21. 06. 2016 - 16:40
TRADICIONALNA JELA Ukrajina vs Poljska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Ukrajina vs Poljska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Ukrajina vs Poljska

21. 06. 2016 - 16:40
0
Shares

Ukrajina - Ležnji od krompira (glavno jelo)

Sastojci:

6 krompira

500 g luka

100 g sala

1,5 čaše kiselog kupusa

4 jaja

2 velike kašike brašna

1/2 kašike kiselog vrhnja

Priprema

Priredite pire od krompira i pomiješajte ga sa svježim jajima. Kiseli kupus pirjajte i na kraju pirjanja dodajte luk ispržen na salu. Krompirovu masu stavite na dasku posipanu brašnom, izravnajte je, stavite na nju nadjev od kupusa i luka i pokrijte dijelom krompirove mase. Prebacite u tepsiju premazanu salom i zapecite u pećnici. Servirajte s kiselim vrhnjem.

13521665-266654183694903-725693397-n

Poljska - Poljski kolač

Sastojci:

Kore:

500 g brašna

200 g šećera u prahu

200 g maslaca (sobne temperature)

2 kom jaja

2 kašike meda

2 - 4 kašike toplog mlijeka

1 kašika sode bikarbone

Nadjev od oraha:

300 g oraha

100 g šećera

120 g maslaca

2 kašike meda

Krema:

3 žumanjka

2 kašike krompirovog brašna

2 kašike brašna

1 pakovanje vanilinog šečera

1/2 l mlijeka

250 g maslaca

5 kašika šećera u prahu

Priprema:

Izmješati brašno sa sodom bikarbonom, postepeno rukama dodavati maslac, pa zatim šećer. Tijesto raditi rukama, protirati kroz prste, da se dobije pijesak efekt. Izraditi udubljenje u tijestu i u njega dodati med rastopljen u toplom mlijeku (mlijeko dodajete po potrebi 2 do 4 kašike) i jaja. Izmješati sve sastojke rukama, i umjesiti jednolično tijesto, koje se na kraju podijeli na 3 jednaka dijela. Tijesto razviti, i stavljati na pleh obložen pek papirom, i peći 10-15 min na 180 stepeni, dok ne dobije lijepu boju. Tako ispeći dvije kore, a treća kora se peče zajedno s nadjevom, koji se priprema na slijedeći način:

U tavu staviti sve zajedno orahe, šećer, maslac i med i na laganoj vatri da se karamelizira. Tako karameliziran nadjev staviti na posljednju koru i ispeći. Za kremu staviti 3 dcl mlijeka da kuha, ostatak mlijeka pomješati sa ostalim sastojcima, tj. sa žumanjcima, krompirovim brašnom, brašnom i vanilinim šećerom, i onda zakuhati kao puding. I ostaviti da se dobro ohladi. Kad se krema ohladi, prvo izmiksati maslac sa šećerom, pa postepeno dodavati kremu. I posljednji korak, slažemo koru, pa preko omiljena marmelada, onda krema, pa opet isto i na kraju kora sa nadjevom od oraha.

c160d7e5ef01e9d2f79003f27c03999d-view-l

Učitaj još novosti