19. 02. 2018 - 19:59
Mijenja li ovo sve iz temelja? Otkriveni dokazi o pripitom...
907
Shares
Mijenja li ovo sve iz temelja? Otkriveni dokazi o pripitom krvniku koji nas je zavio u crno

BILAL ŠUMAN ZA AVAZ.BA

Mijenja li ovo sve iz temelja? Otkriveni dokazi o pripitom krvniku koji nas je zavio u crno

19. 02. 2018 - 19:59
0
Shares

Slučaj "Tomislav Nuić" i dalje je tema u bh. i evropskom rukometu. Bosna i Hercegovina je, najvjerovatnije, ostala bez baraža za Svjetsko prvenstvo 2019., ali ima i onih koji čvrsto vjeruju da se stvari mogu promijeniti.

Među njima je i selektor Bilal Šuman, koji je za Avaz.ba dostavio nekoliko bitnih materijala koji ukazuju na to da je za sve kriv delegat Darko Repenšek iz Slovenije.

Primanje mita

- Dok je bio sudija Repenšek je optužen da je namještao utakmice Lige prvaka prije devet godina. Stavljala mu se optužba da je u paru sa Slovencima Jankom Požežnikom i još četvoricom sudija 2009. direktno utjecao na rezultate koji su Kiel doveli na krov Evrope. Tada je nestalo 192.000 eura, istraga i danas traje - kaže Šuman za Avaz.ba, kojem je dostavio i tekstove o tom slučaju iz norveških medija.

1

Repešek je već bio u aferi "Kiel"

Tu nije kraj aferama Slovenca. Repenšek je optuživan i 2004. da je prihvatio mito od 5.000 dolara kako bi namjestio meč olimpijskih kvalifikacija između Egipta i Tunisa. 

- Također se zbog sličnih situacija i nalazio pred sudom u Ljubljani, a o ovome su brujali slovenački mediji u tom periodu - priča Šuman. 

Nakon sudijske karijere, Repenšek je nastavio kao EHF delegat. Šuman nam je dostavio i spisak igrača BiH i Švicarske koji je u 11 sati na dan utakmice u Tuzli, 13. januara objavljen na lajv-tikeru EHF-a.

- Na tom spisku se uredno vidi da je Nuić na spisku. Javno pitam Repenšeka "gdje je bio od 11 do 19 sati i po kojim kafanama je hodao da bi na kraju zaboravio staviti Nuića u zapisnik". Korumpirani Repenšek je na utakmicu došao u alkoholiziranom stanju. Nije bio u stanju da pripremi zapisnik, pa je djelatnica RSBIH, u vrijeme intoniranja himni, morala trčati u fotokopirnicu u Robnoj kući "Omega" da bi isprintala spisak igrača - kaže Šuman.

2

Pokrenuti istragu

Selektor naših "Zmajeva" kaže za Avaz.ba da je svjestan da u našem rukometu ima problema kao u svakom sportu u BiH, ali da reprezentacija ne treba biti sredstvo pojedincima i zlobnicima za potkusurivanje.

- Protiv Repenšeka treba pokrenuti istragu u EHF-a, a ja bih volio da RSBIH pomognu Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH i da pošalju dopis Evropskoj rukometnoj federaciji, jer ovo što je Slovenac uradio je i udar na naciju. Neko nam mora pomoći da raskrinkamo ovu mafiju, a dokaza imamo i više nego što treba - kaže Šuman dodajući da čvrsto vjeruje da će pravda pobijediti i da će BiH zaigrati u baražu protiv Norveške. 

Učitaj još novosti