07. 07. 2016 - 19:16
Drugačije prvenstvo: Njemačka vs. Francuska
907
Shares
Drugačije prvenstvo: Njemačka vs. Francuska

ZAKUHALO SE

Drugačije prvenstvo: Njemačka vs. Francuska

07. 07. 2016 - 19:16
0
Shares

Večeras u 21:00 igrat će se utakmica između Njemačke i Francuske, a do tada pogledajte dva recepta koja su karakteristična za ove države.

NJEMAČKA

nje

Gaisburger Marsch

Sastojci:
Supa:
1 kg goveđeg mesa
1/2 kg kosti
2l vode
povrće za supu
1 veći luk
Ostalo:
500g krompira
150g korijena celera
3 mrkve
150g špecli
1 mala kašika nasjeckanog vlasca
1 mala kašika nasjeckanog peršuna
sol i biber
2 kašike maslaca
2 prepržena luka


Priprema:

U lonac stavite oprano meso. Očistite veliki luk, prepolovite ga na pola. Na suhu tavu stavite luk da uhvati finu tamnu boju gotovo da malo zagori.
U lonac stavite povrće za supu i meso, pustite da kuha nekih sat i pol dok se meso ne skuha. Kad je skuhano, procijedite. Meso očistite od kosti i narežite na kockice. Vratite u procijeđenu supu.

Operite i narežite krompir na kockice pazite da je sve veličine komadića mesa, isto napravite sa celerom i mrkvom. Sve stavite u lonac sa supon. Pustite da zakuha i kuha 15 min.

Nakon 15 minuta dodajte špecle. Možete ih kupiti gotove ,a mozete h napraviti od 100g ostrog brasna 1 jaja, malo soli i 100ml vode. Pustite da sve kuha jos 15 min. Posolite i pobiberite po želji.

FRANCUSKA

fran

Manu's Real Coq au Vin

Sastojci:
3 kašike ulja
4 šnite slanine
1/2 šoljice brašna
4 komada pilećih zabataka
2 nasjeckane kapule
2 čehna bijelog luka
1 sšolja šampinjona nasjeckanih
2 mrkve narezane
3 grančice majčine dušice
2 male kašike ruzmarina 
2 lista lovora
2 šoljice bijelog vina
2 šoljice pileceg temeljca (bez soli)
sol i biber


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i u široj tavi propržite komadiće špeka na maloj kašiki ulja, kad je fino hrskav izvadite ga i ostavite na papirnatom ubrusu. Komade piletine posolite i pobiberite te pospite brašnom, otresite višak brašna. Ostatak ulja stavite u tu istu tavu i propržite meso da poprimi finu smeđu. Potom dodajte nasjeckanu kapulu i bijeli luk i malo prodinstajte.
 
Dodajte ostale namirnice; vino, temeljac, narezane gljive, nasjeckanu mrkvu, majčinu dušicu, lovorov list, ružmarin i pustite da sve fino prokuha. Sad lijepo poklopite tavu i stavite je u zagrijanu pećnicu na 40-45 minuta.
 
Izvadite meso iz pećnice i servirajte s finim kremastim pire krompirom. 

 

Učitaj još novosti