26. 06. 2016 - 20:15
TRADICIONALNA JELA Mađarska vs Belgija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Mađarska vs Belgija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Mađarska vs Belgija

26. 06. 2016 - 20:15
0
Shares

Mađarska - Rigo Janči

Sastojci:

300 gr čokolade za kuhanje

100 gr putera

2 jaja

5 kašika šećera u prahu

1 kašika brašna

1 kašika kakaoa

2 kašike šećera

1 kašika želatina

1 kašika ulja

6 dl slatke pavlake

Priprema:

Odvojiti bjelanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena bjelanca i kakao pomiješan sa brašnom. Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.

Skuhati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podijeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.

13499730-269094530117535-1474284709-o
Belgija - Carbonnade de Boeuf - teleće/goveđe mesne kuglice u tamnom umaku

Sastojci za 2 osobe:

Za kuglice:

450g mljevene govedine

2 kašike krušne mrvice

2 kašičice mljevene slatke paprike

1 kašičica svježe mljevenog bibera

1 kašika peršuna

1 kašičica soli

Za umak

2 luka, veće veličine

3 bijela luka

300ml tamno (crno) pivo

1 kašika senfa dijon ili pikantni

400ml juhe od govedine (ili kocka)

3 kašike brašna

2 kašike crvenog vinskog ocata

1 kašičica muškantnog oraščića

3 kašike smeđeg šećera

3 kašike peršuna

2-3 lovorova lista

2 kašičice majčine dušice

25g maslaca

suncokretovo ulje

1/2 kašičice soli

1 kašičica svježe mljevenog bibera

Priprema:

U zdjelu pomiješati sve sastojke za mesne kuglice. Dobro izmješati da dobijete fino mesno "tijesto". Oblikovati kuglice i ostaviti u frižideru barem 30 minuta. Kad su kuglice malo odstajale, dodati ulje u dublju tavu da prekrije dno i pržiti okruglice oko 10 minuta da potamne. Kad su gotove izvaditi na papirnati ubrus i pokriti. U većem loncu dodati pola ulja gdje su se kuglice pržile i maslac. Dodati luk nasjeckan na kolutove i pržiti na laganoj vatri 10-15 minuta. Luk se treba poptuno karamelizirati. Važno je da ga ne pržite na visokoj temperaturi jer će i luk i maslac zagorjeti. Zadnje dve minute dodati brašno i šećer i dobro promiješati i nastaviti pržiti 2 minute. Zaliti sa govedskom juhom i dodati ocat. Ostaviti da malo prokuha i zatim dodati mesne kuglice i zaliti pivom. Dodati sve ostale sastojke osim senfa i pola peršuna. Kuhati 15-20 minuta da tekućina ispari i da dobijete fini gusti umak.
Zadnjih 5 minuta umiješati senf. I na kraju dodati peršun. Carbonnade de boeuf tradicionalno se sluzi uz popečeni hljeb premazan senfom ili uz pečeni krompir i mrkvu. Naravno, super je uz pire, rižu i njoke.

belgijske-kugle

Učitaj još novosti