12. 09. 2016 - 05:23
Đoković nastavio lošu seriju u finalima US Opena, Wawrinka...
907
Shares
Đoković nastavio lošu seriju u finalima US Opena, Wawrinka dokazao da je teniser za najveće mečeve

ŠVICARAC OSVOJIO NEW YORK

Đoković nastavio lošu seriju u finalima US Opena, Wawrinka dokazao da je teniser za najveće mečeve

12. 09. 2016 - 05:23
0
Shares

Švicarac Stan Wawrinka u svom trećem Grand Slam finalu stigao i do trećeg naslova i pobijedio prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića u dvoboju za pobjednički trofej na US Openu, nakon četiri seta, 6-7 (1), 6-4, 7-5, 6-3.

Wawrinki je nakon trijumfa na Australian Openu 2014. godine, u Roland Garrosu 2015. i na ovogodišnjem US Openu, potreban još samo trijumf na Wimbledonu kako bi popunio Grand Slam kolekciju i pridružio se grupi od osam igrača kojima je to uspjelo, a u koju je kao posljednji ušao baš Novak Đoković ovogodišnjim trijumfom na Roland Garrosu. Lani u Parizu, Wawrinka je savladao upravo Đokovića u finalu.

Finalni dvoboj na rasporodanom Arthur Ashe stadionu trajao je tri sata i 54 minute, a Švicarac se još jednom dokazao kao igrač za najveće teniske pozornice, iako nije dobro otvorio meč. Đoković je poveo 5-2, imao i dvije set-lopte na servis Wawrinke, ali je Stan uspio preokretom doći do 'tie-breaka'. Ipak, u odlučujućoj igri branilac prošlogodišnjeg naslova ostavio je Švicarca samo na jednom poenu i tako osvojio prvu dionicu dvoboja.

Wawrinka je u drugom setu prvi došao do 'breaka' i poveo 4-1, ali se Đoković vratio do 4-4. Ipak, kad je servirao za ostanak u drugom setu, Wawrinka je još jednom slomio početni udarac prvog tenisera svijeta i izjednačio stanje u setovima.

Prepun samopouzdanja, 31-godišnji Švicarac je treći set otvorio vodstvom 3-0. Đoković se vratio do 3-3 i sve do 12. gema nije bilo novih prilika za 'break'. Tada je Stan stigao do prilike, ujedno i set-lopte, koju je pretvorio u ključnu prednost.

Osim što se našao u rezultatskom zaostatku, Đoković se u četvrtom setu borio i sa žuljevima na nožnim prstima, zbog kojih mu je dvaput pružana liječnička pomoć, prvi put pri vodstvu Wawrinke 3-1, drugi put kad je Švicarac imao vodstvo 5-2. Višeminutne stanke nisu izbacile Wawrinku iz ritma te je nakon tri sata i 54 minuta, nakon Đokovićevog promašenog bekenda, mogao proslaviti svoju drugu pobjedu u Grand Slam finalima nad prvim reketom svijeta.

Wawrinka je za treći Grand Slam naslov zaradio najveći ček u teniskoj povijesti na 3,5 miliona dolara, a Đoković je u svom 21. Grand Slam finalu doživio deveti poraz i ostao na 12 naslova, od kojih je polovinu osvojio na Australian Openu, gdje ima stopostotni učinak u finalima. Na US Openu mu je ovo bio sedmi dvoboj za pobjednički trofej, a osvajao ga je samo dvaput, 2011. i 2015. godine.

djokovic-wawrinka

Uprkos porazu, Đoković će i dalje biti prvi teniser svijeta s više od 4.500 bodova prednosti pred Britancem Andyjem Murrayjem. Stan Wawrinka se zahvaljujući trijumfu u New Yorku, njegovoj 11. uzastopnoj pobjedu u finalima na turnirima, probio do trećeg mjesta na pojedinačnoj ATP listi, čime je izjednačio svoj najbolji renking u karijeri. 

Učitaj još novosti