Engleska - Torta od jabuka
Sastojci
tijesto 250 gr brašna
150 gr margarina
6 velike kašike vode
1 kg jabuka
sok od jednog limuna
4 kašike šećera
kašike gustina
1 vanilin šećer
100 gr suho grožđe
1/2 paketića cimeta
Priprema
Od brašna, margarina i vode umijesimo tijesto i dijelimo na dva dijela i razvuèemo dvije kore. Jednu stavljamo u kalup za peèenje i izbockamo sa viljuškom (da se tijesto ne diže). Jabuke ogulimo i sjeckamo na male komade i stavljamo ih u posudu i polijemo sokom od limuna. Onda dodajemo vanilin šeæer, gustin, šeæer, suho grožðe i cimet. Sve ljepo izmiješamo i isturimo u kalup. Drugu koru stavljamo odozgo i savijemo krajeve te peèemo na 170 stepeni oko 30 minuta.
Island - Namaz od lososa
Sastojci za 4 osobe
200 g dimljenog lososa
2 jaja
2 kašike majoneze
1-2 kašike kiselog vrhnja
1 kašike narezanog vlasca
Priprema
Losos fino nasjeckajte ili lagano usitnite električnom sjeckalicom, ali ne u potpunosti. Jaja tvrdo skuhajte, ogulite, dobro zgnječite vilicom i umiješajte u losos. Dodajte majonezu, kiselo vrhnje i vlasac. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Posluživanje
Poslužite uz krekere ili kriške prepečenog hljeba.