19. 06. 2016 - 19:21
TRADICIONALNA JELA Švicarska vs Francuska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Švicarska vs Francuska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Švicarska vs Francuska

19. 06. 2016 - 19:21
0
Shares

Švicarska - Bünderska torta s nadjevom od oraha 

Sastojci:

300g brašna

150g šećera

150g maslaca

1 jaje

1 prstohvat soli

Sastojke umijesite u tijesto. Dio tijesta (250g) odvojite za gornju koru. Ostatak  rasporedite po posudi i nastojite da rub bude visok oko 3 cm.

Nadjev:
300g šećera

250g oraha (rezanih)

2 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Rastopite šećer i čekajte da dobije smeđkastu boju. U otopinu umiješajte orahe, dodajte vrhnje i pustite da dva puta proključa. Smjesu dodajte u posudu u kojoj je tijesto i poklopite s pokrovom od tijesta koje ste prethodno priredili. Sve skupa stavite u pećnicu i pustite 10 minuta da se peče na najjačoj temperaturi, nakon toga stavite pećnicu na srednju temperaturu. Kad  tijesto poprimi svijetložutu boju torta je gotova.

13493158-265621327131522-1029247602-o

Francuska - Čokoladni tekući kolač

Sastojci  

250 gr maslaca

300 gr šećera

6 kom jaja

1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile

130 gr brašna

250 gr 60% plemenite čokolade 

Priprema

Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , kašikom staviti smjesu u njih i peći na 200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) taččno 11 minuta. Ako imate metalne kalupe za muffine, smanjite vrijeme pečenja na 9 ili 10 minuta. Pečene ostaviti u kalupu , tačno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertnu tasnu. 

Posluživanje

U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey’s likera ili možda kašiku mljevenih prženih lješnjaka… Poslužite s točenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kafu ili male teglice ravnih stranica ili metalni kalupi za muffine. Važno je znati da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa biste trebali skratiti vrijeme pečenja u njima, barem za minutu-dvije.

lava-cake-6c057e4f84dd5c7a7801e7e08c3f4f53-view-l

Učitaj još novosti