16. 12. 2017 - 21:22
Evo kakvim rosterom će raspolagati budući selektor Zmajeva:...
907
Shares
Evo kakvim rosterom će raspolagati budući selektor Zmajeva: Sve osim plasmana na EURO bio bi veliki neuspjeh

DEVET MJESECI UOČI LIGE NACIJA

Evo kakvim rosterom će raspolagati budući selektor Zmajeva: Sve osim plasmana na EURO bio bi veliki neuspjeh

Sport.ba/Slobodna Bosna
16. 12. 2017 - 21:22
0
Shares

Prošla su puna dva mjeseca od posljednje kvalifikacijske utakmice protiv Estonije, a još uvijek se licitira s imenima kandidata za selektorsko mjesto.

Naredne dvije utakmice Zmajevi igraju koncem januara na turneji po američkom kontinentu. Protivnici će biti SAD i Meksiko, a nekoliko dana ranije, 24. januara, bit će održano žrijebanje grupa za Ligu nacija.

Samo takmičenje počet će tek u devetom mjesecu naredne godine, tako da će novi selektor imati dovoljno vremena i dovoljno prijateljskih utakmica da donese kadrovske odluke i primijeni taktičke ideje.

Napravimo kratak rezime i pogledajmo kakvim izborom igrača će raspolagati novi selektor:

1

Na ovoj poziciji situacija je najjasnija. Begović je u najboljim godinama, ponovo je prvotimac i dok je tako - gol je na sigurnom.

Ibrahim Šehić je okusio nastup na najvišoj razini, u Ligi prvaka, pokazavši se u vrlo dobrom svjetlu, pa i u ulozi rezervnog golmana imamo kvalitetno rješenje.

2

Dio ekipe s najviše upitnika. Na stoperskim pozicijama prodefilirao je velik broj tandema, od kojih se nijedan nije nametnuo kao standardno i najbolje rješenje.

Ervin Zukanović ponovo je našao klub u kojemu ima punu minutažu, te se nameće kao rješenje za poziciju lijevog stopera.

Vjerovatno najtalentiraniji stoper Ermin Bičakčić ne igra dovoljno u Hoffenheimu, novopečeni reprezentativac Jozo Šimunović još nije uhvatio kontinuitet dobrih igara i uspio osvojiti navijače Celtica, dok ostali stoperi nisu onog kvaliteta kakav bismo htjeli u reprezentaciji.

Na lijevoj strani nema briga sve dok je zdrav i spreman Kolašinac. Kao alternacija može poslužiti Danijel Pavlović iz Crotonea, ili mladi Civić iz praške Sparte

Od svih pozicija, najveći problem je pozicija desnog bočnog. Avdija Vršajević treću sezonu zaredom nastupa u turskom Osmanlisporu, ali nije uspio zacementirati poziciju na desnom boku reprezentacije, iako je imao prilika. Najbližim toj poziciji trenutno se čini Mateo Sušić, koji je pružio veoma zapažene partije za svoj Sheriff u Europskoj ligi, te kao stranac dobio kapetansku vrpcu u moldavskom prvaku.

Bilo je i eksperimenata s Ognjenom Vranješom na toj poziciji, ali time su više gubi nego što se dobiva. Izrazito defanzivno orijentirani Ognjen, po prirodi štoper, ne nudi opcije prema naprijed, širinu u izgradnji napada, te usporava protočnost lopte.

3

U sredini terena tri su pozicije praktično rezervirane: Pjanić u ulozi kreatora, Višća na desnoj i Lulić na lijevoj strani. Ostaje pitanje partnera Pjaniću u srcu veznog reda. Slično kao u slučaju Bičakčića, Muhamedu Bešiću nasušno nedostaje minutaže u klubu, te je možda vrijeme da je potraži u nekoj drugoj sredini. Od svih ponuđenih, on je najbolje rješenje, pod uvjetom da igra u klubu.

Gojko Cimirot napreduje iz sezone u sezonu, te će se svakako moći ozbiljnije računati i na njega. Isto vrijedi i za Amira Hadžiahmetovića, koji je kao tinejdžer oduševio u prvoj sezoni u turskom Konyasporu. Na početku ove sezone poremetila ga je povreda, te mu postupno ponovo podižu minutažu. Njega odlikuje polivalentnost te sposobnost pokrivanje više pozicija, pa bi mogao djelovati kao treći vezni u trokutu centralnih veznjaka

Vrijedi pratiti Amera Gojaka, Amirovog saigrača Denija Miloševića, Harisa Hajradinovića koji bi mogli proširiti pozicije u veznom redu, a od ranije znamo da su kao kvalitetne alternacije iskoristivi i Haris Duljević, Mario Vrančić, Izet Hajrović.

4

Naredni kvalifikacijski ciklus je vjerovatno posljednji u kojem će Edin Džeko biti u naponu snage i nogometne moći, a idealan način da se oprosti bio bi nastup na velikom reprezentativnom takmičenju.

Edin će okupirati poziciju „devetke“, a jedino je pitanje hoće li se novi selektor odlučiti za sustav s jednim ili dva napadača.

Obzirom da Bajić i Kodro imaju veoma malu minutažu, vjerovatnija je varijanta da će najbolji strijelac Rome biti usamljen u napadu, a da će vezni red biti nakrcan s pet igrača.

Mladi „Zmajevi“

Svaki reprezentativni ciklus donosi nova imena, a takav će slučaj biti i ovog puta. Mlada reprezentacija ostvaruje jako dobre rezultate, neki igrači iz domaće lige izazvali su interes stranih klubova, a neki se već uspijevaju nametnuti u inozemstvu.

Gojaka, Miloševića i Hadžiahmetovića već smo spomenuli. Marko Mihojević kapiten je Sarajeva i vjerojatno najbolji centralni branič domaće lige, te bi mogao naći mjesto u planovima selektora. Luka Menalo sjajan je u Širokom Brijegu i mogao bi u budućnosti povećati broj opcija na krilima.

Za Eldara Civića praška Sparta nije bez razloga platila preko 700.000 eura, pa bi i on mogao poslužiti kao alternacija Kolašincu. U gradskom rivalu Dukli uspješno nastupa ofanzivni vezista Zinedin Mustenadagić.

Sve je više mladih igrača koji kucaju na vrata reprezentacije. Rješenja ima, a pravi izazov je pronaći idealnih 11 i riješiti kritične pozicije.

Mogućih idealnih 11:

5

Kadrovski problemi i upitnici

Glavni izazov bit će pronaći najbolji mogući stoperski tandem, desnog beka i partnera Pjaniću u veznom redu.

Za pozicije centralnih braniča kao prve opcije nameću se Zukanović i Bičakčić – pod uvjetom da Ermin zaigra u kontinuitetu u klubu.

Desno bi bilo vrijeme dati priliku Mateu Sušiću, a u srcu veznog reda nam je potreban stari Muhamed Bešić. Da bi se vratio na tu razinu, potrebna mu je minutaža. Možda je vrijeme da ode iz Liverpoola i potraži je u nekom drugom klubu.

Perspektiva

Reprezentacija u svom rosteru posjeduje tri igrača vrhunske klase na svojim pozicijama (Pjanić, Džeko, Kolašinac), trojicu igrača koji su standardni u vrhunskim klubovima u „ligama petice“ (Begović, Zukanović, Lulić), te još nekolicinu onih koji se ne uspijevaju izboriti za veću minutažu u najjačim ligama (Pavlović, Bajić, Bešić, Kodro, Bičakčić, Prcić).

U jako dobrim prvenstvima kvalitetne nastupe, s perspektivom transfera u veći klub i jaču ligu, pružaju Višća, Cimirot, Šimunović, Hadžiahmetović, Milošević, Duljević.

Iskusni igrači poput Medunjanina, Vršajevića, Miličevića, Đumića, Vrančić mogu proširiti broj opcija i poslužiti kao alternacije.

Aničić, Grahovac, pomenuti M. Sušić, Gojak, Hodžić pružaju zapažene partije u najboljim momčadima svojih, doduše slabijih, šampionata.

Nabrojali smo tridesetak igrača, a ima ih mnogo više koji će biti opcije novom selektoru.

Kvalitete, a i širine kadra ima sasvim dovoljno, te bi sve osim plasmana na naredni EURO bilo okarakterizirano velikim neuspjehom.

Učitaj još novosti