
Sjeverna Irska - Coddle
Coddle se sastoji iz slojeva kuhane kobasice i komada prošaranog suhog mesa sa kriškama krompira i crnog luka. Kuha se u vodi koja je nastala kuhanjem mesa i kobasica. Jedini začini koji se dodaju su uglavnom so, biber i peršun. Tradicionalno se uz ovo jelo pije stout (jako crno pivo).
Sastojci: pakovanje goveđih kobasica, 200 g prošaranog suhog mesa, so, biber, peršun, 1 kg krompira, 400 g luka
Priprema: Prvo kuhajte meso oko 5 minuta, kako bi se proizvela voda za kuhanje svih sastojaka zajedno. Ubacite sastojke i kuhajte u poklopljenoj šerpi oko sat vremena.
Njemačka - Frankfurtski vijenac
Sastojci
Za biskvit:
180 g maslaca
130 g šećera u prahu
5 jaja
1 kašika naribane korice limuna
280 g pšeničnog oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
100 g gussnela
Za kremu:
40 g gussnela
120 g šećera
2 vrećice vanilinog šećera
500 ml mlijeka
2 žumanceta
250 g maslaca
Za premaz:
150 g marcipana
2-3 kašike voćnog likera od breskve
15 g džema od breskvi
Za krokant:
25 g maslaca
50 g šećera u prahu
120 g nasjeckanih oguljenih badema
Za ukrašavanje:
100 g kompota od breskvi
Priprema:
Za biskvit:
Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte jaja, limunovu koricu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i Gussnelom. Smjesu lagano izmiješajte, te je izlijte u kalup za vijenac koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta, ostavite u ugašenoj pećnici još 10 minuta, a zatim izvadite. Biskvit je potrebno dobro ohladiti prije nego ga režete na 4 dijela. Prvi sloj biskvita premažite trećinom kreme, prekrijte drugim biskvitom i premažite džemom od breskve. Prekrijte biskvitom i premažite pripremljenim marcipanom, te prekrijte zadnjim slojem biskvita. Cijeli vijenac premažite preostalom kremom i pospite pripremljenim usitnjenim krokantom. Vijenac ukrasite kremom i breskvama iz kompota pa stavite u hladnjak 24 sata prije nego ga režete i poslužite.
Za kremu:
Kremu pripremite tako da pomiješate Gussnel, šećer, vanilin šećer, dodajte malo mlijeka, žumancad i dobro promiješajte. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu. Zagrijavajte uz miješanje nekoliko minuta dok se krema ne zgusne i postane kuhana. Kremu ohladite i umiješajte prethodno razrađen maslac.
Za premaz:
Marcipan razradite s voćnim likerom i žlicom vode po potrebi da postane maziv.
Za krokant:
Na zagrijani maslac dodate šećer u prahu i bademe pa zagrijavajte uz miješanje, dok šećer karamelizira i postane zlatne boje. Istresite ga na papir za pečenje, razmažite i pustite da se ohladi.
Posluživanje
Poslužite narezano izravno iz hladnjaka uz neki napitak.
Savjet
Za nadjev možete koristiti i druge džemove.