16. 11. 2017 - 09:13
Sve je jasno: Hrvatska prošla bolje nego Srbija, ali obje...
907
Shares
Sve je jasno: Hrvatska prošla bolje nego Srbija, ali obje strahuju od najgoreg ishoda žrijeba

MUNDIJAL 2018.

Sve je jasno: Hrvatska prošla bolje nego Srbija, ali obje strahuju od najgoreg ishoda žrijeba

16. 11. 2017 - 09:13
0
Shares

Peru je rano jutros s 2:0 savladao Novi Zeland u revanšu baraža i tako postao posljednji učesnik Mundijala u Rusiji 2018.

Sada je sve jasno, tj. sastav jakosnih grupa. Naime, Danska je priželjkivala kiks Peruanaca pa se nadala mjestu u drugom šeširu, dok je i Srbija priželjkivala proboj u treću grupu. Ipak, ništa od toga se nije dogodilo.

Pa da krenemo redom. Plasman u Rusiju iz Evrope osigurale su reprezentacije Belgije, Engleske, Francuske, Njemačke, Islanda, Poljske, Portugala, Srbije, Španije, Hrvatske, Švicarske, Švedske, Danske, kao i domaćin Rusija. Najveće iznenađenje cjelokupnih kvalifikacija je svakako ispadanje Italije u baražu protiv Šveđana.

Iz Južne Amerike plasman u Rusiju osigurale su reprezentacije Brazila, Argentine, Kolumbije, Urugvaja i Perua, a najveće iznenađenje predstavlja eliminacija Čilea, dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike i devete reprezentacije svijeta prema FIFA-inom rankingu.
 
Iz Azije plasman na smotru najboljih osigurali su Iran, Japan, Saudijska Arabija, Južna Koreja i Australija. Tako ćemo i mi imati svog predstavnika s ovog kontinenta budući da će Japance predvoditi legendarni Vaha Halilhodžić.
 
Prvi kontinent koji je dao sve predstavnike bila je Afrika. Nakon Egipata i Nigerije plasman u Rusiju osigurali su Tunis, Maroko i Senegal. Porazom Hondurasa od Australije, Srednja Amerika ostala je na samo tri predstavnika u Rusiji (Kostarika, Panama i Meksiko), a možda i najveće iznenađenje predstavlja činjenica da SAD koje su na 27. mjestu FIFA-ine rang liste nisu osigurale plasman u Rusiju.
 
Debitanti na Mundijalu u Rusiji bit će reprezentacije Islanda i Paname. 

Tako će jakosne grupe izgledati ovako:
 
Prvi šešir: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska;
 
Drugi šešir: Španija, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj i Hrvatska;
 
Treći šešir: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal i Iran;
 
Četvrti šešir: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

1

Već na prvi pogled jasno je da su Španija i Engleska iz drugog šešira izuzetno opasni rivali i za nosioce, pogotovo za Ruse i Poljake, te da bi moglo biti potencijalnih iznenađenja već u grupnoj fazi takmičenja.

Iz našeg susjedstva u Rusiji ćemo gledati Srbiju i Hrvatsku. Orlovi sigurno ne mogu dobiti rivale iz četvrtog šešira, a to su Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija. Međutim, sve ostale opcije su u igri.

Tako se na prvi pogled čini se da bi za njih "grupa smrti" bila recimo Brazil (Njemačka), Španija (Engleska) i Senegal (Egipat), dok se kao najpovoljnija opcija čini društvo u kome bi eventualno bili Rusija (Poljska), Peru i Iran (Tunis). Moguć je i sudar s Hrvatima.

Što se pak Hrvata tiče, za njih bi grupa smrti bila recimo Brazil (Njemačka), Senegal (Egipat) i Nigerija, dok se kao najlakša čini ona s Rusijom (Poljskom), Iranom (Tunisom) i Panamom (Saudijskom Arabijom). 

Mnogi smatraju da bi prava grupa smrti bila: Brazil, Španija, Egipat i Nigerija.

Učitaj još novosti