03. 01. 2018 - 19:13
Liverpool je platio štopera više nego što vrijede čitave...
907
Shares
Liverpool je platio štopera više nego što vrijede čitave obrane Reala, Barce, Juventusa, Bayerna, Atletica...

VAN DIJK UVODI REVOLUCIJU

Liverpool je platio štopera više nego što vrijede čitave obrane Reala, Barce, Juventusa, Bayerna, Atletica...

Sport.ba / Index.hr
03. 01. 2018 - 19:13
0
Shares

Nakon godinu dana teških i mučnih pregovora, koketiranja i doslovce lova, odahnuli su i navijači i trener kultnog kluba koji je 18 puta bio prvak Engleske i čak pet puta Starog kontinenta. Jürgen Klopp je napokon doveo igrača koji mu je nedostajao, kojeg je toliko želio i koji bi trebao riješiti defenzivne probleme od kojih Liverpool već jako dugo kronično pati.

Virgil van Dijk stigao je iz Southamptona na Anfield za 85 miliona eura i tako je postao najskuplji branič u povijesti nogometa. Holanđanin koji je ranije u karijeri igrao za Groningen i Celtic u tri godine igranja u Southamptonu nametnuo se kao jedan od najboljih središnjih braniča na svijetu te ne čudi prava pomama za Van Dijkom, posebice na Otoku.
 
Redsi su prošlog ljeta bili na korak do dovođenja Holanđanina, međutim do transfera ipak nije došlo. Naime, Southampton je bijesno izletio iz pregovora nakon što su u medije procurile informacije da je transfer gotov, iako Liverpool još nije bio ni ponudio 60 miliona eura, koliko je spremio za Van Dijka. Southampton se žalio vrhu lige zato što je Liverpool "neovlašteno pristupio" njihovom igraču, što se kosi sa zakonima FA-a.
 
Na Anfieldu su priznali da su krivi, javno su se ispričali Svecima i obvezali se da neće više neovlašteno pregovarati s Van Dijkom.
 
U međuvremenu je Klopp shvatio da, ako želi s Redsima napraviti napokon pravi rezultat, u obrani mu je neophodna klasa kakvu Van Dijk sigurno ima. I uprava Redsa ovaj je put pregovorima pristupila po pravilima, shvatila je pogrešku od prošlog ljeta, a ponudila je i znatno viši iznos od lanjskih 60 miliona.

Liverpool ove sezone igra zaista dobro, efikasno i lijepo za oko. Kad nalete na slabije od sebe nemilosrdni su, a sedam komada Mariboru i Spartaku i Ligi prvaka plastično dokazuju što može paklena navala Mane – Firmino – Coutinho – Salah kad im protivnik upadne u mlin. Nema momčadi kojoj ova ekipa Redsa ne može zabiti par komada jer takvu kvalitetu u napadu nemoguće je čuvati svih 90 minuta, ali problem obično nastaje u trenutku kad im se suprotstavi momčad koja zna kako igrati protiv Liverpoolovih znalaca i umjetnika. U napadu Redsi za svaku momčad na svijetu mogu biti nezgodni, ali što im to vrijedi kad im je obrana u stanju uprskati sve dobro što navala napravi.
 
Od kad je Klopp na klupi, Redsi su ispustili 43 prvenstvena boda u situacijama kad su vodili, a utakmice u kojima su se spektakularno raspali teško je i nabrojati. Primili su čak 36 golova iz prekida, što je daleko više od konkurenata iz vrha lige. Lovren, Matip i Klavan solidni su igrači, vrlo dobri čak, no za ambicije Liverpoola, koji skoro 30 godina čeka naslov prvaka, to nije dovoljno.

Igrač poput Van Dijka, snažan i moćan stoper, odličan u zraku, još bolji u pozicioniranju te opasan pred protivničkim golom, Kloppu je bio neophodan i Liverpool je Southamptonu platio za obrambenog igrača rekordnih 85 miliona eura.
 
Time je debelo nadmašio iznos plaćen za do sada najskupljeg štopera svijeta Kylea Walkera, kojeg je Manchester City ljetos platio 54 miliona funti, što je oko 60 miliona eura.
 


Van Dijk će sada s Romeluom Lukakuom, belgijskim napadačem za kojeg je United ljetos Evertonu izdvojio jednaki iznos, dijeliti drugo mjesto na ljestvici najskupljih transfera u povijesti Premiershipa. Ispred njih je samo Paul Pogba, za kojeg je United u ljeto 2016. platio tada rekordnih 106 miliona eura.

Van Dijk je čudesan igrač, a njegove brojke i statistika govore sami za sebe. S Nizozemcem u momčadi Southampton je u ove dvije i pol sezone dobio 40 posto utakmica. Kad Van Dijk nije igrao, taj postotak pao je na 26,9. Otkad je u Premiershipu, Van Dijk je dobio 321 zračni duel, što je daleko najviše u ligi. Usporedbe radi, Lovren ih je dobio 226. Dodamo li u tu jednadžbu 36 golova koje je Liverpool primio iz prekida pod Kloppom, jasno je da bi se taj segment Liverpoolove igre mogao bitno poboljšati.
 
Vjerovali ili ne, Van Dijk je jedan od samo četiri stopera Premiershipa koji je odigrao više od 60 utakmica u zadnje tri sezone, a da nije napravio nijednu pogrešku koja je izravno rezultirala primljenim golom. Osmi je igrač lige po presječenim i oduzetim loptama, ima 84 posto tačnih dodavanja (Lovren je tu bolji) i 62 posto tačnih dugih lopti.
 
Bez dvojbe, Holanđanin je fantastičan igrač te pojačanje koje će zlata vrijediti Kloppovoj ekipi. Ipak, ono što je zanimljivo i što bode u oči njegova je cijena od 85 miliona eura. Posebice kad se ta cifra usporedi s obrambenim igračima najvećih europskih klubova.

Učitaj još novosti