08. 01. 2018 - 17:37
Čak je i Benitez bio bolji: Real je postigao negativni rekord...
907
Shares
Čak je i Benitez bio bolji: Real je postigao negativni rekord kakav nema u zadnjih deset godina

ŠTA SE DEŠAVA SA REALOM?

Čak je i Benitez bio bolji: Real je postigao negativni rekord kakav nema u zadnjih deset godina

Sport.ba / Index.hr
08. 01. 2018 - 17:37
0
Shares

Aktuelni prvak Španije, Evrope i svijeta u velikoj je krizi i već prije polovice sezone ostaje bez prve od navedenih titula. Neuspješnu obranu naslova u La Ligi potvrdio je remijem kod Celte (2:2) u 18. kolu.

Real je tako ostao na čak 16 bodova zaostatka iza vodeće Barcelone. Ali aktuelnom prvaku bježi i drugo mjesto, gdje je Atletico sa sedam bodova više od gradskog rivala, te čak i treća pozicija, na kojoj je Valencia, s pet bodova više.
 
Zidaneova ekipa doduše ima utakmicu manje, ali i da dobije Leganes u zaostalom meču, vrh i Barcelona i dalje joj bježe nedostižnih 13 bodova. Drugo mjesto i Atletico tada bi bili udaljeni četiri boda, ali Real nikada nije igrao za "titule" viceprvaka.
 
U situaciji kada prvaku Evrope prema formi i učinku u domaćem prvenstvu prijeti igranje u Evropskoj ligi iduće sezone, a što je kulminiralo remijem kod Celte, podsjećamo koja je negativna postignuća Real dosegnuo spomenutim rezultatom.
 
Real je trenutno četvrti. Zadnji put prvenstvo je završio ispod trećeg mjesta prije 15 godina, kada je imao sedam bodova manje od prvaka Valencije. Ali kako je tamo potonuo na kraju sezone, do čega ima još dosta, ovo su upozoravajuće sličnosti povezane s aktuelnim nizom neuspjeha ili dijelom sezone.
 
Remijem u Vigu već je četiri gostujuće prvenstvene utakmice bez pobjede, što mu se nije dogodilo od 2008. U navedenu crnu seriju upao je treći put u zadnjih 20 godina. Dva prethodna puta kada je bio u ovom nizu, u sklopu njega je gostovao kod Barcelone. Sada to nije slučaj.
 
Ali ovaj Real ne mora ići kod najvećeg rivala po porciju, on mu je sam dolazi dati. Taj slučaj bio je dan prije Badnjaka, kada je Barcelona na Santiago Bernabeuu riješila naslov pobjedom 3:0. Prije tri godine, 4. januara 2015. Real je smijenio Rafaela Beniteza. Sjećate se kako je bio omražen i uziman za primjer trenera koji je nedostojan voditi najveći klub svijeta. Navijači ga nisu mogli smisliti, zvijezde u svlačionici još manje.
 
S obzirom na stigmu koja prati Beniteza iz vremena treniranja Reala, pomislili bi da je takav luzer bez autoriteta bio najgore što se Realu dogodilo barem u nekoliko zadnjih desetljeća. Ali teško biste se prevarili. 
 
Benitezov Real nakon 17 kola La Lige imao je 36 bodova i postigao je 45 golova. Zinedine Zidane koji ga je naslijedio i onda za manje od dvije godine osvojio osam trofeja, nakon 17 prvenstvenih utakmica ove sezone, ima četiri boda manje, a postigao je i čak 13 golova manje od Benitezova. 
 
Kada je Benitez dobio otkaz, Real je bio treći u La Ligi, četiri boda iza vodećeg Atletica i s dva boda manje od Barcelone.  Dvije godine i četiri dana kasnije, njegov nasljednik je četvrti, 16 bodova iza vodeće Barcelone, sedam bodova iza drugog Atletica i s pet bodova manje od treće Valencije. 

Učitaj još novosti