Italija - Pizza štapići
Za fil:
200 g kečapa
200 g šunke
40 g tvrđeg sira (parmezan, trapist)
Za tijesto:
20 g svježeg kvasca
100 ml mlijeka
1 mala kašika šećera
700 g pšeničnog glatkog brašna
250 g maslaca
100 g krem sira (ili kiselog vrhnja)
1 jaje
1 mala kašika soli
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema
Pripremite fil tako da u sjeckalicu stavite kečap, narezanu šunku, naribani sir i sve dobro usitnite. Na kraju umiješajte origano. Kvasac zdrobite, prelijte toplim mlijekom, dodajte šećer i kašiku brašna, promiješajte i ostavite da se diže 10 minuta. U pola količine brašna dodajte dignuti kvasac, omekšani maslac, krem sir ili vrhnje, jaje, sol i sve dobro zamijesite dodajući postepeno preostalo brašno. Dobiveno tijesto odmah podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine 0,4 cm (35x35 cm). Prvo tijesto premažite pripremljenim nadjevom i poklopite drugim tijestom. Izrežite trakice (zupčastim alatom) širine 1 cm i sve prerežite po pola vodoravno. Svaku trakicu uvijte u spiralu i položite na tepsiju (30x40 cm) obloženu papirom za pečenje. Premažite tijesto razmućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 20-tak minuta.
Posluživanje
Poslužite toplo ili hladno za razna sportska događanja i jela s "nogu".
Španija - Empanadillas
Sastojci za 4 osobe
Tijesto
100 ml vode
100 ml bijelog vina
75 ml maslinovog ulja
3 čaše od 100 ml brašna
soli po ukusu
Fil 1
200 gr očošćenog špinata
100 gr mladog sira
2 kom tvrdo kuhana jaja
1 kašiku sjeckanih pinjonesa
2 kašike rendanog parmezana i soli po volji
Fil 2
1 kom konzerva od 120 gr tunjevine
2 kom tvrdo kuhana jaja
2-3 kašike pirea od paradajza ovisno koje je gustoće
Priprema
Vodu, vino i ulje zajedno stavite u lonac i ugrijte dok ne provrije. U to sipajte brašno i miješajte dok se ne dobije homogena masa. Ostvite da se ohladi. Dok se tijesto hladi vi pripremite fil.
Fil 1
Blansirajte špinat i dobro ga ocijedite. Izrezati na sitno. Skuhati jaja, oguliti i također sitno narezati. Mladi sir zdrobiti viljuškom i sve skupa pomiješati. Dodati parmezan i posoliti po ukusu.
Fil 2
Skuhati jaja, oguliti i sitno nasjeckati. Ocijediti tunjevinu od ulja i zdrobiti je viljuškom. Dodati paradajz pire i sve dobro pomiješati. Istresite ohlađeno tijesto na radnu površinu i premjesite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna da se ne lijepi. Radnu površinu pospite brašnom i razvucite tanko tijesto otprilike na 2-3 milimetra debljine. Većom čašom ili nekom modlom vadite krugove. Na svki krug stavite jednu čajnu kašičicu fila i preklopite tijesto. Okolo pritisnite nježno prstima da se tijesto slijepi. Zavrnite malo ćošak. I onda preko palca presavijajte tijesto i pravite cakne.
Empanadilje složite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim bjeljanjkom i pecite na srednje jakoj vatri. Pecite ih oko 15 minuta dok ne dobiju zlatno braonkastu boju.
Posluživanje
U fil sa tunjevinom dodaju se i sjeckane masline. Poslužite kao glavno jelu uz neku salatu, kao toplo ili hladno predjelo. Vrlo su pogodne za slavlja jer su odlične i hladne tako da se mogu napraviti i dan ranije.