07. 11. 2016 - 07:48
Murray konačno stigao do trona, veliki pad legendarnog Federera
907
Shares
Murray konačno stigao do trona, veliki pad legendarnog Federera

ATP RANG LISTA

Murray konačno stigao do trona, veliki pad legendarnog Federera

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
07. 11. 2016 - 07:48
0
Shares

ATP je jutros objavio novu listu najbolje rangiranih igrača svijeta, koju predvodi Andy Murray. Britanac je slavio u Parizu i s trona tako skinuo Novaka Đokovića. To se činilo kao nemoguća misija, ali na kraju se ipak dogodilo.

Bilo je tu još nekih većih promjena, ali krenimo redom. Do kraja teniske sezone ostao je završni turnir u Londonu, a Murray sada ima 405 poena prednosti nad Srbijancem (11.185 u odnosu na 10.780).

Švicarac Stan Wawrinka ostao je na trećem mjestu sa "samo" 5.115 ATP bodova, dok je Miloš Raonić i pored predaje meča u polufinalu Mastersa u Parizu napredovao za jednu poziciju i sada je četvrti. Peti je Japanac Kei Nishikori s 345 bodova zaostatka u odnosu na Kanađanina crnogorskog porijekla.

Za jednu poziciju je napredovao i Gael Monfils, te je sada šesti. Marin Čilić kreirao je senzaciju u Parizu savladavši po prvi put Novaka u njihovom 15. međusobnom meču i od danas je sedmi igrač svijeta (najbolji plasman u karijeri).

Za dvije pozicije je nazadovao Rafael Nadal i sada je tek osmi, dok mlađahni Dominic Thiem je deveti i debitovat će na završnom turniru u londonskoj O2 areni. Top 10 zatvara Tomas Berdych, kojeg je u četvrtfinalu Pariza nakon velike borbe eliminisao Murray.

Sigurno se pitate a gdje je Roger Federer? Legendarni Švicarac prvi put nakon dugih 14 godina nije među 10 najboljih na svijetu. Fedex je usljed propuštanja završetka sezone pao za čak sedam pozicija i sada je tek 16., te su tako ispred njega Goffin, Tsonga, Nik Kyrgios, Bautista Agut i Pouille.

Naš Damir Džumhur napredovao je za jedno mjesto i sada je 79., dok je Mirza Bašić ostao 158. Aldin Šetkić je 209. nakon pada od 10 pozicija, dok je Tomislav Brkić napredovao za dva mjesta i sada je 372.

Piše: Mirza Hadžijusufović (Sport.ba)

Učitaj još novosti