11. 04. 2018 - 22:47
Neviđena drama i sportska tragedija: Stara dama hrabro pala,...
907
Shares
Neviđena drama i sportska tragedija: Stara dama hrabro pala, sudija Oliver u krupnom planu

LIGA PRVAKA

Neviđena drama i sportska tragedija: Stara dama hrabro pala, sudija Oliver u krupnom planu

11. 04. 2018 - 22:47
0
Shares

Večeras ćemo doznati i dva preostala sudionika polufinala Lige prvaka odnosno ko će se priključiti Romi i Liverpoolu koji su iznenadili Barcelonu i Manchester City. Juventus je bio na korak od velike senzacije, ali u sudijskoj nadoknadi pao je iz veoma sumnjivog penala. Bayern je rutinski sačuvao prednost iz prvog meča u Munchenu.

Real je osmi put uzastopno u polufinalu Lige prvaka. I to više sretno nego spretno. Kraljevi su u Torinu slavili s 3:0 i činilo se da će večeras samo rutinski odraditi posao. Ipak, Juventus je pružio herojski otpor i bio na korak od senzacije. Isprsio im se i sudija Michael Oliver, koji je u samoj završnici bio priklonjeniji Realu.

Kako li je samo vatreno počelo u Madridu! Već u drugoj minuti Juventus je poveo s 1:0, a strijelac je bio Mario Mandžukić. Visoki presing los blancosa ostavio je prostor za kontru stare dame - Khedira je ubacio, a hrvatski reprezentativac takve ubačaje ne propušta. Napadač bianconera postigao je pogodak nakon samo 76 sekundi igre - to je najbrži pogodak kojeg je kraljevski klub primio na domaćem travnjaku. Isto tako, ovo je Mandžukićev prvi gol za Juve nakon 3. januara.

Domaći sastav nije se oporavio od šoka - u sedmoj minuti Navas je obranio udarac Higuaina spriječivši potpuni raspad momčadi Zinedinea Zidanea. Nakon deset minuta igre ukazao se i Real. Modrić je stvorio dobru priliku za Balea proigravši ga u kaznenom prostoru, ali velški nogometaš je neprecizan. Pokušao je Bale to popraviti petom, no pogodio je vanjski dio mreže.

Četiri minute kasnije pokušao je i Ronaldo, međutim Buffon je bio na mjestu. U 15. minuti nakon kornera je sam ostao Mandžukić, no napadač stare dame nije očekivao loptu te se nije najbolje snašao.
 
U nastavku susreta posjed i dominaciju u sredini terena preuzeo je domaći sastav, međutim nije bilo konkretnijih prilika za izjednačenje. Nakon pola sata igre volej Marcela prošao je pored vrata gostiju. U 34. minuti Buffon spašava goste! Ronaldo je sjajno loptom proigrao Isca, a talijanski čuvar mreže refleksnom je reakcijom sačuvao svoju mrežu netaknutom.
 
I taman kada se činilo kako je kraljevski klub uspostavio kontrolu, ponovno se pojavio Mandžo! Igrala se 37. minuta kada je Lichtsteiner ubacio, a hrvatski napadač glavom poslao loptu iza gola Keylora Navasa. Svojim drugim pogotkom Mandžukić je postao prvi igrač kojemu je pošlo za rukom zabiti dva pogotka u prvom dijelu utakmice Lige prvaka na Santiago Bernabeuu.
 
U drugoj minuti sudijske nadoknade trese se prečka Juventusovog gola! Ubacio je Kroos, a Varanea su centimetri dijelili od smanjenja rezultata. Poluvrijeme za pamćenje završilo je s prednosti Juventusa od 2:0. To je prvi puta od 200. godine da los blancosi na svom terenu gube s dva razlike nakon prvog poluvremena utakmice Lige prvaka.
 
Nastavak je otvoren oprezno s obje strane. Prvu polupriliku imao je Costa čiji udarac iz dobre pozicije odlazi visoko preko gola. U 58. minuti udarcem je zaprijetio i Cristiano Ronaldo, ali vratar stare dame je na mjestu. Minutu kasnije Juve je mogao do produžetka! Nakon izgubljene lopte madrižana na vlastitoj polovici, u prilici da uputi udarac našao se Higuain. Međutim, njegov pokušaj sjajno brani Navas.
 
U 59. minuti dogodilo se nemoguće, Juventus je zabio i treći! Strijelac je bio Matuidi, ali za pogodak stare dame najzaslužniji je Keylor Navas koji je neshvatljivo ispustio čistu loptu...Francuz se našao na pravom mjestu i ugurao loptu u nebranjeni gol. Nakon što su postigli pogodak vrijedan produžetka, Juventus se povukao u tipično talijanskom stilu. U 75. minuti vidjeli smo hrvatsku zamjenu - Modriča je, u sastavu kraljevskog kluba zamijenio Kovačić. 

Tri minute nakon kontru je povukao Isco čiji je udarac bio nezgodno odbijen, ali Buffon je ipak svjetska klasa. U 79. minuti Real je mogao dobiti neočekivanog junaka kada je stoper Varane iz okreta zamalo promašio okvir gola. Četiri minute prije isteka regularnog dijela, Carvajal je pronašao Ronalda, ali portugalska megazvijezda uputila je neprecizan udarac glavom.

U trećoj minuti sudijske nadoknade kaos na Bernabeuu! Ronaldo je spustio loptu na peterac, Vasqueza je srušio Benatia, a Englez Oliver je (prestrogo) pokazao na bijelu tačku. No, to nije bilo sve - Buffon se nikako nije mogao pomiriti s odlukom glavnog arbitra te je, zbog žustrog protestriranja, zaradio izravan crveni karton!
 
Umjesto Higuaina ušao je Szczesny te je Poljak bio taj koji je pokušao zaustaviti pokušaj Ronalda. Ipak, protiv osvajača Zlatne lopte se ne može - Ronaldo je pogodio rašlje za veliko slavlje los blancosa.
Učitaj još novosti