Mađarska - Rigo Janči
Sastojci:
300 gr čokolade za kuhanje
100 gr putera
2 jaja
5 kašika šećera u prahu
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
2 kašike šećera
1 kašika želatina
1 kašika ulja
6 dl slatke pavlake
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena bjelanca i kakao pomiješan sa brašnom. Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.
Skuhati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podijeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.
Belgija - Carbonnade de Boeuf - teleće/goveđe mesne kuglice u tamnom umaku
Sastojci za 2 osobe:
Za kuglice:
450g mljevene govedine
2 kašike krušne mrvice
2 kašičice mljevene slatke paprike
1 kašičica svježe mljevenog bibera
1 kašika peršuna
1 kašičica soli
Za umak
2 luka, veće veličine
3 bijela luka
300ml tamno (crno) pivo
1 kašika senfa dijon ili pikantni
400ml juhe od govedine (ili kocka)
3 kašike brašna
2 kašike crvenog vinskog ocata
1 kašičica muškantnog oraščića
3 kašike smeđeg šećera
3 kašike peršuna
2-3 lovorova lista
2 kašičice majčine dušice
25g maslaca
suncokretovo ulje
1/2 kašičice soli
1 kašičica svježe mljevenog bibera
Priprema:
U zdjelu pomiješati sve sastojke za mesne kuglice. Dobro izmješati da dobijete fino mesno "tijesto". Oblikovati kuglice i ostaviti u frižideru barem 30 minuta. Kad su kuglice malo odstajale, dodati ulje u dublju tavu da prekrije dno i pržiti okruglice oko 10 minuta da potamne. Kad su gotove izvaditi na papirnati ubrus i pokriti. U većem loncu dodati pola ulja gdje su se kuglice pržile i maslac. Dodati luk nasjeckan na kolutove i pržiti na laganoj vatri 10-15 minuta. Luk se treba poptuno karamelizirati. Važno je da ga ne pržite na visokoj temperaturi jer će i luk i maslac zagorjeti. Zadnje dve minute dodati brašno i šećer i dobro promiješati i nastaviti pržiti 2 minute. Zaliti sa govedskom juhom i dodati ocat. Ostaviti da malo prokuha i zatim dodati mesne kuglice i zaliti pivom. Dodati sve ostale sastojke osim senfa i pola peršuna. Kuhati 15-20 minuta da tekućina ispari i da dobijete fini gusti umak.
Zadnjih 5 minuta umiješati senf. I na kraju dodati peršun. Carbonnade de boeuf tradicionalno se sluzi uz popečeni hljeb premazan senfom ili uz pečeni krompir i mrkvu. Naravno, super je uz pire, rižu i njoke.