mogu do naslova prvaka. Bez doprinosa Luke Menala - koji je u 20 nastupa zabio 11 golova uz četiri asistencije - Široki nije imao šanse pokraj Zrinjskog i Sarajeva.

Luka, kako je glava?

- Dobro je sada, nemam više nikakvih problema ili vrtoglavica, a i svi su nalazi uredni.

Zvučite kao da planirate skori povratak na teren?

- Vidjet ćemo kakve će biti konačne liječničke procjene, ali nadam se da još nisam odigrao zadnju utakmicu za Široki. Volio bih se oprostiti uz neku pobjedu i feštu s navijačima, a ne s potresom mozga.

Još vam se igra bh. liga?

- Dakako da mi se igra, još sam igrač Širokog, a i bit će vremena za Prvu HNL, tek trebam doći.

Kakva je BiH Premijer liga, kako je vi doživljavate?

- To je jako specifična liga. Stvari koje se u pravilu događaju jednom u sto godina tamo se događaju gotovo svaki tjedan. Nema to puno liga u svijetu...

Kakve su to specifičnosti?

- Evo vam samo dva svježa primjera. Željo vodi 3:0 protiv Zrinjskog u derbiju lige, a onda u sudačkoj nadoknadi primi tri gola. Onda mi (Široki) dođemo u Sarajevo pa u sudačkoj nadoknadi primimo gol sa 70 metara čuvajući prednost od 1:0. I tako vam se svako malo događaju veliki kurioziteti.

Dobro, a kakva je kvaliteta lige?

- Svakako bolja nego što je bila prijašnjih godina, premda i nešto slabija od Prve HNL. Idu u BiH stvari nabolje, više se teži igri, bolje je i suđenje...

Još da nema neprijateljske atmosfere na pojedinim stadionima...

- I toga je sve manje, barem se meni tako činilo dok bih gostovao sa Širokim.

Kako ste zadovoljni svojim učinkom u prvenstvu?

- Mislim da je solidan, upisao sam tih 11 golova, uz nešto asistencija, šteta što me ozljeda zaustavila. Mogao sam, doduše, zabiti još koji pogodak, nije da nije bilo prilika. K tome sam u prva četiri kola četiri puta pogodio gredu, a da nisam gol zabio. Već sam bio lud od tih greda, haha... Toliko su me pratile da sam dva puta vratnicu pogodio i igrajući za U-21 selekciju BiH. Eto, i za mlade sam zabio još tri gola.

Djelujete vrlo lagano.

- Imam 180 cm, a težak sam 71 kg. Ne osjećam da bih trebao imati više kilograma.

Što su vam glavne odlike u igri?

- To bi trebalo pitati stručnjake.

Pitali smo, ali zanima nas kako vi sebe vidite.

- Znam da sam lagan na nogama, dosta brz... Volim ići izravno na gol, ne bojim se duela. Možda nisam tako jak, ali sam dosta žilav. I nije mi problem trčati koliko treba.

Kažu nam da podjednako dobro igrate na obje krilne pozicije?

- Dešnjak sam, pa ipak preferiram igranje na lijevoj strani. Bolje se osjećam na “kontra”-strani.

A kako ste zadovoljni sezonom svog kluba?

- Žao mi je zbog te borbe za naslov jer smo jedno vrijeme igrali sjajan nogomet.

Široki je klub koji se jako oslanja na svoje igrače. I vi ste bili u omladinskom pogonu, iako dolazite iz Čapljine?

- Moj je Široki nešto kao Athletic Bilbao u Španjolskoj. Je, imamo 14 ili 15 igrača koji su prošli kroz našu školu, u BiH nam po tom segmentu nitko nije ni blizu.

Tko će na koncu uzeti naslov?

- Mislim da nas čeka gusta utrka do zadnjeg kola. Volio bih da na kraju prvak bude Zrinjski, ali i Željo ima svoje adute. Mi smo šanse izgubili s onim nesretnim remijem na gostovanju u Sarajevu.

Je li istina da ste odbili poziv Željezničara, koji vas je želio u momčadi?

- Ustvari, nije bilo tako. Željo je ponudu poslao na adresu kluba i Široki je bio taj koji nije prihvatio ponudu, mene nitko ništa nije ni stigao pitati.

Biste li prihvatili poziv u Sarajevo da je klub vidio svoj interes?

- Sumnjam, u BiH ligi gušt je igranje u Širokom, a nakon toga moj je izbor bio otići u neku jaču ligu.

Mislite da ste prerasli BiH ligu?

- Nije važno što ja mislim, ali ugovor koji sam potpisao s Dinamom sugerira da netko u Maksimiru misli da sam sazrio za veći igrački iskorak.

Što vi mislite?

- Ne bih potpisao za Dinamo kad bih mislio da nisam dorastao takvom izazovu. Ovdje sam došao biti pojačanje, a ne grijati klupu.

Dinamo je ipak velik skok u odnosu na Široki. Realno je da vas u startu čeka dokazivanje, vjerojatno i klupa.

- Dokazivanje me sigurno čeka jer dolazim u klub koji je po svim parametrima daleko najuspješniji na ovim prostorima već duže vrijeme. Međutim, budite sigurni da nisam potpisao za Dinamo da bih sjedio na klupi.

Konkurencija je velika...

- Na lijevom krilu igra Soudani, koji je najbolji igrač lige. Nasreću, desno krilo nije baš tako dominantno pokriveno. Olmo je, doduše, sjajan, ali on često igra u sredini.

Koliko poznajete Prvu HNL?

- Otprilike jednako kao i oni koji u Hrvatskoj jako pomno prate ligu. Znate, u Širokom HNL gledamo s jednakim žarom.

Rekli ste da je Prva HNL bolja od BiH Premijer lige?

- Bolji su stadioni... Znam da se u Hrvatskoj svi žale na infrastrukturu, ali bolja je nego u Bosni. Jači su i klubovi, posebno Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek. Ta bi četiri kluba izdominirala u BiH ligi, takve kvalitete tamo nema.

Ne bojite se da bi Dinamo mogao ostati bez naslova?

- Siguran sam da neće.

Nego, što je bilo između vas i Hajduka, gdje je tu puklo?

- Najiskrenije ću vam reći da ne znam. Čuo sam da me Hajduk pratio, a dalje od toga nikada ništa nije otišlo.

Učitaj još novosti