20. 02. 2018 - 21:26
INTERVJU/ LEJLA ŠEBIĆ ZA SPORT.BA: Otvaranje fitness centra je...
907
Shares
INTERVJU/ LEJLA ŠEBIĆ ZA SPORT.BA: Otvaranje fitness centra je ostvarenje sna, a Fitness ljeto ćemo ponoviti i ove godine

PROFESORICA I FITNESS TRENERICA

INTERVJU/ LEJLA ŠEBIĆ ZA SPORT.BA: Otvaranje fitness centra je ostvarenje sna, a Fitness ljeto ćemo ponoviti i ove godine

20. 02. 2018 - 21:26
0
Shares

Lejla Šebić profesorica je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i najpoznatija instruktorica i fitness trenerica.

Iza sebe ima značajanu takmičarsku karijeru, a samo za Sport.ba govori o otvaranju svog novog fitness centra, zdravim navikama, te kako voditi ispunjen i kvalitetan život.

Osvojila nas je nevjerovatnom energijom, ali i stavom prema sportu i životu općenito.

Predlažemo da cijeli intervju pročitate u nastavku. 

Sport.ba:  Zadovoljni ste životom koji živite i radite posao koji volite. Kako ste uspjeli u tome i šta je potrebno za postizanje ispunjenog i kvalitetnog života?

LEJLA ŠEBIĆ: Jasna vizija, odlučnost i predanost osnovni su poticaji koji su me vodili kroz život. Sport me usmjerio od najranijeg djetinjsva, tačno sam znala šta volim i želim raditi u životu. Tako da je studij na Fakultetu sporta bio logičan nastavak sportske karijere.

Zadovoljstvo u životu mi pruža upravo činjenica da radim posao koji najviše volim i u kojem zaista uživam. Upravo dok ovo pišem radujem se treningu na koji idem večeras, jer me čeka veliki broj vježbača, njihov osmijeh i pozitivna energija.

Sport.ba.: Koje su prednosti i mane Vašeg posla i možete li uporediti posao instruktora kod nas i van naše zemlje?

LEJLA ŠEBIĆ: Moj osnovni poziv je profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a posao instruktora za mene je prvenstveno hobi u kojem zaista uživam. Prednost je stalno druženje i kontakt s većom grupom ljudi kao i to što ste uvijek u dobroj formi i kondiciji, nedostaci su moguća stanja pretreniranosti, povrede i iscrpljenost uslIjed prevelikog broja treninga sedmično, kao i mala zarada na našim prostorima.

Sport.ba: Poznati ste po tome što stalno uvodite novitete u svoje fitness programe i nastojite ih učiniti što zanimljivijim i zabavnijim. Zapravo razbijate monotoniju vježbanja. Jedan od tih noviteta je i "pound workout". Možete li nam reći o čemu se tačno radi, te kakve su reakcije na ovu vrstu vježbanja?

LEJLA ŠEBIĆ: Da bi vježbanje bilo zabavno u svijetu fitnessa uvijek se uvode neki novi rekviziti i novi programi. Pound rockout workout je trening za cijelo tijelo koji pokretima bubnjanja objedinjuje vježbe za kondiciju i snagu sa pokretima pilatesa uz stalno korištenje bubnjarskih štapića.

Izuzetno je efikasan program vježbanja jer je gornji dio tijela u konstantnoj kretnji kroz pokrete bubnjanja koji izazivaju nestabilnost cijelog tijela aktivirajući na taj način mišiće stabilizatore trupa.

Bubnjanjem uz ritam rock muzike oslobađate se stresa i trošite kalorije na zabavan način. Mi smo prvi u gradu pokrenuli ovaj program vježbanja i naši vježbači su oduševljeni jer mogu da osjete energiju i zabavu kao da nisu na treningu već na nekom dobrom koncertu.

5a8c17f2-37fc-4abb-836a-0a870a0a0a67-lejla1-previeworg

Sport.ba: Prošle godine prvi put u Sarajevu organizovano je Fitness ljeto, šta je za Vas značio ovaj projekat, da li sta zadovoljni odzivom građana i da li ste uspjeli ostvariti primarni cilj samog projekta?

LEJLA ŠEBIĆ: Fitness ljeto je sjajan projekat koji omogućava građanima da potpuno besplatno vježbaju na otvorenom tokom ljeta. Veliki broj učesnika koji su redovno dolazili na treninge potvrdio je uspješnost ovog projekta. Vježbali su svi zajedno porodično od 7 do 77 godina. Ponosni smo na izvrsnu organizaciju ovog događaja.

Sport.ba:  Da li nešto slično planirate i ove godine?

LEJLA ŠEBIĆ: Naravno, Fitness ljeto ćemo ponoviti i ove godine. Zahvaljujući Općini Centar, načelniku gospodinu Nedžadu Ajnadžiću i našim sponzorima već je dogovoreno da će ovaj sportski događaj postati tradicija u našem gradu.

Sport.ba:  Udruženje klub sporta Aerobik studio Linea N1, osnovali ste 2006. godine, šta vas razlikuje od ostalih fitness centara, na šta posebno obraćate pažnju u radu sa klijentima, te možete li nam reći nešto više o samom otvaranju novog fitness centra na Otoci krajem marta 2018. godine?

LEJLA ŠEBIĆ: U aerobic studiju sam više od 10 godina vodila i promovisala nove grupne fitness programe i uz to educirala veliki broj instruktora. Sada je došlo vrijeme da pored grupnih programa, našim vježbačima ponudimo i vježbanje na spravama. Novi centar otvaram zajedno sa dugogodišnjm partnericom u ovom poslu dr.sci. Marijanom Podrug Arapović.  Fitness centar se nalazi na Otoci u novoizgrađenom dijelu sportskog centra Vistafon. Prostor ima na raspolaganju dvorane za fitness i aerobik, prijemni  dio sa recepcijom, kutak za odmor i relaksaciju nakon treninga, dvije svlačionice mušku i žensku sa tuševima i veliki besplatan, lakodostupan parking ispred centra.

U ponudi fitness cnetra pored samostalnog vježbanja nudimo mogućnost vježbanja sa personalnim trenerom, zatim veliki broj različiti grupnih programa kao i vježbanje u malim grupama od 8 vježbača uz individualizirani pristup i primjenu različitih protokola treninga i rekvizita.

Najveća vrijednost našeg centra koja nas razlikuje od ostalih centara u gradu je vrhunski stručni kadar, u našem timu su tri doktora znanosti i 4 magistra iz oblasti sporta. Iskustvom stečenim u 20 godina uspješnog poslovanja u oblasti fitnessa, aerobika, profesionalnog sporta i sportske rekreacije želimo osigurati svim vježbačima savršenstvo u vježbanju. Svi programi i usluge bazirani su na profesionalnosti, kvaliteti, inovaciji i znanju. Posebnu pažnju posvećujemo osobama koje su tek počele sa vježbanjem, za njih dajemo besplatno početni plani i program treninga uz stalne upute i objašnjenja naših trenera. Naš prioritet je zdravlje naših vježbača, zato je pravilno vježbanje ono što želimo pružiti u našem centru.

5a8c181d-2784-4e5e-af93-0a360a0a0a67-lejla4-previeworg

Sport.ba:  Možete li sa našim čitateljima podijeliti Vaše zdrave navike i šta Vas to čini sretnom, te da li imate neki savjet svima koji žele započeti zdraviji način življenja, kako ustrajati u ostvarenju fitness ciljeva?

LEJLA ŠEBIĆ: Moje osnovne zdrave navike su: uredan san, redovan doručak, pravilno izbalansirani dnevni obroci, dovoljan unos tekućine, boravak u prirodi na čistom zraku i redovna tjelesna aktivnost. Sretnom me čini osjećaj da bez obzira na godine imam mlado i funkcionalno tijelo koje mi omogućava  skakati, trčati, plesati i uživati u životu.

Nema rezultata bez znanja! Vježbače treba educirati kako pravilno vježbati da bi oni sami znali primijeniti ta saznanja i kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme za sebe. Cilj je svakom pojedincu u skladu sa njegovim sposobnostima poboljšati način života vježbanjem. Ljudima treba pokazati i naučiti ih kako svaki trening može biti zabavan i koristan, jedino na taj način će oni ustrajati u ostvarenju svojih fitness ciljeva.

Sport.ba: Na kraju, motivišite u jednoj rečenici naše čitatelje da već danas krenu sa vježbanjem.

LEJLA ŠEBIĆ: Objasnit ću naziv novog fitness centra za koji sam se odlučila jer šalje jasnu motivirajuću poruku – LM fitness je skraćenica od riječi “Life is Motion” ili u prevodu “Život je pokret” koje ima univerzalno značenje – čovjek bi isto kao i priroda morao svoje tijelo i um održavati aktivnim kroz stalno kretanje.  Zdrav život, dobra kondicija i tijelo s kojim ćete biti zadovoljni može se ostvariti. Vrijeme je za promjene, vrijeme je za život u pokretu.

Učitaj još novosti