17. 08. 2016 - 16:28
De Boer: De Boer: Perišić je ključni igrač! Ali pojedinci...
907
Shares
De Boer: De Boer: Perišić je ključni igrač! Ali pojedinci donose pobjede, a tim trofeje

GAZZETTA DELLO SPORT

De Boer: De Boer: Perišić je ključni igrač! Ali pojedinci donose pobjede, a tim trofeje

17. 08. 2016 - 16:28
0
Shares

Novi Interov trener Frank De Boer intenzivno pokušava uvesti svoj stil do početka sezone, a u razgovoru za "Gazzettu dello Sport" objasnio je kako mu ide, te ponovio kako je došlo do saradnje s Interom:

"Klub mi se obratio preko menadžera, nekoliko sedmica prije nego što sam potpisao. Prihvatio sam, odmah sam se zainteresirao za projekt Inter. Kad razmišljaš o italijanskom nogometu, na um ti padaju Juventus, Inter i Milan. Oba su milanska kluba imala velike holandske igrače: Inter Jonka, Bergkampa..., a Milan Van Bastena, Rijkaarda i Gullita. I ja želim biti dio velike, lijepe priče."

No, italijanski je nogomet u odnosu na to doba pao...

"U posljednje dvije-tri godine italijanski je nogomet napredovao, sad se razmišlja o tome što se ima za ponuditi. Do nedavno, igralo se bez rizika, sad je ipak filozofija drugačija. Ne samo Juventusova nego cijele lige. Više nije glavna zadaća čvrsta odbrana, a naprijed što ovaj jedan ili dvojica uspiju - dobro je. Sad ipak cijela ekipa i napada i nije slučajno da je Juve stigao do finala Lige prvaka."

Od Herrere do Mourinha, Inter je često bio kontraška ekipa...

"Neću ja mijenjati povijest Intera, ali korak po korak možemo napredovati na mnogim poljima. Moramo napadati i braniti se zajedno. Pa i kada ste umorni, može se povući pa igrati na kontre. Ipak, sigurno se neće cijela ekipa braniti i ostaviti dvojicu napadača gore pa nek' se snađu!"

U Barceloni ste 1999. igrali pod Van Gaalom, Mourinhom i Ronaldom Koemanom, a saigrači su vam bili Pep Guardiola i Luis Enrique. Jeste li se vidjeli tada kao treneri?

"Ne, ne, haha! Tada nisam razmišljao o tome, činilo mi se to kao uloga s prevelikim pritiskom, bio sam siguran da bih posijedio od stresa."

Pa kad ste onda odlučili postati trener?

"U Turskoj, dok sam bio u Galatasarayu. Imao sam 32, 33 godine i počeo sam drugačije promišljati nogomet, studioznije. Znam da nikad ne bih vodio Galatasaray kao tada Terim, nije mi se dopadao njegov način vođenja, a na terenu sam puno pričao. Terimova su razmišljanja posve drugačija od mojih. Na treningu smo, recimo igrali dva na dva na terenu od 50 metara. Nikad nisam shvatio zašto, činilo mi se apsurdno, beskorisno, i tada sam odlučio da ću kao trener raditi suprotno."

Pa kakav nogomet igra De Boerov tim?

"Igra svih 11 igrača, organizacija i jedinstvo ono su što čini razliku. Pojedinac možda donese pobjedu, ali momčad osvaja trofeje. Napadači moraju sudjelovati i u obrambenim zadaćama. Pa Ronaldo je za PSV zabio 30 golova, ali ništa nije osvojio! Također, ako se neko povrijedi, mora se pronaći zamjena da kvaliteta ne padne. Kad to postignete, onda ste momčad."

Kako će vaša omiljena formacija 4-3-3 proći u Italiji?

"Točno je da preferiram 4-3-3, ali možemo lako pretvoriti ga i u 4-2-3-1. Nema ništa loše u promjeni, uvijek moramo pronaći slabe točke rivala."

"Vidjet ćemo moj Inter za četiri mjeseca. U januaru ćemo znati na čemu smo. Moj štab i ja tek smo došli, moramo sad paziti i na intenzitet treninga jer promijenili smo filozofiju. Ako ne zadržimo visok nivo spremnosti, za mjesec dana mogli bismo imati puno povreda. Sjećam se kako je Klopp nakon što je preuzeo Liverpool u listopadu i odmah pokušao nametnuti Borussijin energetski stil, te je završio s devet povreda! Nekad je bolje usporiti."

Može li Icardi dosegnuti Suarezovu slavu?

"Mauro tek ima 23 godine i puno je zabio. Svaki dan mora napredovati, paziti na prehranu. To je ispravan put, čak ni Messi nikad ne prestaje tražiti što može bolje. Onoga dana kad pomisliš da si dosegao vrhunac, gotov si! Icardi ima sjajne pokrete, nekad bi trebao igrati jednostavnije, za dobrobit tima. Vidio sam kod njega veliku energiju, sretan je i kad asistira... Ma, samo da igra za momčad i zabit će puno golova."

"Banega? Može igrati sve! Inteligentan je , odličan malo iza Icardija, ali i kao režiser igre. U sredini je uspio čak i čuvati Inijestu dok je igrao u Španiji. Igrači poput njega, Candreve i Perišića ključni su jer volim igrače koji znaju s loptom."

Je li Juventus prejak za konkurenciju u Italiji?

"Sjajna momčad, jako se digla, moramo vidjeti kako im se suprotstaviti u veznom redu... ma nisam siguran da su jači nego prošle sezone! Da, došla su velika imena, ali tek ćemo vidjeti hoće li postati i velika ekipa."

A koji je Interov cilj?

"Izboriti Ligu prvaka. A bit će teško, jer Roma, Napoli, Lazio, Fiorentina i Milan zaslužuju poštovanje."

Napoli je doveo Milika, iz Ajaxove škole, umjesto Higuaina ...

"On može uspjeti ovdje, pravi je napadač, više mu odgovara stil 4-4-2, u 4-3-3 bi mogao imati problema, ali mlad je i može napredovati. Ma, samo da je brži, koštao bi više nego Higuain... "

Učitaj još novosti