04. 02. 2018 - 23:48
Sveti gral ostao samo san: 10 legendarnih fudbalera koji nisu...
907
Shares
Sveti gral ostao samo san: 10 legendarnih fudbalera koji nisu osvojili Ligu prvaka

OD RONALDA DO BUFFONA

Sveti gral ostao samo san: 10 legendarnih fudbalera koji nisu osvojili Ligu prvaka

04. 02. 2018 - 23:48
0
Shares

Bili su najbolji igrači svojih timova, najbolji strijelci liga u kojima su igrali, osvajali svjetska i evropska prvenstva, mnoge titule i kupove, ali nikad nisu podigli pehar namijenjen osvajaču Lige Prvaka.

Liga Prvaka je sigurno sveti gral evropskog fudbala i najprestižnije takmičenje na svijetu. Takmičenje je formatirano tako da ima i grupnu fazu i nokaut sistem, a ovaj trofej su mogli samo najbolji da osvajaju. Ipak, postoje fudbalske legende koje ga nisu osvajale.

Nije bitno koliko su titula osvojili u različitim takmičenjima, njihova biografija nije ispunjena bez ovako vrijednog trofeja. Samo su tri igrača u historiji osvajali nagradu FIFA za najboljeg igrača godine (danas se ta nagrada naziva “Zlatna lopta”) Ronaldo, Zidane i Messi, ali jedino popularni “R9” nije osvojio Ligu Prvaka. Brazilac je u svojoj karijeri nastupao za velike klubove u Evropi poput PSV-a, Barcelone, Intera, Real Madrida i Milana.

LUIS NAZARIO DA LIMA RONALDO 

Smatra se jednim od najkompletnijih napadača u skorijoj prošlosti, a najveće dostignuće u njegovoj karijeri su dva osvojena mundijala s Brazilom. Iako je postgao čak 49 golova u evropskim klupskim takmičenjima, nikad se nije popeo na krov Evrope. Najveću šansu je vjerovatno imao u Realu gde je postigao čak 104 pogotka i bio saigrač sa tadašnjim “galakticosima” Figom, Zidaneom, Raulom, Roberto Carlosom i Beckhamom, ali ipak nije uspio. Osvojio je s Interom 1998. godine UEFA Kup i Kup pobjednika kupova 1997. godine sa Barcelonom.

ROBERTO BAGGIO

Sigurno jedan od najboljih napadača koje je Italija imala. Popularni “Božanski repić”, ( Il Divino Codino) kako su ga zvali, i pored svog majstorstva će ostati upamćen po promašenom penalu u finalu Svjetskog prvenstva 1994. godine protiv Brazila, a osvajanje Lige Prvaka bi možda to promijenilo. Da Baggio nije miljenik sreće, pokazalo se i kada je posle pet sezona provedenih u Juventusu napustio “staru damu” koja je naredne godine osvojila Ligu Prvaka, pobedviši Ajax na penale. Ipak iz Torina nije otišao praznih ruku, s obzirom na to da je Juventus 1993. godine osvojio UEFA Kup.

DENIS BERGKAMP

Sigurno jedan od najlucidnijih napadača u posljednjih dvadeset godina. Karijeru je krenuo da gradi u Ajaxu, a svoj zenit je dostigao u Interu i Arsenalu. Osvojio je UEFA Kup, po jedan sa Arsenalom i Interom. Osvojio je i tri Premier lige i dva FA kupa sa “tobdžijama”. Takođe je bio deo generacije koja je u sezoni 2003/04 osvojila titulu bez poraza. Najbliži osvajanju je bio u svojoj poslednjoj utakmici u karijeri u finalu Lige Prvaka protiv Barcelone 2006. godine. Poznat je i po tome što ne smije da leti avionom, pa ga je krasio nadimak “Neleteći Holanđanin”.

ERIC CANTONA

Cantona je bio legenda engleskog fudbala devedesetih godina. Napadač sa kojim se ne treba kačiti i golgeter koga ne smijete ispustiti iz vida. Kultna figura Engleske koja je sa Manchester Unitedom osvojila četiri titule. Najbliži osvajanju Lige Prvaka je bio 1997. godine, kada su “crveni đavoli” ispali u polufinalu od Borussije Dortmund, koja je kasnije i osvojila trofej. Najveću počast je dobio kada je 2002. godine izabran u “Kuću slavnih engleskog fudbala”.

MICHAEL BALLACK

ballack

Vjerovatno osoba koja će ostati upamćena kao igrač koja je osvojila najviše drugih mjesta. Njemački internacionalac zaista nije imao sreće u osvajanju trofeja. Bio je tri puta njemački fudbaler godine. Gomilu puta je osvojio drugo mjesto u Bundesligi i Premier ligi. Ballack je izgubio sa Njemačkom finale Svjetskog i Evropskog prvenstva, a i dva puta je gubio finale Lige Prvaka. Prvi put sa Bayer Leverkusenom protiv prejakog Real Madrida 2002. godine, a drugi put sa Chelseaijem protiv Manchester Uniteda 2008. godine u Moskvi. Tada je Chelsea izgubio posle penala, zahvaljući promašajima Terrya i Anelke.

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

ibrahimovicŠvedski napadač je nastupao u vrhunskim klubovima tokom cijele svoje karijere – Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan i PSG. Iako je sa svakim igrao Ligu Prvaka, postigao brdo golova i osvajao titule, nikada nije podigao pehar sa ušima. Danak su sigurno uzele i pogrešene odluke popularnog “Ibrakadabre”. Ibrahimović je 2009. godine napustio Inter koji je u toj sezoni osvojio Ligu šampiona, a 2010. godine je napustio Barcelonu, koja se, takođe, u prvoj sezoni bez sjajnog napadača popela na krov Evrope. I dalje je aktivan igrač, pa možda ipak na kraju osvoji toliko željeni trofej. Međutim, veoma teško, osim ako United ove sezone ne pokori Stari kontinent.

GIANLUIGI BUFFON

buffon-messiSigurno najbolji golman na svijetu u poslednjih dvadeset godina. Jedini je golman koji je osvojio UEFA nagradu za igrača godine 2003. godine. Devet puta je proglašen za najboljeg golmana Serie A, a čak je dobio i priznanje najboljeg golmana 21. vijeka. Sa reprezentacijom Italije Buffon je osvojio Svjetsko prvenstvo 2006. godine, a sa njegovim Juventusom nekoliko puta ligu i Kup Italije. Najbliži osvajanju trofeja Lige Prvaka bio je 2003. godine, kada je na “Old Traffordu” Milan savladao “staru damu” na penale.

FRANCESCO TOTTI

Jedan od najlojalnih fudbalera svih vremena. Polušpic Rome je tokom svoje karijere dva puta proglašavan za fudbalera Serije A, kao i pet puta za italijanskog igrača godine. Totti je i drugi strijelac italijanskog prvenstva gde je postigao više od 230 golova. “Princ Rima” je sigurno vanserijski igrač, ali s obzirom na to što Roma nikada nije mogla da bude konkurent većim evropskim ekipama, nije čudo što Totti nije osvojio trofej Lige Prvaka. On je s Romom dva puta igrao čevrtfinala, ali je i 2007. i 2008. godine ispadao od Manchester Uniteda.

PAVEL NEDVED

nedved-i-ibrahimovic1

Fenomenalni češki vezista je jedan od najboljih veznih igrača u skorijoj istoriji Serije A. Osvojio je nekoliko titula u Češkoj sa Spartom Prag i u Italiji sa Laziom i Juventusom. Poznat je bio po svojoj neiscrpnoj snazi, sjajnim driblinzima i fenomenalnim pogocima. Kao profesionalni fudbaler je trajao čak 19 godina, a dobitnik je i “Zlatne lopte” u izboru “France Footballa”. Kada je 2003. godine Juventus igrao finale Lige Prvaka protiv Milana, Nedved nije mogao da pomogne “crno-bijelima” zbog suspenzije koju je zaradio u polufinalnom duelu protiv branioca titule Real Madrida, a Juventus je izgubio finale posle penala.

RUUD VAN NISTELROOY

ruud-van-nistelrooy-manchester-united-620Nevjerovatna statistika krasi holandskog napadača u Ligi Prvaka, ali je on nikada nije osvojio. On je u historiji ovog takmičenja zabio 56 pogodaka i tri različite sezone je bio najbolji strijelac u eliti. Jedini je od deset najboljih strijelaca u historiji Lige Prvaka koji je nije osvojio. Zanimljivo je da je Van Nistelrooy čak osam godina svoje karijere proveo u klubovima koji nisu nastupali u ovom evropskom takmičenju dok se nije oprobao u Manchester Unitedu i Real Madridu, ali ovi giganti tada nisu imali sastav koji je mogao da dođe do trona. Igrajući za Manchester United postigao je 38 golova u svim evropskim takmičenjima, što je rekord ovog engleskog kluba.

Učitaj još novosti