29. 08. 2017 - 08:00
NAVIJAČKA EUFORIJA U MINHENU Bayernov odgovor na transfer...
907
Shares
NAVIJAČKA EUFORIJA U MINHENU Bayernov odgovor na transfer ludnicu je vrijedan 70 miliona eura

OTVARAJU NOVU AKADEMIJU

NAVIJAČKA EUFORIJA U MINHENU Bayernov odgovor na transfer ludnicu je vrijedan 70 miliona eura

29. 08. 2017 - 08:00
0
Shares

U 2013. godini Jürgen Klopp je slavno napao Bayern München zbog načina na koji osnažuju svoju momčad. Tadašnji trener Borussije Dortmund je tvrdio da Bavarci, poput negativca iz Jamesa Bonda, čine što god im padne na pamet kako bi zavladali svijetom.

"Mi nikada ne bismo mogli raditi poput njih, ne misliti na porez i pustiti sljedeću generaciju da rješava naše probleme", rekao je tada Klopp.

Ali čini se da je "sljedeća generacija" sada postala glavna Bayernova briga.

Čak je i peterostruki prvak Europe shvatio da se ne može više takmičiti na tržištu na kojemu je PSG upravo platio 222 miliona eura Barceloni za Neymara.

Štaviše, samo nekoliko dana nakon rekordnog transfera, je službeno objavio otvaranje svoje nove akademije.

hoenes

"Kamp Bayern Münchena je naš odgovor na trenutnu transfer ludnicu", rekao je predsjednik Bayerna Uli Hoeness.

"Kroz stručno educiranje mladih talenata želimo nadomjestiti finansijsku prednost drugih klubova. Imat ćemo priliku ovdje razviti novog Alabu, Lahma, Müllera, Schweinsteigera i Kroosa."

I Bayern nije mogao napraviti bolji posao od izgradnje atraktivne akademije za mlade koji sanjaju da postanu nogometaše. Izgradnja ih je stajala 70 miliona eura (manje od trećine Neymarove cijene), a kompleks od 30 hektara sadržava osam terena i jedan stadion kapaciteta 2,500 gledatelja na kojemu će domaće utakmice igrati U17 i U19 momčadi Bayerna.

Sve u vezi kampa je studiozno isplanirano, uključujući i samu lokaciju. Ne samo da je smješten tek četiri kilometra od Allianz Arene, adresa je Ingolstädter Straße 272, a referenca je to na činjenicu da je klub osnovan 27. februara 1900. godine.

A važnost produktivne akademije je naglašena Barceloninim nedavnim poteškoćama. Za razliku od Barcelone, Bayern je u prvenstvu ostao dominantan - osvojili su pet uzastopnih naslova prvaka - ali im nedostaje igrača koji stižu iz njihove vlastite škole. Predsjednik Bayerna vjeruje da su upravo domaći igrači ključni za osvajanje Lige prvaka.

bayern

"U posljednjih nekoliko godina rezultati našeg rada s mlađim uzrastima nisu bili dobri. Nakon Alabe niti jedan igrač nije stigao ni blizu prvoj momčadi", priznao je Hoeness.

Međutim, to bi se novim projektom uskoro trebalo promijeniti. Plan je da nova akademija pruži put mladim igračima do seniorske momčadi Bayerna. 

"Želimo da talentirani igrač svake godine iz akademije uđe u prvu momčad. Naravno, svake godine bi se to poboljšavalo. Uvjeti su prvoklasni - a sada samo trebamo stvoriti prvoklasne talente", rekao je Hermann Gerland koji vodi čitav projekt i dodao:

"Trebamo talent s grubim rubovima. Svako mora željeti loptu. Naš je moto: Ne daj protivniku vremena da razmisli."

Plan je i dalje isti - Bayern želi biti najbolji u Europi, najbolji u svijetu. Jedina je razlika u tome što se nadaju da to mogu učiniti s vlastitim talentima. Možda ovakav plan odobri i Klopp...

Učitaj još novosti