06. 07. 2016 - 19:21
Zakuhalo se: Portugal-Vels na potpuno drugačiji način
907
Shares
Zakuhalo se: Portugal-Vels na potpuno drugačiji način

PRIPREMITE SEBI

Zakuhalo se: Portugal-Vels na potpuno drugačiji način

06. 07. 2016 - 19:21
0
Shares

Bolo rei - portugalski kolač

Sastojci:

-suho i kandirano voće
150 gr grama suhog voća
150 gr kandiranog voća
-tijesto
1 pakovanje kvasca
6 jaja
125 gr putera otopljenog
1 izrendana korica limuna
1 izrendana korica narandže
prstohvat soli
650 gr brašna
2/3 šolje mlijeka
100gr badema
75gr piljola
100gr lješnika
1 jaje umućeno za premazivanje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Suho i kandirano voće isjeckajte i potopite u čašici portoa, ali posebno odvojite cijele lješnike, bademe, pinjole i suho i kandirano voće za ukrašavanje.
U šolji mlakog mlijeka otopite kvasac, dodajte malo šećera i pustite da nadođe. U veću posudu dodajte kvasac, jaja, istopljeni puter, narendanu koricu limuna i narandže, ostatak šećera, brašno, malo vanil šećera i zamijesite mehko tijesto. Ostavite da odstoji dva sata ili dok se ne udvostruči. 
Kad je tijesto nadošlo, premijesite ga još jednom naizmenično dodajući u smjesu ocijeđeno voće i lješnike, bademe i pinjole, te ormirajte vijenac. U tepsiju stavite papir za pečenje, istresite tijesto i ostavite sat vremena da se odmori.
Umutite jaje i premažite gornji dio tijesta i ukrasite što bogatije. Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni ili dok vam ne bude lijepo rumeno. Pospite šećerom u prahu i sijecite na kriške.

Welsh rarebit

Sastojci:

25 gr maslaca
200 gr sira (gauda, ementaler, cheddar)
0,5 dcl mlijeka
1/2 male kašike senfa
sol, bbier
8 kriški tosta
1 veliki paradajz
nekoliko listića bosiljka

Priprema:

Na vatri otopite maslac pa smanjite temperaturu i dodajte ribani sir i miješajte dok se sir ne otopi. Dodajte mlijeko, senf i malo soli i papra i miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne povežu.
Tostirajte hljeb, a rparadajz narežite na tanke šnite. Na četiri šnite kruha složite rajčicu i bosiljak pa poklopite preostalim kruhom. Sendviče stavite na lim za pečenje i prelijte ih umakom od sira.
Pecite 10-15 minuta na 200 stupnjeva na gornjoj rešetki pećnice.

Učitaj još novosti