13. 03. 2018 - 10:09
Igračina godine! "Treneru, neću igrati, idem spasiti tuđi...
907
Shares
Igračina godine!

LENNART THY

Igračina godine! "Treneru, neću igrati, idem spasiti tuđi život..."

13. 03. 2018 - 10:09
0
Shares

Holandski VVV Venlo za vikend će gostovati kod velikog PSV-a i tamo su im šanse gotovo nikakve. Klub iz Eindhovena se bori za naslov, u zadnjem kolu su dobili pet komada od Willema II i gosti ovdje, vrlo vjerojatno, idu 'sparirati'.

Tim više što će im faliti Lennart Thy (26), njihov drugi najbolji strijelac sa sedam golova. Njemački napadač treneru Mauriceu Steijnu prijavio je izostanak zato što ide - spasiti nečiji život!

Lennart je prije sedam godina, još dok je igrao za Werder iz Bremena, prihvatio inicijativu po kojoj su fudbaleri davali DNK da se čuva u bazi, a sve to kako bi u slučaju nužde neko od ljudi oboljelih od leukemije mogao potražiti njihovu pomoć. I to se dogodilo!

Prije pet sedmica, Thy je dobio informaciju da se njegov DNK savršeno podudara sa genima pacijenta koji se bori za život.

Odmah se odazvao i zbog toga je ovaj profesionalac fudbal odmah prebacio u drugi plan. Neće trenirati sljedeće sedmice, neće igrati protiv PSV-a što igračima u svim holandskim klubovima puno znači, prenosi 24sata.hr.

"Nikad ovako nešto nisam doživio. Prvo sam bio šokiran, pomislio da nešto nije u redu sa samim Lennartom. Onda mi je objasnio da možda može spasiti ljudski život. Izgubit ćemo ga na neko vrijeme, iako nismo osigurali ostanak. Znamo da je Lennart jedan od naših najboljih igrača, no ovo je puno važnije od fudbala", rekao je njegov trener Steijn pa dodao:

"Lennart je vrlo inteligentan tip, društven, ovo mu baš nalikuje... On razmišlja i o stvarima izvan fudbala. Nadam se da će doista pomoći i spasiti taj život. Ono što je već uradio je to što je skrenuo pozornost na tu bolest. Jako sam ponosan."

Nijemac je u Venlu trenutno na posudbi iz svog Werder Bremena gdje i dalje čeka pravu priliku, a ranije je nastupao i za mladu reprezentaciju svoje zemlje.

Danas je pak najveća fudbalska faca u svojoj zemlji i to ne zbog golova i igre...

 

Učitaj još novosti