05. 11. 2016 - 12:46
Presudio mu je uspjeh, a ne Čilić: Evo zašto završava...
907
Shares
Presudio mu je uspjeh, a ne Čilić: Evo zašto završava Đokovićeva vladavina

ARHITEKTA SVOG PADA

Presudio mu je uspjeh, a ne Čilić: Evo zašto završava Đokovićeva vladavina

Index.hr
05. 11. 2016 - 12:46
0
Shares

Dominirao je svjetskim tenisom od srpnja 2014. Prvo mjesto ATP ljestvice držao je uzastopno 122 tjedna, a 223 ukupno. Sve to okončao je Marin Čilić pobjedom na Đokovićevom terenu, Bercyju, gdje je srpski šampion slavio tri posljednje godine, a ovog tjedna lovio je peti naslov na pariškom Mastersu.

Njegov poraz znači da Murray pobjedom nad Raonićem u polufinalu Pariza okončava Đokovićevu strahovaldu, odnosno da od njega preuzima prvo mjesto. 

Čilić je Đokovića srušio prvi put u karijeri, nakon što je izgubio u svih 14 prethodnih mečeva, ali koliko god Marin bio zaslužan za pobjedu 6:4, 7:6, mora se istaknuti da ju je izborio protiv Đokovića koji već pet mjeseci nije onaj stari.

 


 
Vladar svjetskog tenisa igrao je s ozlijeđenom desnom rukom zbog čega je u prvom setu tražio pomoć liječnika, za njegove kriterije je nevjerojatno griješio s osnovne crte, loše je servirao, što je kulminiralo kada je kod 5:4 servirao za drugi set, ali je umjesto toga pogodio dvije dvostruke greške. Do kraja je još samo dva puta podsjetio na Đokovića kakvog znamo i kojeg nitko ne može pobijediti, kada je u 12. gemu drugog seta maestralnim bekhend volejem i forhend winnerom spasio dvije meč lopte.
 
"Marin je definitivno igrao bolje i zaslužio pobjedu, ja nisam bio na razini na kojoj sam trebao biti. Imao sam dobru priliku odvest meč u treći set, ali sam upropastio s dvije dvostruke pogreške. U ključnim trenucima sam odigrao loše." kratko je i samokritično Đoković prokomentirao nakon poraza koji je potvrdio da je već mjesecima u krizi.


Do neuspjeha je došao u istom gradu gdje je samo četiri mjeseca ranije ostvario povijesni uspjeh, kada je konačnim osvajanjem Roland Garrosa kompletirao Grand Slam. Ali taj podvig, kao i trijumfi koji su mu prethodili (nakon sjajne 2015., prošlu godinu započeo je osvajanjem Mastersa u Indian Wellsu, Miamiju i Madridu) iscrpili su ga fizički, psihički i emotivno.
 
Poraz od Čilića za sada je zadnji dokaz tog pražnjenja, zbog kojeg Đoković upravo u Parizu, gradu gdje je potvrdio da je jedan od najvećih u povijesti, završava vladavinu svjetskim tenisom.


"Fantastični ulazak u ovu godinu, koji sam okrunio toliko željenim osvajanjem Roland Garrosa ispraznio me je i doveo na prekretnicu, odnosno natjerao me da se zapitam u kojem smjetru želim ići. Još tražim odgovor na to pitanje i očito je da će mi trebati neko vrijeme da redefiniram sve o čemu razmišljam.

Ali, još sam tu i osjećam da sam na pravom putu. Moram opet postići razinu duševnog mira koja mi je potrebna kako bi svaki meč i svaki turnir igrao vrhunski, a taj nivo nikako nisam mogao pronaći zadnjih mjeseci. Istina je da me i tijekom ovog meča jako boljelo desno rame, ali ozljede i bol dio su karijere svih sportaša."

Posljednjih mjeseci, neizostavni dio Đokovićeve karijere su i neuspjesi, jer nakon trijumfa na Roland Garrosu izgubio je u trećem kolu Wimbledona od Querreya, na Olimpijskim Igrama, gdje se od njega očekivalo zlato, već u prvom kolu izbacio ga je Del Potro, a na US Openu u finalu je uzeo prvi set, ali je Wawrinka preokrenuo i pobijedio, dok ga je u polufinalu Šangaja izbacio Bautista Agut.


Konačno, u Bercyju, koji je poput svih ostalih velikih arena i turnira, posljednjih godina bio njegovo igralište, ni do poraza od Čilića nije igrao ni približno dobro kao prošle godine, kada je u finalu razbio Murraya 6:2, 6:4.
 
Upravo je njemu Čilić pobjedom nad Đokovićem otvorio vrata do trona svjetskog tenisa, jer ako Murray danas u polufinalu Pariza pobijedi Raonića, po prvi put u karijeri postat će Broj 1, nakon što je zadnjih 76 tjedana proveo na drugom mjestu, gledajući u Đokovićeva leđa. Ako prođe kanadskog Crnogorca, Škot će postati igrač koji je najdulje čekao da s druge, skoči na prvu poziciju svjetskog tenisa.
"Andy definitivno zaslužuje prvo mjesto. Nevjerojatno je podigao igru u zadnjih godinu dana. Znamo se od djetinjstva i prvi meč smo igrali kada nam je bilo 11 godina i prema onom što je on postigao imam veliko poštovanje." blagoslovio je Đoković onog kojem predaje žezlo.
 
Ali, već sljedeće tjedna, kada počinje Masters osam najboljih ove godine, Đoković će tražiti priliku da ga vrati, jer u Londonu će ići na peti uzastopni naslov na World Tour Finalsu i šesti ukupno, ali i pokušati po četvrti put završiti godinu kao Broj 1.

Učitaj još novosti