04. 08. 2016 - 13:01
Prvak Tyson Fury optužen za doping
907
Shares
Prvak Tyson Fury optužen za doping

POTVRĐENO

Prvak Tyson Fury optužen za doping

04. 08. 2016 - 13:01
0
Shares

Britansko antidoping tijelo (UKAD) optužilo je svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji Tysona Furyja za korištenje dopinga.

Kako javlja BBC u četvrtak, UKAD je u objavio da je suspendirao Furyja 24. juna kada je on objavio da otkazuje novi meč protiv Ukrajinca Vladimira Klička zbog povrede. Meč je bio planiran za 9. juli, a Fury je kazao da je povredu zaradio na treningu.  

Međutim, Fury se žalio na suspenziju i ona je ukinuta do saslušanja pred Nacionalnim antidoping panelom (NADP) za što još nije određen datum. Nakon toga je 27-godišnji Fury izjavio da će tužiti UKAD zbog tvrdnji da je koristio zabranjene supstance.

"Sunday Mirror" je 26. juna objavio priču prema kojoj su tragovi  zabranjene tvari nandrolona pronađeni u uzorku urina koji je uzet Furyju u februaru prošle godine. On je odbacio tvrdnje i njegovi advokati su tvrdili da su rezultati iz marta i maja 2015. kontradiktorni.

Osim Furyja, za korištenje dopinga optužen je i njegov rođak također bokser Hughie.

Fury je pobijedio Ukrajinca Klička u novembru prošle godine što mu je donijelo naslove u teškoj kategoriji po verzijama WBA i WBO.

U utorak su Furyjevi advokati objavili da je žalba podnesena.

"Obojica boksera žestoko odbacuju tvrdnje da su uzimali bilo kakav doping. Međutim u zadnjih nekoliko sedmica u medijima su se pojavila curenja i obojica su postala mete kontinuiranog verbalnog zlostavljanja na Twitteru", kazao je advokat Tysona i Hughiea Furyja Lewis Power.

(Fena)

Učitaj još novosti