
Ukrajina - Ležnji od krompira (glavno jelo)
Sastojci:
6 krompira
500 g luka
100 g sala
1,5 čaše kiselog kupusa
4 jaja
2 velike kašike brašna
1/2 kašike kiselog vrhnja
Priprema:
Priredite pire od krompira i pomiješajte ga sa svježim jajima. Kiseli kupus pirjajte i na kraju pirjanja dodajte luk ispržen na salu. Krompirovu masu stavite na dasku posipanu brašnom, izravnajte je, stavite na nju nadjev od kupusa i luka i pokrijte dijelom krompirove mase. Prebacite u tepsiju premazanu salom i zapecite u pećnici. Servirajte s kiselim vrhnjem.
Poljska - Poljski kolač
Sastojci:
Kore:
500 g brašna
200 g šećera u prahu
200 g maslaca (sobne temperature)
2 kom jaja
2 kašike meda
2 - 4 kašike toplog mlijeka
1 kašika sode bikarbone
Nadjev od oraha:
300 g oraha
100 g šećera
120 g maslaca
2 kašike meda
Krema:
3 žumanjka
2 kašike krompirovog brašna
2 kašike brašna
1 pakovanje vanilinog šečera
1/2 l mlijeka
250 g maslaca
5 kašika šećera u prahu
Priprema:
Izmješati brašno sa sodom bikarbonom, postepeno rukama dodavati maslac, pa zatim šećer. Tijesto raditi rukama, protirati kroz prste, da se dobije pijesak efekt. Izraditi udubljenje u tijestu i u njega dodati med rastopljen u toplom mlijeku (mlijeko dodajete po potrebi 2 do 4 kašike) i jaja. Izmješati sve sastojke rukama, i umjesiti jednolično tijesto, koje se na kraju podijeli na 3 jednaka dijela. Tijesto razviti, i stavljati na pleh obložen pek papirom, i peći 10-15 min na 180 stepeni, dok ne dobije lijepu boju. Tako ispeći dvije kore, a treća kora se peče zajedno s nadjevom, koji se priprema na slijedeći način:
U tavu staviti sve zajedno orahe, šećer, maslac i med i na laganoj vatri da se karamelizira. Tako karameliziran nadjev staviti na posljednju koru i ispeći. Za kremu staviti 3 dcl mlijeka da kuha, ostatak mlijeka pomješati sa ostalim sastojcima, tj. sa žumanjcima, krompirovim brašnom, brašnom i vanilinim šećerom, i onda zakuhati kao puding. I ostaviti da se dobro ohladi. Kad se krema ohladi, prvo izmiksati maslac sa šećerom, pa postepeno dodavati kremu. I posljednji korak, slažemo koru, pa preko omiljena marmelada, onda krema, pa opet isto i na kraju kora sa nadjevom od oraha.