22. 01. 2018 - 18:05
Legendarni afrički fudbaler prisegnuo: Budite uvjereni da vas...
907
Shares
Legendarni afrički fudbaler prisegnuo: Budite uvjereni da vas neću razočarati!

LIBERIJA DOBILA PREDSJEDNIKA

Legendarni afrički fudbaler prisegnuo: Budite uvjereni da vas neću razočarati!

22. 01. 2018 - 18:05
0
Shares

Legendarni afrički nogometaš George Weah je u ponedjeljak prisegnuo i tako postao predsjednik Liberije.

Weah je bio najbolji igrač svijeta, prvi Afrikanac koji je osvojio Zlatnu loptu, osvajao naslove u Italiji i Francuskoj, u karijeri nosio dresove Chelseaja, Manchester Cityja, Monaca, PSG-a i Milana, a nakon karijere se posvetio politici.

U oktobru je bio vodeći nakon prvog kruga izbora, a njegova je pobjeda potvrđena krajem decembra. U ponedjeljak je prisegnuo za novog predsjednika Liberije, a njegovu su inauguraciju pratile desetke hiljada pristaša na najvećem stadionu glavnoga grada Monrovije, Samuel Kanyon Doe. 

"Proveo sam mnoge godine svog života na stadionima, ali nikada se nisam osjećao kao danas. Prisegnuo sam pred vama i pred Svemogućim Bogom, budite uvjereni da vas neću iznevjeriti", poručio je Weah.

"Ova pobjeda ne bi bila moguća bez mladeži ove zemlje, žena ove zemlje koje su izgradile život radom na tržnicama. Oni su vaša vlada."

Weah je naslijedio Ellen Johnson Sirleaf, prvu izabranu afričku predsjednicu u povijesti. Ovo je bio prvi mirni prijenos vlasti između predsjednika u Liberiji nakon 47 godina!

Legendarni Liberijac je u karijeri osvojio Zlatnu loptu 1995. godine, a tri je puta proglašavan najboljim afričkim igračem. Osim po sjajnim nogometnim postignućima, poznat je i po svom humanitarnom radu. Glavni ciljevi tijekom mandata će mu biti povećanje nacionalnog budžeta, smanjenje duga i rad na vjerskoj toleranciji.

Učitaj još novosti