16. 04. 2018 - 17:26
POBUNA SLOVENAČKIH ZLATNIH KOŠARKAŠA: Srbi su za srebro dobili...
907
Shares
POBUNA SLOVENAČKIH ZLATNIH KOŠARKAŠA: Srbi su za srebro dobili po 20.000 eura, Španjolci za broncu 30.000, a mi...

OSJEĆAJU SE PONIŽENO

POBUNA SLOVENAČKIH ZLATNIH KOŠARKAŠA: Srbi su za srebro dobili po 20.000 eura, Španjolci za broncu 30.000, a mi...

16. 04. 2018 - 17:26
0
Shares

Slovenački košarkaški reprezentativci koji su prije pola godine na spektakularan način osvojili titulu prvaka Evrope, ovih dana su ponovo u fokusu javnosti u svojoj zemlji, ali sasvim drugačijim povodom. Zlatni košarkaši uputili su otvoreno pismo javnosti i državnom vrhu svoje zemlje zbog, kako kažu, ponižavajućeg odnosa vlasti prema njima i njihovom uspjehu, najvećem u istoriji Slovenije u kolektivnim sportovima.

U pismu kojeg su potpisali Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Jaka Blažić... navode da je odnos drugih država prema svojim košarkašima neuporedivo korektniji nego što se Slovenija ponijela prema njima, sportskim herojima, čiji se trijumf slavio kao najveći događaj u novijoj povijesti zemlje.

"Svaki član srpske košarkaške reprezentacije, koju smo pobijedili u finalu, dobio je od države nagradu u visini od 20 hiljada eura. Štaviše, nagradu su dobili i Španjolci koji su Evropsko prvenstvo završili na trećem mjestu. Prema našim informacijama, svaki član njihove reprezentacije nagrađen je sa 30 hiljada eura."

U pismu slovenački reprezentativci kažu da su oni kao evropski prvaci zaslužili da od svoje Vlade budu primjereno nagrađeni. Tvrde da im je Vlada obećala isplatiti ukupno 67 hiljada eura za cijelu ekipu koja je osvojila zlato na EP. Međutim, čak ni taj skoman iznos do danas nisu dobili, pa podsjećaju Vladu na obećanje koje su im dali nakon trijumfa.

Ovim  povodom se na Twitteru oglasio i Luka Dončić, reprezentativac Slovenije i košarkaš "Reala" iz Madrida, koji je napisao da se ne radi o novcu, ali da je žalosno koliko im je malo novca država namijenila za nagrade. "Taj novac nikome od nas nije potreban za život, ali je svakom dobrodošao", napisao je najbolji mladi košarkaš svijeta. On tvrdi da ih je premijer Slovenije (u ostavci) Miro Cerar "ponizio".

Učitaj još novosti