19. 11. 2017 - 22:08
GRAFIKA: Kako će favoriti igrati na SP, a kako bi trebali igrati?
907
Shares
GRAFIKA: Kako će favoriti igrati na SP, a kako bi trebali igrati?

KAKO ĆE IGRATI FAVORITI NA SP

GRAFIKA: Kako će favoriti igrati na SP, a kako bi trebali igrati?

19. 11. 2017 - 22:08
0
Shares

Tačno dvije sedmice nas dijele od ždrijeba za predstojeće Svjetsko prvenstvo. Na ljeto 2018. tako će, nakon jedne sezone pauze, u nacionalnim dresovima na najvećoj pozornici istrčati svjetske nogometne zvijezde.

Messijeva Argentina, Kroosova Njemačka, Neymarov Brazil i Iscova Španjolska, sve će se te reprezentacije boriti za najveću titulu svjetskog nogometa. Pred nama je još više od pola sezone klupskog nogometa te će se forme i ozlijede najvećih zvijezda mijenjati, ali već sada možemo otprilike predvidjeti prvih 11 za svaku od favoriziranih reprezentacija.

Donosimo vam očekivane postave šest najvećih favorita za naslov (lijevo) i naš osobni odabir (desno).

Njemačka (Joachim Loew)

Branitelji naslova po mnogima su ponovo prvi favoriti. Jezgra momčadi koja je u Brazilu došla do kraja i dalje je na okupu, a veće izostanke zamijenili su mladim, talentiranim igračima. Low će u obranu naslova krenuti sa ekipom modeliranom oko Tonija Kroosa, mozga europskog prvaka Reala, dok se jedina prava slaba točka nalazi u izboru bekova i manjku zamjene za prvog napadača, Leipzigovog Time Wernera.

Mi bi voljeli vidjeti da Low da šansu Weiglu i Goretzki, novim talentima koji su već etablirani na klupskom planu. U sustavu sa Kroosom, činili bi vjerojatno najjači vezni red prvenstva, sa Kroosom kao dubokim plejmejkerom, Weiglom kao pivotom u stilu Busquetsa i Goretzkom kao „putnikom“, koji sa svojim dinamizmom djeluje u oba smjera.

Španjolska (Julen Lopetegui)

Španjolci su, kao branitelji naslova, doživjeli krah u Brazilu. Međutim, Julen Lopetegui Španjolce u Rusiju dovodi u kombinaciji starih vedeta (Ramos, Pique, Iniesta) i mladih pojačanja (Isco Alarcon, Marco Asensio, Koke). Postoje pitanja oko ostarjele (i, možda, demotivirane) obrane, ali sa ovakvim kadrom Španjolci će očekivano tražiti prolaz u kasnu fazu turnira.

Španjolska postava gotova da se sama od sebe bira. Pa ipak, voljeli bi vidjeti da zaigra mladi Asensio, koji bi u tandemu sa suigračem Iscom mogao sjajno koristiti lopte od Inieste i Kokea.

Argentina (Jorge Sampaolo)

Argentina u Rusiju dolazi noseći na ramenima nade i očekivanja čitave nacije. Lionel Messi u Rusiji će postati novi nogometni bog ili će potvrditi svoju domaću reputaciju kao igrača koji je uspješan sa Barcelonom, ali ne i sa nacionalnom vrstom. U Rusiji će voditi najuboitiji napad svjetskog nogometa, rame o rame sa Sergijom Aguerom, Paulom Dybalom i Maurom Icardijem. Jorge Sampaoli imat će dovoljno vremena da Gaučose pripremi na svoj intenzivan stil napadačkog nogometa, ali slabe točke ostaju u vidu nedovoljno kreativne vezne linije i neuvjerljive obrane.

Ovdje smo zamijenili Aguera s Icardijem, zbog bolje forme, te povukli Mascherana u vezu, umjesto ograničenog Biglije.

Brazil (Tite)

Brazilski snovi o tituli na domaćem terenu pregaženi su njemačkim remek-djelom napadačkog i intenzivnog nogometa u polufinalu prošlog Mundijala. Četiri godine kasnije, Tite je obnovio vjeru u reprezentaciju te je oko Neymara složio reprezentaciju čiju vatrenu moć nadmašiti može samo Messijeva Argentina. Nakon briljantnih kvalifikacija, Brazilci se nadaju prvom svjetskom zlatu još od 2002.

Brazilski prednji red je nezamjenjiv. Međutim, Paulinho nas još uvijek nije dovoljno uvjerio te favoriziramo Liverpoolovog Firmina, koji je pod Kloppom postao specijalist za razne pozicije te bi unio u pomalo sterilnu vezu dozu kreacije i dinamike.

Francuska (Didier Deschamps)

Deschampsovi odabranici zapeli su na posljednjoj stepenici prošlogodišnjeg Eura, u finalu, na domaćem terenu, ih je iznenadio Portugal. Dogodine će u Rusiji biti motiviraniji i jači za neke nove super-talente. Ousmane Dembele, Kylian Mbape, Corentin Tolisso i Thomas Lemar samo su neki od novih francuskih zvijezda te će balans obrane i strašnog napada biti ključan u francuskom pohodu na svjetsku titulu.

Francuzi sa svojim talentom mogu složiti tri ekipe. Po nama Kante nema što raditi u duplom pivotu sa Pogbom dok je tu Bayernov Tolisso, kreativniji i kompletniji veznjak. Isto tako, unatoč tome što je osovina Griezmann-Giroud koliko-toliko funkcionirala na Euru, mi bi voljeli vidjeti hitrijeg Lacazetttea okruženog Lamarom i Mbappeom.

Engleska (Gareth Southgate)

Englezi na zadnjih par velikih natjecanja, poučeni iskustvom i razočaranjima iz prošlosti, dolaze sa smanjenim očekivanjima. Pa ipak, ništa ih nije pripremilo na šokantnu eliminaciju od Islanda na prošlogodišnjem Euru. U međuvremenu su zamijenili izbornika, dali šansu novim, mladim nadama i u Rusiju dolaze uvjereni da mogu napraviti solidan rezultat. Jezgru i dalje čine Tottenhamovi lavovi - Eric Dier, Dele Alli i Danny Rose.

Kod Engleza smo napravili najviše izmjena u odnosu na očekivanu postavu. Gareth Southgate dao je priliku mladim igračima, ali nama se čini da je trebao otići korak dalje. Diera smo premjestili na mjesto stopera, gdje igra za Tottenham te će sa Jonesom i Stonesom stvoriti zadnju liniju koja zna iznijeti loptu. U vezi preferiramo Wilsherea i Winksa, dva tehnički najtalentiranija engleska igrača koji će donijeti kreaciju u dinamičnu i fizički čvrstu postavu Engleske.

(germanijak.hr)

Učitaj još novosti