21. 06. 2016 - 17:25
TRADICIONALNA JELA Sjeverna Irska vs Njemačka
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Sjeverna Irska vs Njemačka

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Sjeverna Irska vs Njemačka

21. 06. 2016 - 17:25
0
Shares

Sjeverna Irska - Coddle

Coddle se sastoji iz slojeva kuhane kobasice i komada prošaranog suhog mesa sa kriškama krompira i crnog luka. Kuha se u vodi koja je nastala kuhanjem mesa i kobasica. Jedini začini koji se dodaju su uglavnom so, biber i peršun. Tradicionalno se uz ovo jelo pije stout (jako crno pivo).

Sastojci: pakovanje goveđih kobasica, 200 g prošaranog suhog mesa, so, biber, peršun, 1 kg krompira, 400 g luka

Priprema: Prvo kuhajte meso oko 5 minuta, kako bi se proizvela voda za kuhanje svih sastojaka zajedno. Ubacite sastojke i kuhajte u poklopljenoj šerpi oko sat vremena.

13441975-266654913694830-165428254-o
Njemačka - Frankfurtski vijenac

Sastojci

Za biskvit:

180 g maslaca

130 g šećera u prahu

5 jaja

1 kašika naribane korice limuna

280 g pšeničnog oštrog brašna 

1 vrećica praška za pecivo 

100 g gussnela 

Za kremu:

40 g gussnela 

120 g šećera

2 vrećice vanilinog šećera 

500 ml mlijeka

2 žumanceta

250 g maslaca

Za premaz:

150 g marcipana

2-3 kašike voćnog likera od breskve

15 g džema od breskvi

Za krokant:

25 g maslaca

50 g šećera u prahu

120 g nasjeckanih oguljenih badema

Za ukrašavanje:

100 g kompota od breskvi

Priprema:

Za biskvit:

Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte jaja, limunovu koricu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i Gussnelom. Smjesu lagano izmiješajte, te je izlijte u kalup za vijenac koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta, ostavite u ugašenoj pećnici još 10 minuta, a zatim izvadite. Biskvit je potrebno dobro ohladiti prije nego ga režete na 4 dijela. Prvi sloj biskvita premažite trećinom kreme, prekrijte drugim biskvitom i premažite džemom od breskve. Prekrijte biskvitom i premažite pripremljenim marcipanom, te prekrijte zadnjim slojem biskvita. Cijeli vijenac premažite preostalom kremom i pospite pripremljenim usitnjenim krokantom. Vijenac ukrasite kremom i breskvama iz kompota pa stavite u hladnjak 24 sata prije nego ga režete i poslužite.

Za kremu:

Kremu pripremite tako da pomiješate Gussnel, šećer, vanilin šećer, dodajte malo mlijeka, žumancad i dobro promiješajte. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i umiješajte pripremljenu smjesu. Zagrijavajte uz miješanje nekoliko minuta dok se krema ne zgusne i postane kuhana. Kremu ohladite i umiješajte prethodno razrađen maslac.

Za premaz:

Marcipan razradite s voćnim likerom i žlicom vode po potrebi da postane maziv.

Za krokant:

Na zagrijani maslac dodate šećer u prahu i bademe pa zagrijavajte uz miješanje, dok šećer karamelizira i postane zlatne boje. Istresite ga na papir za pečenje, razmažite i pustite da se ohladi.

Posluživanje

Poslužite narezano izravno iz hladnjaka uz neki napitak.

Savjet

Za nadjev možete koristiti i druge džemove. 

frankfurtski-vijenac-3f84d2cfd1da4232720c652ca238520f-header

Učitaj još novosti