04. 12. 2017 - 09:25
Najubojitiji duo Serie A: Sanjaju ih United i Real, Juventusu...
907
Shares
Najubojitiji duo Serie A: Sanjaju ih United i Real, Juventusu su uzeli prvo mjesto, a u subotu žele i naslov

PERIŠIĆ I ICARDI U ODLIČNOJ FORMI

Najubojitiji duo Serie A: Sanjaju ih United i Real, Juventusu su uzeli prvo mjesto, a u subotu žele i naslov

04. 12. 2017 - 09:25
0
Shares

"On je doista lud! Odbiti Manchester United, odbiti Mourinha koji te toliko želi, zbog ovih luzera..."

Često se to govorilo u nogometnim krugovima ljetos, dok se samo iščekivao bijeli dim s "Old Trafforda" i objava da je Perišić potpisao. Za 40, 45, 50, 60 miliona eura, nije važno.

Četiri mjeseca kasnije Ivan Perišić na čelu je Serie A, igra nogomet kakav ga je lansirao u orbitu, čak je više-manje uhvatio i ono što mu se ponajviše spočitavalo - nedostatak kontinuiteta. Odnosno, da iz utakmice u utakmicu pokazuje najvišu klasu. Četiri mjeseca kasnije, Perišić ne žali što nije u Manchesteru.

perisic-brozovic-inter

Ovako je u sredini u kojoj ga neizmjerno cijene, znaju njegove kvalitete, uz kapitena Icardija najbolji je igrač, drugi najplaćeniji... i daleko od neizvjesnosti koju bi imao kao novac u Premier ligi i u rukama hirovitog Mourinha. I, da, prvi je na tabeli. Što u Unitedu trenutno sigurno ne bi bio...

U nedjelju je Perišić prvi put u karijeri zabio tri gola na utakmici. Jednom je postigao četiri, još 2010. za Club Brugge Charleroiju, i nebrojeno puta po dva pogotka u susretu.

Zabijao je Milanu, Juventusu, Romi, Borussiji Dortmund, Arsenalu..., na listi strijelaca Hrvata u Serie A preskočio je Zvonimira Bobana i došao na četvrto mjesto. I bio šlag velikog vikenda kockastih, kada su postigli pet pogodaka u ligama petice, jer uz njega, strijelci su bili i Nikola Kalinić i Ivan Santini. 

perisic

U Brazilu i Francuskoj Perišić je bio najbolji hrvatski nogometaš. Sa četiri pogotka treći je hrvatski strijelac na velikim natjecanjima (Šuker 9, Mandžukić 5). A još ako u Rusiju dođe kao italijanski prvak...

Inter je jučer s 5:0 razbio na Chievo iz Verone na domaćem terenu i preuzeo čelo Serie A, s bodom više od Napolija i dva više od Juventusa. U sljedećem kolu očekuje nas najveći italijanski derbi u Torinu, a navijači Nerrazzura do tada će sigurno uživati. Možda i nakon tog susreta.

Leteće magarce je jučer srušio Ivan Perišić koji je zabio tri pogotka, a po jedan su pridodali Milan Škrinar i Mauro Icardi koji je jučer zabio svoj 94. pogodak za Inter i ušao u društvo 10 najboljih strijelaca Nerrazzura svih vremena. A tek su mu 24 godine.

icardi

"Ovo je prekrasan trenutak koji reprezentira moj mukotrpan rad i žrtvu svih ovih godina za Inter. Ovo je moja peta sezona u Milanu i već sam ušao u dio njegove historije. Zahvaljujem svima koji su mi svih ovih godina pružali podršku", rekao je Argentinac nakon utakmice za italijanske medije.

Icardi je jučer zabio 16. pogodak u 15. nastupu za Inter ove sezone te je tek treći igrač u historiji koji je četiri sezone u nizu zabio barem 15 pogodaka. Preostala dva su legendarni Giuseppe Meazza (1930.-36.) i Stefano Nyers (1949.-53.).

Upravo argentinski napadač s hrvatskim krilnim igračem čini udarni duo Serie A. Već ih nazivaju Sneijder - Milito, podsjećajući na odlični dvojac koji je predvodio Nerazzurre do trostruke krune pod vodstvom Jose Mourinha.

mauro-icardi-inter-sampdoria-serie-a-1bsaxf11jkxuw1mdqvzitkb32g

Naime, u 15 kola zabili su 23 gola, dva više od Higuaina i Dybale te čak osam više od Napolijevih Mertensa i Callejona. Svi ostali Interovi igrači zajedno su postigli tek deset prvenstvenih golova pa nema nikakve dileme da je za dugo očekivani proboj na italijanski vrh najzaslužniji ovaj duo.
 
Icardi oduševljava apsolutno sve. Postiže golove kao na traci, ali i igra odlično. Uz to, ima nevjerovatan osjećaj da se postavi u pravom trenutku, kreće se odlično u fazi napada, izuzetno je jak u duelima, te je po mnogima najbolji napadač u Evropi trenutno.

Do sada je poentirao 16 puta i vodeći je strijelac Serie A. Bolji je i od odličnog Roberta Lewandowskog, koji je zabio 14 u jednako toliko mečeva, dok je ispred njega jedino Cavani, sa 17 golova u 14 nastupa. Ipak, Urugvajac ima neuporedivo lošiju konkurenciju u ligi, ali i mnogo bolje saigrače u vidu Neymara i Mbappea.

Sigurno je da će Icardi do kraja sezone voditi veliku borbu za naslov najboljeg strijelca Serie A, ali i rušiti golgeterske rekorde. To itekako ne bi bilo moguće bez sjajnog Ivana Perišića.

icardi-inter

Naime, otkako je hrvatski krilni napadač prije dvije godine spojen s argentinskim špicem, njihova saradnja je apsolutno postala garancija golova. Tačnije, Perišićevih dodavanja za Icardijeve atraktivne zgoditke.
 
Asistencija hrvatskog reprezentativca za Icardijev gol Cagliariju u pretprošlom kolu bila je njegovo već 15. dodavanje argentinskom strijelcu otkako je Perišić krajem ljeta 2015. došao u Inter. Zaista fenomenalno.

Kako sarađuje s Icardijem, najbolje nam otkrivaju ove brojke: Perišić je za dvije godine u Interu namjestio 24 gola, dakle gotovo dvije trećine njegovih asistencija bile su za pogotke kapitena Nerazzurra.

U prilog tome ide i činjenica da je do sada za Inter Argentinac postigao 94 gola, ali čak 55 otkako je stigao njegov omiljeni paker. To znači da je u zadnje dvije godine namjestio skoro trećinu od ukupnog broja golova koje je od tada postigao Icardi.

U jučerašnjem duelu protiv Chijeva ipak svu slavu zasluženo je pobrao sjajni Hrvat. Odlučio je poboljšati ličnu golgetersku statistiku, pa je već došao do sedmog prvenstvenog gola ove sezone. Koliko je ukupno postigao u cijeloj debitantskoj sezoni u milanskom klubu. 

Sve to učinilo je da iduće subote od 20.45 sati, kada se igra se "Derby d'Italia", čak ni u Torinu prvak nije favorit. I pored impresivne partije u Napulju.

Jer Inter ima odlični duo, veliki motiv i cilj. Već sada je jasno da će iz sjene vrebati Scudetto, mada je prvenstveni cilj osigurati povratak u Ligu prvaka.

Nerazzurri čak od 2010. sanjaju naslov, tada su ga zadnji put osvojili s Mourinhom, a od tada suvereno vlada Stara dama.

Upravo je Mourinho cijelog ljeta insistirao na dovođenju Perišića u Manchester Unitedu, dok Icardija silno želi Real. Ali oni poručuju kako je njihov posao u Interu tek počeo.

Zato nas, nakon duže vremena, u subotu očekuje istinski spektakl u Torinu. Koji se nipošto ne smije propustiti. Objektivni posmatrači sigurno će reći "Forza Inter" jer je mnogima dojadila Juventusova vladavina...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti