06. 03. 2018 - 08:25
Je li Fiorentina nesretnom kapitenu dala ugovor zauvijek? Da,...
907
Shares
Je li Fiorentina nesretnom kapitenu dala ugovor zauvijek? Da, kao što je Ronaldinho besplatno igrao za Chape

MEDIJI ISKORISTILI TRAGEDIJU

Je li Fiorentina nesretnom kapitenu dala ugovor zauvijek? Da, kao što je Ronaldinho besplatno igrao za Chape

06. 03. 2018 - 08:25
0
Shares

Iznenadna smrt italijanskog reprezentativca i kapetana Fiorentine Davidea Astorija rastužila je nogometni svijet, a posebno su neutješni njegovi bivši saigrači i fanovi "Viola" koji tuguju za omiljenim nogometašem. U posljednja dva dana svi svjetski sportski mediji objavili su vijest o Astorijevoj smrti i iz sata u sat objavljuju reakcije i novosti vezane uz detalje tragedije. No smrt je unosan biznis, pogotovo kada umre poznata ličnost ili veliki sportaš, pa tako na Astorijevoj smrti i neki mediji pokušavaju profitirati. Kao i u slučaju ranijih sportskih tragedija, internet su još jednom preplavile lažne vijesti, a mediji ih prenose i bez provjere izvora u želji da "vijest" objave što prije i pokupe "lajkove" pred konkurencijom. 

Neki će se sjetiti tragedije Chapecoensea, brazilskog kluba kojemu je 2016. poginula gotovo cijela momčad u padu aviona tijekom puta na finale Copa Sudamericane. Preživjela su samo trojica igrača nesretne momčadi, a kako bi spasili klub i nastavili natjecanje, Chape je morao posuditi gotovo cijelu novu ekipu i krenuti ispočetka. Dok je nogometni svijet plakao, mediji su skupljali klikove objavljujući neprovjerene informacije o tome kako su legendarni Ronaldinho i veliki Riquelme iz suosjećanja ponudili besplatno igrati za Chape. Bila je to čista izmišljotina.

astori2

Jučer se naprije društvenim mrežama, a onda i medijima koji su požurili objaviti lažnu informaciju, proširila "vijest" kako je Fiorentina svom preminulom kapetanu posthumno dala novi ugovor, i to zauvijek. Davide Astori je, kako je potvrdila Fiorentina, ove sedmice doista trebao potpisati novi ugovor koji bi ga uz Firencu vezao do kraja karijere. Službena ceremonija odgođena je za ovaj tjedan zbog loših vremenskih prilika, a 31-godišnji branič ju na kraju nije doživio. Razni portali od Italije do Britanije tvrde da je Fiorentina nakon njegove smrti odlučila Astoriju dati ugovor "zauvijek", a novac isplaćivati njegovoj obitelji. Iako isti izvori tvrde da je Fiorentina službeno potvrdila tu informaciju, to ipak nije istina, piše Index.hr.  

"Viole" su se na klupskoj stranici oglasile tek u večernjim satima tražeći mir i tišinu iz poštovanja prema svom preminulom igraču i njegovoj obitelji, nakon što se brzinom munje proširila priča o novom ugovoru. Nagađa se kako će Fiorentina ipak simbolično finansijski pomoći obitelji Davidea Astorija, koji je zarađivao oko 1,3 miliona eura po sezoni.

"Trebao je ovdje završiti karijeru", rekao je direktor Fiorentine Della Valle. "Trebao je u četvrtak potpisati ugovor, ali je sve odgođeno za ponedjeljak zbog haosa s vremenom. Činilo se da je spreman postati trener ili direktor u klubu, pričao mi je o projektu Fiorentine i novim mladim igračima... Ponosan sam što sam ga poznavao. On je vjerovao u preporod kluba, bio je istinski kapiten, naš simbol".

Na sam dan tragedije, neki su italijanski izvori objavili da su Astorija mrtvog pronašli saigrači nakon što su razvalili vrata hotelske sobe, no Fiorentina je i to demantirala otkrivši da ga je pronašao klupski maser. Na zahtjev nogometaša i klubova jučer su odgođene sve utakmice talijanske Serije A, a ove sedmice će se održati minuta šutnje za Astorija na svim utakmicama Lige prvaka i Evropske lige. 

U Firenzi i Italiji navijači smišljaju kako bi dodatno iskazali počast popularnom igraču. Neki traže da se njegovim imenom nazove stadion Fiorentine ili barem jedna tribina. Drugi traže povlačenje dresa s brojem 13, a neki predlažu da se posebno označava 13. minuta svake utakmice, kao što primjerice rade u Sevilli za tragično preminulog mladog nogometaša Antonija Puertu.

 

Učitaj još novosti