07. 02. 2018 - 22:02
PREKIDA LI PEP TRADICIJU Historija je neumoljiva i ne laže: Ko...
907
Shares
PREKIDA LI PEP TRADICIJU Historija je neumoljiva i ne laže: Ko osvoji Premiership – odlazi iz kluba

PREMIERSHIP

PREKIDA LI PEP TRADICIJU Historija je neumoljiva i ne laže: Ko osvoji Premiership – odlazi iz kluba

07. 02. 2018 - 22:02
0
Shares

Serija loših rezultata Chelseaja, koja je kulminirala dvama uvjerljivim porazima od Bournemoutha doma (0:3) i Watforda u gostima (1:4), dovela je Antonia Contea na rub otkaza. Iako je ostalo još 12 kola do kraja, Chelsea ima 19 bodova manje od Manchester Cityja, Plavci su ispali iz Liga kupa, a ostali još u igri za FA kup i Ligu prvaka.

FA kup možda i osvoje, no s obzirom na aktualnu formu, ali i konkurente u Ligi prvaka, do najvrjednijeg trofeja teško da će stići ove sezone.

Sve to rezultiralo je vjerovatnim otkazom Conteu kojeg još samo puka formalnost drži na klupi Chelseaja. Italijanskom stručnjaku ne pomaže ni naslov prvaka kojeg je prošle sezone vratio na Stamford Bridge.

No, kada malo bolje pogledamo, bilo bi protivno tradiciji kada bi Conte ostao na klupi Chelseaja do kraja sezone. Naime, još od sezone 2012./13. menadžer koji je osvojio Premiership ubrzo je napustio klupu šampionskog kluba.

Prvak Engleske 2012. bio je Manchester City kojeg je do naslova u nevjerojatnoj završnici vodio Roberto Manchini. No, Manchini nije uspio završiti sljedeću sezonu do kraja. Dobio je otkaz nekoliko dana nakon što je od Wigana izgubio finale FA kupa, a prvenstvo je izgubio dvadeset dana ranije.

Te sezone naslov je osvojio Manchester United, a to je ujedno bila i posljednja sezona velikog Alexa Fergusona na klupi. Sir Alex se potom umirovio, tako da nije niti mogao sljedeću sezonu završiti na klupi svojega kluba, piše Germanijak.

U sezoni 2013./14. prvakom je ponovno postao Manchester City, a Građane je do naslova vodio Manuel Pellegrini. Čileanski stručnjak, koji je postao prvi ne-engleski menadžer koji je osvojio naslov u Premier ligi, preživio je još jednu sezonu da bi ga u junu 2016. zamijenio Pep Guardiola.

Sezonu 2014./15. osvojio je Jose Mourinho s Chelseajem. No, prvaci su jako loše ušli u sljedeću sezonu, s devet poraza u prvih 15 kola, i Mourinho je dobio pedalu prije Božića 2015.

Sljedeće sezone dogodilo se jedno od najvećih čuda u povijesti engleskog prvenstva i naslov je osvojio totalni underdog Leicester. Naravno, priča s Claudiom Ranierijem je svima dobro poznata. Majstor je Leicesteru donio povijesni naslov prvaka, u sljedećoj sezoni je izborio drugi krug Lige prvaka, ali je u Premiershipu plesao po zoni ispadanja i dobio je otkaz na šok većine nogometne publike diljem svijeta.

I tako dolazimo do sezone 2016./17. Chelsea je osvojio naslov sa sedam bodova ispred Tottenhama, no, eto, Conte je na pragu otkaza i pravo ga čudo može zadržati na klupi do kraja godine.

Učitaj još novosti