30. 04. 2017 - 13:01
Put šampiona: Od gradilišta do vladara teške kategorije
907
Shares
  Put šampiona: Od gradilišta do vladara teške kategorije

DOKAZAO KOLIKO VRIJEDI

Put šampiona: Od gradilišta do vladara teške kategorije

30. 04. 2017 - 13:01
0
Shares

Nakon dugo vremena čekanja ljubitelji boksa sinoć su konačno došli na svoje jer su imali priliku da prate spektakularan meč za prvaka teške kategorije. Na Wembleyju je bilo 90.000 gledatelja, ali malo ko je vjerovao da će gledati ovako dobar meč znajući da Kličko i ne dozvoljava previše otvorene borbe. Međutim, Joshua je s ciljem ušao u borbu da na pod baci legendarnog Ukrajinca i to je uspio, u nekoliko navrata. 

Iako je Kličko od šeste runde preuzimao lagano incijativu nije ni slutio da će u 11. rundi Joshua napraviti spektakularan napad koji je stavio tačku na i u ovom meču. Joshua je oborio ukrajinskog boksera nekoliko puta na pod, a nakon toga sudija je zaustavio meč i proglasio je Joshuu pobjednikom ove borbe nokautom u 11. rundi. Malo ko zna da je Anthony Joshua imao poprilično težak put ka samom vrhu, kao skoro svi bokseri, ali na kraju je uspio da dođe na vrh gdje će se, vjerujemo, zadržati barem neko vrijeme. 

Joshua je rođen 15. oktobra 1989. godine u Watfordu, a njegovo porijeklo je iz Nigerije gdje je ovaj bokser proveo svojih prvih sedam godina života. Međutim, nakon toga vratio se u Englesku i u svojim ranim godinama je pokazivao ljubav prema sportu, posebno fudbalu i atletici. Bio je najbrži u svojoj školi na 100 metara gdje je nekoliko godina držao rekord. 

Ipak, ključni trenutak u njegovom životu desio se kada je imao 18 godina i odlučio da se bavi boksom. Na to ga je nagovorio njegov rođak s kojim je često radio na gradilištima, a bio je zadužen za postavljanje cigli. Njegova ljubav prema boksu je pobijedila iako je prethodnih godina imao velikih problema sa zakonom, te je neko vrijeme proveo i u zatvoru. Joshua je često učestvovao u uličnim tučama zbog kojih je 2009. godine dobio uslovnu kaznu zatvora. 

Međutim, najteži trenutak desio se početkom 2011. godine kada ga je zaustavila policija zbog brze vožnje, a u autu su mu pronašli marihuanu. Joshua je tada proživljavao veoma teške trenutke jer je suspendovan iz bokserskog tima i "nagrađen" je sa 12 mjeseci uslovne kazne. No, danas ponosno govori da mu je upravo taj trenutak pomogao da shvati da je vrijeme da se uozbolji i počne misliti samo na boks.

Učitaj još novosti