24. 10. 2017 - 09:31
To je više od fudbala: Biti dio tebe i ginuti za tvoj dres je...
907
Shares
To je više od fudbala: Biti dio tebe i ginuti za tvoj dres je nešto najljepše!

SRETAN TI ROĐENDAN

To je više od fudbala: Biti dio tebe i ginuti za tvoj dres je nešto najljepše!

24. 10. 2017 - 09:31
0
Shares

Danas, 24. oktobra 2017. godine, najveći bosanskohercegovački sportski klub, Fudbalski klub Sarajevo, slavi svoj 71. rođendan. Na današnji dan, 24. oktobra 1946. godine, u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu došlo je do spajanja Udarnika i Radnika u novo društvo, koje je zvanično nazvano "Torpedo". Nedugo zatim, SD "Torpedo" svoje ime mijenja u Sarajevo, koje je ostalo nepromijenjeno do danas.

Sretan rođendan najdraži Mangupe: 71 godina neizmjerne ljubavi protkane uspjesima i padovima

U sklopu fudbalske lige bivše Jugoslavije, Sarajevo je u dva navrata osvajalo trofej prvaka, čime je bordo-bijeli klub najuspješniji bosanskohercegovački klub u tadašnjem prvenstvu. Fudbalski klub Sarajevo osvajao je i titule prvaka Bosne i Hercegovine, ukupno tri puta, a tome treba dodati i pet trofeja osvajača Kupa naše države. Osim u nacionalnim takmičenjima, tim s Koševa zabilježio je značajne uspjehe na međunarodnoj sceni u toku svoje uspješne historije.

Šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo, Husref Musemić, čestitao je svom voljenom klubu rođendan, prisjetivši se njegovih najljepših trenutaka u Bordo dresu.

“Mnogo je zaista bilo trenutaka u Fudbalskom klubu Sarajeva za mene, koje mogu izdvojiti da ih se rado sjećam. Imao sam tu čast i priliku da osvojim titulu Jugoslavije u dresu Sarajeva kao igrač, a kasnije sam i kao trener osvoji titulu Bosne i Hercegovine. To ostaje baš dugo čovjeku u pamćenju, ali je bilo i drugih dešavanja, utakmica… Bilo je i onih u kojima ja nisam igrao ili koje nisam vodio, a koje pamtim. Sarajevo – Hamburg, Sarajevo – Anderleht, to su bile vrhunske utakmice. Naravno, pored osvojene titule kao trener, tu su i evropske utakmice, koje se ne mogu zaboraviti. Nadam se i svim srcem Sarajevu želim blistavu budućnost i svima koji vole naš klub želim čestitati 71. rođendan Fudbalskog kluba Sarajevo”, rekao je Husref Musemić.

sampion1985fks

Također, rođendansku čestitku je imao i Predrag Pašić, legendardni fudbaler Sarajeva i šampion Jugoslavije. “Pozidanje šampionskog pehara je nešto nezaboravno za mene, to je najljepši trenutak u dresu mog Sarajeva i koristim priliku da svima, koji vole naš klub, poželim sretan 71. rođendan.”, kazao je Pašić.

Fuad Muzurović, slavni trener i član prve šampionske generacije, koja je na tlo Bosne i Hercegovine donijela po prvi put dugoočekivani trofej, također je svom Sarajevu čestitao rođendan. “Svim zaljubljenicima, navijačima, igračima, trenerima od srca želim sretan 71. rođendan našeg voljenog Sarajeva”, poručio je Muzurović.

prvasampionska-generacija-fksarajevo

Kroz historiju Bordo kluba, Sarajevo je proslavilo mnoge pobjede, a neke od najvažnijih golova za Bordo klub postigao je sjajni napadač, Emir Obuća.

“Teško je izdvojiti jedan trenutak ili jedan gol, kojeg ću uvijek pamtiti. Mnogo je bilo prelijepih momenata u dresu Sarajeva, ali utakmica protiv Bešiktaša, gol protiv Slavije u šampionskoj sezoni i trenutak izlaska pred armiju naših navijača kod Vječne vatre, kada smo podigli šampionski pehar su stvari, koje ću uvijek nositi sa sobom dok sam živ. Sretan rođendan našem velikanu!”, poručio je Obuća.

Jedan od fudbalera Sarajeva sa najdužim stažom u klubu je legendarni golman, Muhamed Alaim. On je obilježio jedna značajan period za klub, a o tome najbolje svjedoči brojka od 270 utakmica, u kojima je Alaim čuvao mrežu.

“Sarajevo je jedna vrsta sreće i radosti na samu pomisao. Dosta je bilo sretnih trenutaka, a najdraža dva su svakako osvajanje titule, te moja posljednja utakmica na Grbavici, protiv gradskog rivala, gdje smo slavili rezultatom 2:1. Svim našim navijačima prije svega, te kolektivu kluba želim sretan rođendan. Želja mi da u nadolazećim godinama gledamo naše Sarajevo u grupnoj fazi evropskog takmičenja, a uz jedinstvo i zajednički rad to možemo i ostvariti”, rekao je naš nekadašnji kapiten.

vule-trivunovic

Brojne uspjehe nastupajući za Sarajevo imao je nekadašnji kapiten, Vule Trivunović. Iako nije ponikao u Bordo klubu, on ima jako vezu sa Sarajevom.

“U svojoj karijeri najviše ću pamtit utakmicu protiv Rapida iz Bukureška. Prava Evropska uz vrhunsku atmosferu na stadionu, fantastičnu i pobjedonosni gol Obuće. Bilo je još mnogo utamica, lijepih trenutaka, a svakako tu obrajam i moju posljednju u profesionalnoj karijeri, protiv Čelika. Osvojili smo Kup, a ja sam se oprostio tamo gdje mi je bilo najljepše, na najbolji način. Svima u klubu, navijačima, stručnom štabu i igračima želim sretan rođendan, uz želju da ovu sezonu završimo sa trofejom”, izjavio je Trivunović.

Poput Trivunovića i Krste Velkoski, sjajni makedonski internacionalac nije ponikao u Bordo klubu, no njegova ljubav prema grbu Sarajeva je velika.

 “Sretan rođendan MANGUPE! Biti dio tebe i ginuti za tvoj dres je nešto najljepše i najbolje što sam doživio u svojoj karijeri do sada. Kolektivu našeg kluba, navijačima, želim puno radosti i ispred tima mogu reći da ćemo učiniti sve, da ovu godinu kluba učinimo uspješom”, rekao je Krste Velkoski.

velkoski

Bivši prvaci, legende, trofejni treneri, kapiteni… Mnogo je onih koji su dali svoj veliki doprinos u razvoju FK Sarajevo, a nove generacije bordo-bijelih fudbalera, budućih reprezentativaca nadolaze. Jedan od mladih talenata, koji je već zadužio dres prvog tima je osamnaestogodišnji Nedim Hadžić.

“Sarajevo je poseban klub, koji je duboko u mom srcu i koristim priliku da svim našim navijačima, igračima, trenerima, svima koji vole Sarajevo poželim sretan rođendan ovog velikana. Vjerujem da su pred Sarajevom uspješni dani”, izjavio je Hadžić.

Učitaj još novosti