25. 06. 2016 - 20:10
TRADICIONALNA JELA Hrvatska vs Portugal
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Hrvatska vs Portugal

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Hrvatska vs Portugal

25. 06. 2016 - 20:10
0
Shares

Hrvatska - Kolač od trešanja i skute

Sastojci za tijesto (za 1 okrugli kolač - cca 30 cm):

Brašno 250 g

Margarin 150 g

Šećer 100 g

Jaja 1 kom

Od svih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i staviti pola sata na hladno.

Krema:

Svježa skuta ili svježi sir 1 kg

Jaja 3 kom.

Žutanjak 3 kom.

Glatko brašno 3 žlice

Pšenična krupica 3 žlice

Kiselo vrhnje 1 kom.

Korica i sok od 1 limuna

Očišćene trešnje (svježe ili iz kompota) 500 g

Način pripreme:

Prhko tijesto razvaljati i staviti u okrugli plitki kalup. Izbosti vilicom i malo zapeći. Sir, jaja, žumanjke, brašno, pšeničnu krupicu, vrhnje, koricu i sok limuna dobro izmiješati te uliti u kalup s tijestom. Po vrhu rasporediti trešnje i sve zajedno staviti da se do kraja zapeče. Na kraju posuti šećerom u prahu.

13499647-268581243502197-1610693700-o

Biftek na lisabonski način

Sastojci za 4 osobe:

800 g bifteka

1 kašika senfa 

40 g maslaca

1 kašika vegete

Za umak:

20-25 g gussnele

250 ml mlijeka

1 kašika limunova soka

1 kašika crnog mljevenog bibera

100 ml vrhnja za kuhanje

1 kašičica vegete

Za prilog:

600 g žutih smrznutih mahuna

so

3 kašike maslinova ulja

1 češanj bijelog luka

500 g njoka

Priprema:

Biftek narežite na odreske, pospite vegetom i premažite senfom. Na maslacu popecite odreske s obje strane, a zatim nastavite pržiti podlijevajući vodom oko 15 minuta. Pržene odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto. Gussnel pomiješajte s hladnim mlijekom i vrhnjem. Smjesu ulijte u tavu u kojoj ste pržili odreske, dodajte vegetu, biber, limunov sok i kratko prokuhajte. Po potrebi dodajte malo vode. Mahune kuhajte u posoljenoj vodi desetak minuta, ocijedite i prelijte maslinovim uljem koje ste pomiješali s nasjeckanim bijelim lukom. Zasebno skuhajte njoke.

Posluživanje:

Uz tople odreske poslužite pripremljeni umak, njoke i mahune.

Savjet:

Odreske možete izmarinirati senfom i vegetom dan ranije.

4e586e8bdb8cc5eafc200ea4c386f127-view-l

Učitaj još novosti