Hrvatska - Kolač od trešanja i skute
Sastojci za tijesto (za 1 okrugli kolač - cca 30 cm):
Brašno 250 g
Margarin 150 g
Šećer 100 g
Jaja 1 kom
Od svih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i staviti pola sata na hladno.
Krema:
Svježa skuta ili svježi sir 1 kg
Jaja 3 kom.
Žutanjak 3 kom.
Glatko brašno 3 žlice
Pšenična krupica 3 žlice
Kiselo vrhnje 1 kom.
Korica i sok od 1 limuna
Očišćene trešnje (svježe ili iz kompota) 500 g
Način pripreme:
Prhko tijesto razvaljati i staviti u okrugli plitki kalup. Izbosti vilicom i malo zapeći. Sir, jaja, žumanjke, brašno, pšeničnu krupicu, vrhnje, koricu i sok limuna dobro izmiješati te uliti u kalup s tijestom. Po vrhu rasporediti trešnje i sve zajedno staviti da se do kraja zapeče. Na kraju posuti šećerom u prahu.
Biftek na lisabonski način
Sastojci za 4 osobe:
800 g bifteka
1 kašika senfa
40 g maslaca
1 kašika vegete
Za umak:
20-25 g gussnele
250 ml mlijeka
1 kašika limunova soka
1 kašika crnog mljevenog bibera
100 ml vrhnja za kuhanje
1 kašičica vegete
Za prilog:
600 g žutih smrznutih mahuna
so
3 kašike maslinova ulja
1 češanj bijelog luka
500 g njoka
Priprema:
Biftek narežite na odreske, pospite vegetom i premažite senfom. Na maslacu popecite odreske s obje strane, a zatim nastavite pržiti podlijevajući vodom oko 15 minuta. Pržene odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto. Gussnel pomiješajte s hladnim mlijekom i vrhnjem. Smjesu ulijte u tavu u kojoj ste pržili odreske, dodajte vegetu, biber, limunov sok i kratko prokuhajte. Po potrebi dodajte malo vode. Mahune kuhajte u posoljenoj vodi desetak minuta, ocijedite i prelijte maslinovim uljem koje ste pomiješali s nasjeckanim bijelim lukom. Zasebno skuhajte njoke.
Posluživanje:
Uz tople odreske poslužite pripremljeni umak, njoke i mahune.
Savjet:
Odreske možete izmarinirati senfom i vegetom dan ranije.