02. 07. 2016 - 16:46
Nešto drugačiji Euro: Njemačka vs Italija
907
Shares
Nešto drugačiji Euro: Njemačka vs Italija

ZAKUHALO SE

Nešto drugačiji Euro: Njemačka vs Italija

02. 07. 2016 - 16:46
0
Shares

Elf i Azzurri će od 21:00 sati odmjeriti snage u velikom derbiju, a mi vam predstavljamo nešto drugačiji Euro.

Naime, na redu su specijaliteti iz kuhinja ovih zemalja.

Streuselkuchen - kolač

Sastojci:
Kora
200gr brašna
1 mala kašika šećera
malo soli
pola kesice suhog kvasca
1 cijlo jaje
100ml kiselog vrhnja
Fil
400gr džema od šljiva
korica i sok od pola limuna
Mrvice
250gr brašna
120gr kristal šećera
50gr mljevenih lješnika ili badema
175gr maslaca
1 mala kašika cimeta
2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Brašno pomiješati sa kvascem, soli i šećerom, dodati jaje i mlako vrhnje, umijesiti u čvrsto tijesto i ostaviti 30 minuta da odstoji.
Džem istresti u zdjelu pa iscijediti pola limuna i naribati koricu.
Nakon pola sata tijesto razviti na brašnu i rastanjiti koru veličine pleha.
Tijesto ostavimo jos 15 minuta u plehu da odmara dok spremimo mrvice.
Za mrvice pomiješati sve suhe sastojke pa dodati hladan isjeckan maslac, smjesu miješati da se maslac pomiješa sa svim sastojcima ali ne da se dobije glatko tijesto vec rastresite mrvice.
Sada preko dizanog tijesta premazati džem pa preko njega rasporediti mrvice, jednostavno ih posipati nije potrebno stiskati da bi se zalepile.
Peći kolač u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.

jelo1

Minestrone supa

Sastojci za tri porcije:
2 tikvice
3-4 komada mahune
1/2 šoljice graška
3 mrkve
1 celer ( korijen ili stabljika)
par listova kelja
1 luk
1 (400g) nasjeckanog paradajza iz konzerve
1 povrtna ili pileća kocka za supu
2 male kašike šećera
2 male kašike oregana
2 male kašike bosiljka
2-3 kašike peršuna
1/2 male kašike bibera
1/2 zmale kašike soli
tanka tjestenina
ulje

Priprema:

Povrće sitno nasjeckati i u veći lonac dodati ulje i propržiti 2-3 minute sitno nasjeckan luk zajedno sa pola količine peršuna.
Zatim dodajte povrće i zalijte sa vodom. 
Ubacite sve ostale sastojke osim tjestenine, šećera i nasjeckanog paradajza, promiješajte i lagano kuhajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta ili dok mrkva ne omekša.
Zatim dodajte nasjeckani paradajz i šećer, te kuhajte još 10-tak minuta.
Na kraju dodajte malo smrvljenu tjesteninu i ostavite da kuha koliko je potrebno. 
Zadnju minutu kuhanja umiješajte ostatak peršuna, promiješajte dobro i poslužite toplo.

jelo2

Učitaj još novosti