06. 01. 2018 - 20:51
Ko je treći najskuplji igrač u historiji: Idol mu je...
907
Shares
Ko je treći najskuplji igrač u historiji: Idol mu je Ronaldinho, a prije samo 5 godina vrijedio je skoro 20 puta manje

PHILIPPE COUTINHO

Ko je treći najskuplji igrač u historiji: Idol mu je Ronaldinho, a prije samo 5 godina vrijedio je skoro 20 puta manje

Barcabih.com
06. 01. 2018 - 20:51
0
Shares

FC Barcelona je službeno potvrdila da je postigla sporazum s Liverpoolom oko transfera Philippea Coutinha!

Neslužbeno, katalonski će klub na račun engleske momčadi uplatiti 120 miliona € + dodatnih 40 miliona € kroz razne varijable, a Coutinho će potpisati petogodišnji ugovor. Nakon silnih pregovora tokom ljetnog prijelaznog roka te silnog iščekivanja tokom ovog prijelaznog roka, Coutinho je napokon postao igrač Barcelone te je saga ovog transfera konačno završila. U nastavku vam donosimo više informacija o ovom sjajnom igraču.

Barca potvrdila: Coutinho je naš! Poznate sve brojke, a Brazilac sam morao platiti Redsima bogatstvo da ga puste

Coutinho je rođen u Rio de Janeiru u junu 1992. godine. Svoje prve nogometne korake Brazilac je napravio na futsal terenima na koje bi išao sa svojom braćom, a ubrzo se priključio lokalnoj nogometnoj akademiji. Tokom raznih nogometnih turnira, njegove sjajne nastupe primjetili su skauti Vasca da Game te je Coutinho uskoro postao član njihove nogometne akademije.

Philippe je briljirao u mlađim sekcijama Vasca da Game te je ubrzo dobio poziv brazilske U-15 reprezentacije. U julu 2008. godine, milanski Inter kupuje Coutinha za 4 miliona € no Brazilac još dvije godine ostaje u brazilskom klubu. “Marca” je objavila da je bio zanimljiv i Realu, ali Kraljevi su napravili veliku grešku.

Napokon, u julu 2010. godine, sa 18 godina, Coutinho se pridružuje milanskom Interu, kojeg je tada vodio Rafa Benitez. Službeno je debitirao za Inter 28. augusta iste godine u utakmici europskog Superkupa protiv Atletico Madrida koju su izgubli 2-0. Nakon što se u prvom dijelu sezone 2011/12 dosta mučio, čelnici Intera su ga do kraja sezone poslali na posudbu u Espanyol gdje je upisao 16 nastupa i postigao 5 pogodaka.

Iako se na ljeto vratio u Inter, tamo se nije dugo zadržao jer je već u januaru 2013. za iznos od 8.5 miliona € prešao u redove Liverpoola. Za Redse je debitirao u februaru iste godine u porazu od West Bromwich Albiona na Anfieldum a svoj prvi pogodak za englesku momčad postigao je 17. februara u pobjedi nad Swanseajem. Brazilac je iz sezone u sezonu postajao sve bitnija karika u igri Liverpoola, a njegove sposobnosti u veznom redu hvalili su gotovo svi.

Do sada, Coutinho je u dresu Liverpoola odigrao 200 utakmica, postigao 54 gola, no nije uspio stići ni do jednog trofeja na klupskoj razini s engleskom momčadi. Što se tiče reprezentacije, Coutinho je za Brazil upisao 31 nastup te postigao 8 pogodaka.

U ljeto 2012. godine oženio se s Aine, a kao nogometnog idola izdvaja Ronaldinha.

Učitaj još novosti