27. 02. 2018 - 08:44
Noć Dražena Petrovića: NBA se poklonila svom velikanu i jednom...
907
Shares
Noć Dražena Petrovića: NBA se poklonila svom velikanu i jednom od najboljih ikada

TOKOM DUELA NETSA I BULLSA

Noć Dražena Petrovića: NBA se poklonila svom velikanu i jednom od najboljih ikada

27. 02. 2018 - 08:44
0
Shares

Brooklyn Netsi su u noći s ponedjeljka na utorak odali počast košarkaškoj ikoni Draženu Petroviću. U retro-večeri za vrijeme utakmice protiv Chicago Bullsa, Netsi su se prisjetili Dražena i svega što je napravio za njih. Kao počasna gošća u dvorani bila je i Draženova majka, Biserka Petrović. Ona je prije utakmice na terenu dobila loptu koju su potpisali svi igrači kluba u kojem je njen sin bio i ostao legenda. 

Tokom utakmice vidjeli smo i video kojim je Brooklyn odao počast hrvatskom košarkašu. Netsi su također podijelili i 10 hiljada njegovih figurica. "Noć Dražena Petrovića" na službenim kanalima obilježila je i sama NBA. Draženu je priznanje odao i legendarni Dirk Nowitzki, kojega se smatra najboljim evropskim košarkašem koji je ikada zaigrao u NBA-u.

''Svi su ga voljeli u Evropi. Bio je ikona i legenda, jedan od najboljih evropkih košarkaša ikad. Bio je takmičar, ratnik i borac'', izjavio je Dirk Nowitzki.

Iako je Petrovićev život tragično prekinut u automobilskoj nesreći kada je imao samo 28 godina, njegov utjecaj na NBA i globalnu košarku ostao je nesumljivo velik. I to je uistinu gdje leži njegovo nasljeđe, otvarajući vrata evropskim igračima kako bi uspjeli u NBA-u. Petrović je u dresu Netsa odigrao 195 utakmica i bio na prosjeku od 19,5 poena, uz impresivan šut iz igre 51,1 posto, uključujući 43,1 posto za tricu. Smatra ga se prvim evropskim igračem koji je postao najveća zvijezda NBA momčadi i jednim od najefikasnijih tricaša koji je ikad kročio u ligu.

Učitaj još novosti