20. 11. 2017 - 15:45
Počinje nova era talijanskog nogometa: Napokon je pao veliki šef!
907
Shares
Počinje nova era talijanskog nogometa: Napokon je pao veliki šef!

NISU SE KVALIFIKOVALI NA SP PRVI PUT NAKON 60 GODINA

Počinje nova era talijanskog nogometa: Napokon je pao veliki šef!

20. 11. 2017 - 15:45
0
Shares

Carlu Tavecchiju i ostalim članovima Talijanskog nogometnog saveza izglasano je nepovjerenje te su podnijeli ostavku u ponedjeljak. Prema pravilima, novi izbori se moraju održati unutar 90 dana od njihove ostavke. To je znak da su i Talijani postali svjesni da za njihov neuspjeh i neodlazak na Svjetsko prvenstvo nisu krivi stranci u Seriji A.

"Podnio sam ostavku na mjestu predsjednika i tražio od čitavog odbora da napravi isto. Ali nisu. Rekli su da sam ja izabrao Venturu, to nije istina jer ga je izabrao Lippi. Ja ću voditi savez sljedećih 90 dana do izbora. Razgovarao sam s 4-5 najboljih talijanskih trenera i oni trenutno nisu dostupni. Nije istina da ne žele doći dok sam ja na čelu saveza. Treba li mene kriviti za nešto? Da, Trebao sam promijeniti trenera prošlog ponedjeljka na poluvremenu," rekao je Carlo Tavecchio na konferenciji za medije.

Od 454 igrača korištenih u Seriji A ove sezone, 208 je Talijana. To znači da je otprilike 46 posto igrača Serie A bilo na raspolaganju za utakmicu sa Švedskom za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dojam je kako većina stranaca u prvoj ligi neke zemlje predstavlja smetnju i prepreku snažnoj reprezentaciji - ali to nije tako.

Gotovo 60 posto igrača u Premier ligi su stranci, a Englezi su se bez problema kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo. Gordi albion se nije uspio plasirati na Svjetsko prvenstvo 1994., a tada su u Premier ligi igrali uglavnom Englezi. Nijemci također potvrđuju da stranci ne predstavljaju smetnju. Samo 43 posto nogometaša Bundeslige su Nijemci, ali uprkos tome uspjeli su osvojiti Kup konfederacija s "drugom postavom" dok je U-21 reprezentacija osvojila Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Ali Talijani i dalje tvrde da su stranci, barem djelomično, krivi za probleme koje imaju. Čak se i bivši nogometaš Gianluca Vialli slaže.

"Otišao bih u Uefu i tražio ih jednu važnu intervenciju u talijanski nogomet - ograničavanje broja stranaca koji igraju u klubovima Serije A kako bi potaknuli klubove da ulažu u mlade igrače", kaže Vialli.

Ono što Vialli zaboravlja je da nisu stranci ti koji su birali igrače koji će nastupati za Italiju. Za to je kriv Ventura koji je protiv Španjolske postavio formaciju 4-2-4 te konstantno odbijao stavljati Insignea na njegovu prirodnu poziciju. Te su odluke (i brojne druge) isključivo Venturine. Njegovo zapošljavanje je pak krivica Tavecchija. A njegov izbor je rezultat korupcije u vrhu talijanskog nogometa.

Tavecchio je prije odlaska svu krivnju svalio na Venturu. 

"Ventura je kriv za sve, on je izabrao pomoćnike i igrače. Mi kao federacija se nikada nismo miješali u to," rekao je Tavecchio.

Kada su Nijemci završili na dnu grupe na Evropskom prvenstvu 2000., shvatili su da cijeli sustav treba jedno "ažuriranje". Sada imaju sjajne mlade nogometaše koji svaki vikend igraju pred punim tribinama te osvajaju titule s reprezentacijom. Sada Talijani imaju sjajnu priliku krenuti ispočetka te kao Nijemci iskoristiti neuspjeh kako bi stvorili budući uspjeh. 

Izglasavanjem nepovjerenja Tavecchiju i društvu su svakako krenuli u dobrom smjeru. Čini se kako počinje nova era u talijanskom nogometu.

Učitaj još novosti