U 21:00 pratite utakmicu između Velsa i Belgije, mi se radujemo ovom duelu, no prije početka pogledajte tradicionalne recepte koje smo pripremili karakteristične za ove dvije države.
Tradicionalni velški krompir paprikaš
Sastojci:
1 kg jagnjetine isjeckane
1 crveni luk
1 kg švedske repe
2 mrkve
3 krompira
3 velika praziluka
sol i biber
Priprema:
U veliku šerpu sipati 2 litre vode i 2 kašičice soli. Staviti na jaku vatru i pustiti da provri.
Oljuštiti i dodati crveni luk u komadu i jagnjetinu. Sačekati da provri, zatim kašikom skinuti pjenu s površine.
Krčkati još 10 do 15 minuta ili dok ne bude potpuno kuhano. Rešetkastom kašikom izvaditi meso iz šerpe i ostaviti da se hladi.
Skinuti meso s kostiju, zatim ga vratiti u šerpu.
Oguliti i isjeći repu na komade veličine 1cm. Ubaciti ih u šerpu i sačekati da provri, zatim krčkati 15 do 20 minuta ili dok repa ne omekša.
Očistiti mrkvu i isjeći je pod blagim uglom na komade veličine 1cm, zatim je ubaciti u šerpu.
Sačekati da provri, zatim poklopiti i krčkati još 15 do 20 minuta ili dok ne omekša.
U međuvremenu očistiti krompir i isjeći ga na četvrtine otprilike jednake veličine. Kad mrkva omekša, u šerpu dodati krompir i ponoviti postupak.
Skinuti i baciti spoljašnje slojeve praziluka, zatim ih isjeći na komade veličine 1cm i gotovo sav praziluk dodati u šerpu.
Sačekati da provri, poklopiti i krčkati 10 minuta ili dok ne omekša. Probati i začiniti, zatim dodati sirovi praziluk.
Poklopiti i staviti u frižider da se hladi preko noći (ili do 3 dana da bi bilo još ukusnije).
Speculas
Sastojci:
250 gr. Maslaca,
1 šoljica smeđeg šećera,
3 šoljice brašna,
1 jaje,
1 mala kašika praška za pecivo,
sol,
1 mala kašika ribane limunove korice,
1 mala kašika cimeta u prahu,
½ male kašike muškatnog oraščića u prahu,
½ male kašike klinčića u prahu,
½ žmale kašike đumbira u prahu,
½ šoljice sjeckanih ili mljevenih badema
Priprema:
Šećer i maslac pjenasto izmiksajte. Dodajte ostale sastojke i sve umijesite u glatko tijesto (po potrebi dodajte malo mlijeka za bolje oblikovanje tijesta).
Ostavite u frižideru preko noći. Razdijelite hladno tijesto na 4-5 podjednakih kugli. Jednu po jednu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na 0,5 cm debljine.
Dio tijesta s kojim trenutno ne radite i ostatke od rezanja, držite i dalje na hladnom, jer je toplo tijesto premekano za rad. Kalupima režite oblike keksa.
Koristite jednostavne okrugle ili kvadratne oblike jer se keksi s mnogo vrhova teško rade, a vrhovi im brzo zagore pri pečenju.
Posložite na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 180⁰C pazeći pritom da ne dobiju previše tamnu boju. Poslužite u limenoj kutiji za kekse.
U njoj će speculasi trajati i do dvije sedmice.
Odlični su uz topli kakao, voćne čajeve ili hladno mlijeko, a možete jesti i uz sladoled.