22. 02. 2018 - 10:08
EHF potvrdio da je primio žalbu RS BiH: Hoće li pravda biti...
907
Shares
EHF potvrdio da je primio žalbu RS BiH: Hoće li pravda biti zadovoljena?!

SLUČAJ TOMISLAV NUIĆ

EHF potvrdio da je primio žalbu RS BiH: Hoće li pravda biti zadovoljena?!

22. 02. 2018 - 10:08
0
Shares

Evropska rukometna federacija (EHF) potvrdila je da je stigla žalba Rukometnog saveza BiH na odluku Rukometnog suda EHF-a u slučaju igrača Tomislava Nuića. U saopštenju se dodaje da je Markus Plazer, predsjednik Žalbenog suda EHF-a na osnovu primljenih dokumenata potvrdio da je žalba prihvaćena i otvorio postupak.

Podsjetimo, Rukometni sud EHF-a 16. februara objavio je odluku kako je usvojena žalba Rukometnog saveza Švicarske na kvalifikacionu utakmicu protiv BiH, koja je igrana 13. januara 2018. godine u Tuzli i u kojoj je bh. tim slavio sa 21:15, te na taj način osvojio prvo mjesto u grupi “6“ i plasirao se u baraž za SP. No, Rukometni sud EHF-a utvrdio je da je na utakmici igrao Tomislav Nuić, igrač BiH koji nije bio u zvaničnom zapisniku za utakmicu, te susret registrovao rezultatom 10:0, što znači da će u baražu s Norveškom igrati Švicarska. RS BiH je ostavljeno da se do 21. februara ima pravo žaliti na ovakvu odluku, što su iz bh. kuće rukometa i učinili u zadatom roku. 
  
U obrazloženju odluke Rukometni sud EHF-a naveo je da je za činjenicu da je nastupao igrač koji nije bio u zapisniku utakmice, odgovoran službeni predstavnik rukometne reprezentacije BiH. No, iz RS BiH ističu da je do greške došlo zbog niza nesretnih okolnosti, kao i propusta delegata Darka Repenšeka, koji je na tehničkom sastanku jutro pred utakmicu u sistem EHF-a unio svih 16 prijavljenih igrača, a zatim Nuića nije bilo u isprintanom zapisniku na utakmici. U bh. kući rukometa uz dokumentaciju koji su priložili prilikom žalbe dostavili su i screenshot sa livetickear EHF-a na kojem se vidi da je Nuić u jutarnjim satima 13. januara bio među igračima u zapisniku. 
  
O sudbini bh. rukometaša ovoga puta odlučivaće Žalbena komisija EHF-a u sastavu: predsjednik Markus Plazer, potpredsjednik Jens Bertel Rasmussen, te članovi: Nicolae Vizitiu, Robert Czaplicki, Maxim Gulevich, Roland Schneider, Milan Petronijević, Janka Stasova i Ketevan Koberidze. Tačan datum donošenja odluke iz EHF-a nisu objavili, ali se pretpostavlja da će Žalbenom sudu trebati mnogo manje vremena nego Rukometnom, koji je odluku saopštio tek mjesec dana nakon što su Švicarci uložili protest.

Učitaj još novosti