03. 07. 2016 - 19:49
Euro na drugi način: Francuska-Island tradicionalni recepti
907
Shares
Euro na drugi način: Francuska-Island tradicionalni recepti

ZAKUHALO SE

Euro na drugi način: Francuska-Island tradicionalni recepti

03. 07. 2016 - 19:49
0
Shares

U 21:00 pratite utakmicu između Francuske i Islanda, ovo je zadnja utakmica četvrtfinala Euro 2016, i jedva čekamo da vidimo ko će od ove dvije ekipe igrati u polufinalu. Do početka utakmice ima još nekoliko sati, pa iskoristite vrijeme i pročitajte recepte za dva jela karakteristična za ove države.

Buche de Noel - čokoladni rolat

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja

80 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

1 mala kašika naribane korice narandže

60 g tamne čokolade (75% kakaa)

50 g pšeničnog oštrog brašna

½ male kašike praška za pecivo

30 g gussnela

Za kremu:

2 šlag krema od čokolade

200 ml mlijeka

100 g maslaca

50 ml soka od narandže

Za ukrašavanje:

100 g marcipana

50 g šećera u prahu

Priprema:

Za biskvit:

Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa od bjelanjaka i 40 g šećera istucite čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom, vanilin šećerom, naribanom koricom narandže i istopljenom čokoladom. Naizmjenice umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, gussnel i snijeg od bjelanjaka. Pleh (30×40 cm) obložite papirom za pečenje i rasporedite biskvitnu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 do 12 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pleha i zarolajte. Ostavite da stoji 2-3 minute, malo ga odmotajte i ohladite. Ohlađeni biskvit premažite dijelom pripremljene kreme i zarolajte u roladu, a preostalom kremom premažite roladu. Po površini rolade vilicom povucite linije kako bi dobili "koru grane." Roladu podijelite na dva dijela, jedan veći i jedan manji koji će predstavljati granu.

Za kremu:

Šlag kreme zajedno s mlijekom miješajte električnom miješalicom oko 3 minute. Dodajte omekšali maslac, narančin sok i nastavite miješati još 2-3 minute.

Za ukrašavanje:

Marcipan pomiješajte sa šećerom u prahu, a zatim oblikujte male gljive ili druge prigodne oblike.

Islandska supa od hljeba

Sastojci:

200 g raževog hljeba

125 ml vode

50 g suhih šljiva

1 limun

1 kašika džema od narandže

1 limun šećer

Za posluživanje:

100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Hljeb stavite u lonac, zalijte s vodom i pustite da odstoji oko 15 minuta. Usitnite u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom tako da smjesa bude u potpunosti tekuća.

Stavite na peć i na laganoj vatri kuhajte 1 sat uz povremeno miješanje. U supu dodajte šljive koje ste narezali na manje komade, limun narezan na kriške, džem od naranče i šećer. Sve dobro promiješajte i kuhajte još desetak minuta.

Posluživanje:

Prije posluživanja izvadite kriške limuna, a toplu supu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.

Učitaj još novosti