26. 01. 2017 - 15:57
Novo UEFA-ino takmičenje: Znate li u kojoj je skupini BiH?
907
Shares
Novo UEFA-ino takmičenje: Znate li u kojoj je skupini BiH?

Novo UEFA-ino takmičenje: Znate li u kojoj je skupini BiH?

26. 01. 2017 - 15:57
0
Shares

I dok se klubovi bore za smanjivanje broja utakmica, a igrači trpe povrede zbog preforsiranosti i sve dužih putovanja – više u komercijalne nego takmičarske svrhe – Uefa je kompletirala prijedlog novog reprezentativnog takmičenja, piše goal.com.

Liga nacija kreće u septembru 2018. i nadopunit će kvalifikacije za Euro 2020. godine! Kako će to izgledati?

1-24

 

Liga nacija sastojat će se od četiri jakosne divizije, svaka od kojih će imati četiri grupe, sa po tri ili četiri reprezentacije. Grupe će se popunjavati prema poretku na UEFA-inoj listi 15. novembra 2017. Da se rade danas, Hrvatska bi bila u prvoj jakosnoj grupi, a BiH u drugoj.

Potom će četiri pobjednika svake grupe otići u viši rang, a četiri posljednja ispasti u niži. Četiri pobjednika prve grupe idu na Final Four koji će se igrati u junu 2019.

Utakmice Lige nacija igrat će se u septembru, oktobru i novembru 2018., kada je dvostruki reprezentativni termin. Pa će jednu utakmicu reprrezentacija igrati u kvalifikacijama za Euro, a drugu u Ligi nacija.


 
Eh, sad, što se tiče uticaja na kvalifikacije za Euro 2020., Liga nacija dat će četiri putnika. Tako da će iz svake kvalifikacijske grupe na EP ići prvi i drugi, a umjesto dosadašnje play offa, sada će ta mjesta popuniti pobjednici četiri grupe play-offa Lige nacija.

Svaka od četiri jakosne grupe daje četiri pobjednika pojedinih skupina u play-off, čije će se utakmice igrati po nokaut principu polufinala i finala, u martu 2020. Ukoliko je neka reprezentacija već izborila Euro kroz kvalifikacije, mjesto će zauzeti iduća najbolja iz te grupe Lige nacija.

 

 

2-12

 

Liga nacija zapravo će zamijeniti dosadašnji princip prijateljskih utakmica, a malim nogometnim nacijama daje dodatnu mogućnost plasmana na EP. A velikima ostavlja dovoljno prostora i za prijateljske susrete protiv izvaneuropskih reprezentacija, jer u prvoj jakosnoj skupini u svakoj su grupi po tri ekipe, a ne četiri.

A UEFA naglašava da te utakmice imaju više smisla, daju takmičarski naboj, za razliku od prijateljskih. Te uz to, pružaju nekog pobjednika, prvaka i u neparnim godinama.

UEFA dodaje i da to ne znači veći broj utakmica, da će se igrači klubovima čak vraćati ranije nego sada, a marketinška će prava, slično kao za Ligu prvaka, biti centralizirana, te će savezi imati stabilnije prihode.

Učitaj još novosti